havadurum

22 Mayıs Avrupa Obezite Günü

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, 22 Mayıs Avrupa Obezite Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

423
Türkiye Obezite ile Mücadele Kontrol Programı ile ilgili bilgiler veren İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük; “Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırlamış olduğu obezite raporlarına istinaden dünyada acilen önlem alınması gerekliliğine işaret eden ve bu amaçla da Avrupa Bölgesi üye ülkelerinin bir araya gelerek düzenlenen “Obezite ile Mücadele Avrupa Bakanlar Konferansı” 15-17 Kasım 2006 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Söz konusu konferansa katılan Avrupa Bölgesi Sağlık Bakanları ile birlikte Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ tarafından “Avrupa Obezite ile Mücadele Şartı” imzalanmıştır.
 
Obezite Hastalığı birçok nedene bağlı olduğundan bireysel mücadelenin ötesinde birçok sektörle ve kurumlararası işbirliğiyle mücadele edilmesi kaçınılmazdır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 13 Ekim 2010 tarih 41372 sayılı yazıları ve2010/22 sayılı Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda “Türkiye Obezite ile Mücadele Kontrol Programı” hazırlanarak ülkemizin hedefleri ve ihtiyaçları doğrultusunda faaliyetlerin startları verilmiştir” dedi.
 
Kütük, obezitenin oluşmasında başlıca risk faktörlerini ise şu şekilde sıraladı: “Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite yetersizliği, yaş, cinsiyet eğitim düzeyi, sosyo-kültürel etmenler, gelir durumu, hormonal ve metabolik etmenler, genetik, psikolojik etmenler, sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, sigara- alkol kullanma alışkanlığı, kullanılan bazı ilaçlar (antidepresanlar vb.), doğum sayısı ve sık doğum aralığı, anne sütünün yetersiz alınması.” Ülke genelinde 81 İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde yürütülen mücadele faaliyetleri kapsamında 2010 yılından itibaren Çanakkale Valiliği’nin himayelerinde mücadele programlarının yürütülmeye başlandığını anımsatan Kütük; “Her yıl hazırlanan faaliyet planları doğrultusunda yıl boyunca planlanan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi sağlanmış ve yıllık raporlar halinde Bakanlığımıza bildirimler yapılmaktadır. Ayrıca Bakanlığımız talimatları gereğince“ 22 Mayıs Avrupa Obezite Günü” etkinlikleri kapsamında 22 Mayıs 2012 Salı günü saat:14.00’de Mehmet Akif Ersoy tiyatro salonunda Halk Konferansı düzenlenecektir” dedi.
Paylaş