Cankaya; “Göstermelik bir paketten ibaret”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın açıkladığı demokratikleşme paketi her geçen gün tepkilere neden oluyor.

663
Demokratikleşme paketini eleştiren DSP Çanakkale İl Başkanı Ufuk Cankaya, söz konusu paketin demokratikleşme adı altında, göstermelik bir paketten ibaret olduğunu söyledi. Cankaya; “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin demokratikleşme paketi adı altında taahhüt ettiği düzenlemeler, aslında demokratikleşmeyi doğrudan sağlayacak düzenlemeler değildir. Bu paket, demokratikleşme adı altında, göstermelik bir paketten ibarettir. Üstelik öyle anlaşılıyor ki Sn. Başbakan, gizli ajandasını paket paket uygulamaya koymuştur” dedi.
 
“Türk toplumunun ulusal bütünlük ilkesiyle örtüşmüyor”
“Adalet ve Kalkınma Partisi, bu paketle, kendi siyasi tercihlerini, karşı devrim niyetiyle hayata geçirmeyi amaçlamaktadır” diyen Cankaya; “Yapılmak istenenler, cumhuriyetle ve Türk toplumunun ulusal bütünlük ilkesiyle örtüşmemektedir. Bu bağlamda, doğru olan, barajın, seçim çevreleri daraltılmaksızın %3’e çekilmesidir. Bu yapılmadığı takdirde, seçim çevrelerinin daraltılmasının iki büyük partiye yarayacağı açıktır. Keza hazine yardımının sadece %3 oy almış partiler için öngörülmesi eksiktir. Doğru olanı, Anayasa’nın 68. Maddesindeki “Siyasi partilere, Devlet, yeterli düzeyde ve hakça mali yardım yapar” ilkesi gereğince, seçimlere katılma hakkını kazanmış olan tüm siyasi partilere yapılmasıdır. Diğer taraftan, siyasi partilere üyeliklerin önündeki engeli kaldırmak iddiasındaki düzenleme, Öcalan’a da TBMM yolunun açılmasına sebebiyet verebilecektir. Nitekim Siyasi Partiler Kanununun 11. Maddesinin b bendinde yapılacak bu düzenleme, siyasetteki yozlaşmayı daha da artıracaktır. Örneğin; kamu hizmetinden yasaklılar, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık gibi suçlardan mahkum olanlar, 5 yıldan fazla hapis cezası alanlar ile terör eyleminden mahkum olanlar artık siyasi partilere üye olabileceklerdir. Bunun bir sonraki adımı ise, açılım adı altındaki başka bir paketle, bu kişilerin gelecekte TBMM’de girmeleridir. Bu düzenlemenin tek sebebi, etnik bölücülere verilen sözlerdir” şeklinde konuştu.
 
“İstiklal Marşı`mızı kaldırma gafletinde bulunacaktır”
Cankaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bugüne kadarki tüm uygulamalarında olduğu gibi, bu paketten amaçlanan, bir takım iyileştirmeler adı altında Atatürk devrimlerini ve laiklik ilkesini ortadan kaldırmak, cumhuriyetin değerlerini sekteye uğratmaktır. Ayrıca demokratikleşmenin paket paket topluma sunulmuş olması da kafalarındaki düşüncelerinin tamamının yansıtılmasının zamanının gelmediğini göstermektedir. Belirtelim ki demokratikleşme paket paket gelebilecek bir şey değildir. Gerçekte demokrasiye inanmayanların, demokrasiyi sağlamaları mümkün gözükmemektedir. Ama öyle gözüküyor ki, “andımız”ı kaldıran anlayış, gelecekteki paketlerden biriyle de, İstiklal Marşı`mızı kaldırma gafletinde bulunacaktır.”
Paylaş