havadurum

Tıp Haftası sona erdi

14 Mart Tıp Haftası tüm yurtta olduğu gibi Çanakkale`de de törenlerle kutlandı. Tıp Haftası finali dün Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti.

365
Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında çelenk sunma töreni düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı`nda gerçekleşen tören, Atatürk Anıtı`na çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törende bir konuşma yapan Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Nihat Gülhan; “Modern tıp eğitimini alan hekimler, yıllardır ülkemizde her gelişmenin her savaşımın toplum sağlığının hep öncüleri olmuşlardır. Dünyanın en büyük emperyalist saldırısı Gelibolu Yarımadasını kuşattığı 1915 yılında Çanakkale’yi geçilmez yapanlar arasında İstanbul Tıp’ın genç tıbbiyelileri de vardır. Hekimler, Cumhuriyet yıllarında da her türlü savaşın içinde toplum sağlığının gelişiminde öncü rollerini sürdürmüşler ve genç Cumhuriyetin gelişiminde katkıda bulunmuşlardır. Genç Cumhuriyetin kuruluş yıllarında çok ağır sağlık koşullarına ve sorunlarına çok doğru tanılar koymuş ve ülkemize özgü sağlık kurumları oluşturmuştur” dedi.
 
 
“Hastaneler alışveriş merkezine dönüştü”
Konuşmasında, son yıllarda sağlıkta dönüşüm adı altında yapılan düzenlemelerin modern sağlık hizmetinin uyumunu bozduğunu ifade eden Gülhan; “Hekimlik sanatı sanat olmaktan çıkmıştır. Hastaneler alışveriş merkezleri yada fabrikalar gibi seri işlemler yapan işletmelere dönüştü. Hekimler hekimlik ruhundan arındırılmış birer reçete memuru ya da ameliyat robotları gibi hastaların bedeni üzerinden yaptıkları her işlemi para ve puan olarak değerlendirmeye başladılar. Ne yazık ki böyle bir durumda iflas eden tek başına bir program ya da model olmamaktadır. İflas eden sağlığını kaybeden bir toplum, çevre, insan ve insanlık olmaktadır” diye konuştu.
 
“Altın madenciliği kanser hastalığına zemin hazırlayabilir”
Konuşmasının sonunda Çanakkale’nin karşılaşabileceği çevre sorunlarına da dikkat çeken Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Nihat Gülhan şu şekilde konuştu: “Kazdağları, Ağıdağı, ve Kirazlı bölgesinde yapılacak altın madenciliği faaliyetlerinin ortaya çıkaracağı ağır metallerin özellikle toprak ve su kirliliği yaratabileceğini gelecekte kronik hastalıklara ve kanser hastalıklarına zemin hazırlayabileceğini düşünmekteyiz. Gelecek kuşaklara sağlıklı bir çevre bırakabilmek için herkesi sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.”
Paylaş