havadurum

Tarihi Yarımada'da Görev yapan Alan Kılavuzları taleplerini dile getirdi!

Tarihi Yarımada'da Görev yapan Alan Kılavuzları, Alan Kılavuzluğu Kanunu’nun iptal edilmesinden yaşadıkları mağduriyeti dile getirerek “Alan kılavuzlarının olmaması bu tarihi alanda büyük bir kaosa neden olacaktır” dedi.

599

Tarihi Yarımada'da Görev yapan Alan Kılavuzları, yaşadıkları mağduriyeti dile getirmek amacıyla İskele Meydanı’nda gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla bir araya geldi. Basın açıklamasında Alan Kılavuzları, Alan Kılavuzluğu Kanunu’nun iptal edilmesiyle büyük bir mağduriyet yaşadıklarını dile getirdiler.

“Maalesef bu kanun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir…”

Gerçekleştirilen basın açıklamasında uzun yıllar boyunca Çanakkale ruhunu anlatmak için alan kılavuzlarının mücadele verdiklerini ifade edilirken “Bizler 20 yıldan uzun bir zamandan beri Tarihi Alanda gelen ziyaretçilerimize milli tarihimizi, Çanakkale ruhunu, büyük destanımızı ve Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk'ü büyük bir heyecanla anlatan Alan Kılavuzlarıyız. Daha önceleri farklı kurum ve değişik kanunlarla görev yapmışken son olarak da 6546 sayılı Alan Kılavuzluğu Kanunu çerçevesinde görev yapmaktayken maalesef bu kanun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir” sözlerine yer verildi.

“Alan kılavuzlarının payı görmezden gelinemez”

Açıklamada alan kılavuzlarının, uzun eğitimlerden geçtiği ve büyük emekler verdiğinin altı çizilirken “Alan kılavuzları çoğu bu topraklarda doğmuş ve bu alanı çok iyi bilen eğitimleri periyodik olarak 18 Mart üniversitesi öğretim üyelerince tamamlanmış defalarca sınavlardan geçmiş, bu alanda kitaplar yazmış konferanslar vermiş ulusal televizyonlarda programlar yapmış alanda çok büyük emeği olan kişilerdir. Son olarak 2 yıl önce aldığımız eğitim ve sınavlar neticesinde 5 yıllık alan kılavuzluğu kimlik kartlarımızı almışken bu süre bile dolmadan alan kılavuzluğu kanunu hukuka aykırı olarak iptal edilmiştir. Alan kılavuzları Şehitler Coğrafyasındaki birkaç noktayı değil yüzlerce ziyaret noktasını bilen ve anlatma kabiliyetine sahip kişilerdir. Yüz binlerce şehidimizin defnedildiği bu özel alanı binlerce araçla ziyarete gelen halkımızın bu teveccühünde alan kılavuzlarının payı görmezden gelinemez. Alan kılavuzlarının olmaması bu tarihi alanda büyük bir kaosa neden olacaktır. Geçtiğimiz ayların hafta sonlarında alan kılavuzları görevde olduğu halde bile gelen ziyaretçiler alan kılavuzu ya da rehber bulamadan alanı gezmek zorunda kalmışlardır” ifadeleri kullanıldı.

“Yeni bir kanun çıkarılması öncelikli talebimizdir”

Siyasi partilerin kendilerine destek vermesini beklediklerini söyleyen Tarihi Yarımada'da Görev yapan Alan Kılavuzları “Türkiye Büyük Millet Meclisinden ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan iptal edilen kanunun gerekçelerine uygun olarak yeni bir kanun çıkarılması öncelikli talebimizdir. Siyasi partilerimizin bu konuda bize destek olacaklarına ümit ediyoruz. Kendilerini ziyaret ederek bu talebimizi birazdan ileteceğiz. Daha sonraki zamanlarda da Türkiye Büyük Millet meclisi parti gruplarını ve mümkün olursa Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret ederek desteklerini isteyeceğiz. Herkesin malumudur ki alan kılavuzluğu Sayın Cumhurbaşkanımızın eseridir. Kendisine sonsuz teşekkürlerimizi arz ederiz.2004 yılından itibaren bu konuda çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Türkiye Büyük Millet meclisi tatile girmeden yeni bir düzenleme yapılacaktır. Bu konudaki ümidimiz ve güvenimiz tamdır” dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş