havadurum

Kazdağları’nın Şifalı Bitkileri Cuma Pazarı’nda!

Her hafta Cuma günü kurulan ve halk arasında ‘CUMPA’ olarak bilinen pazarda, Kazdağlarının bağrından gelen şifa kaynakları satılıyor.

614

Çanakkale’nin en büyük pazarı olan Cuma Pazarı’nda her hafta Kazdağları’nın bağrından gelen şifalı bitkiler satılıyor. Bu bitkiler, geleneksel ve alternatif tıpta pek çok hastalığa çare oluyor. Çay, macun, yağ, merhem gibi farklı şekillerde kullanılan bu bitkiler, hem sağlığınızı koruyor hem de doğayla bağ kurmanızı sağlıyor. Halk arasında ‘CUMPA’ olarak bilinen bu pazarda, meyve sebzeden kıyafet alışverişine kadar çok sayıda kalem ürün bulunuyor. Ancak pazarın en ilgi çeken bölümü, Bayramiçli kadınların tezgahları.

Bin derde deva

Bayramiç köylerinden, Kazdağları eteklerinden bin bir zahmetle topladıkları bitkileri, Çanakkale halkına şifa olsun diye her hafta tezgahlarına özenle diziyorlar. Bu bitkiler arasında, civanperçemi, Kazdağları kekiği, adaçayı, kuzu kulağı, altın otu, biberiye, papatya gibi pek çok çeşit var. Ayrıca üzerlik de satılıyor.

Nazarlık kalkanı üzerlik tezgahlarda!

Eski çağlardan itibaren şifa kaynağı olarak kullanılan üzerlik otu, Cuma Pazarı’ndaki yerini aldı. Anadolu topraklarında tarih boyunca yaygın olarak kullanılan üzerlik otu, Bayramiçli kadınların tezgahlarında demet olarak satışa sunuluyor.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş