havadurum

Tarım Bakanlığı'nın Atikhisar açıklamasına tepki

934

 Atikhisar Su Havzası’nda  başlayan su nöbetinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Twitter hesabından açıklama yapıldı.   Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 195 bin ağaç kesildiği iddiasının yalan olduğunu ve alanda kesilen ağaç sayısının ise 13 bin 400 olduğunu açıklandı. Maden sahasının Kazdağları`na 40 kilometre uzaklıkta olduğu ifade edilen açıklamada  `ormanlar yok ediliyor` iddialarının da doğru olmadığı belirtilirken, `Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planı`yla tüm sahanın yeniden ağaçlandırılarak eski haline kavuşturulacağı kaydedildi. Bakanlığın açıklamalarına tepki geldi. TKP İl Örgütü Bakanlığın açıklamalarına fotoğraflarla yanıt verdi. Açıklamada; “Söz konusu Kirazlı madeninin 30 kilometre uzağında Çanakkale şehir merkezi, 14 kilometre uzağında Çanakkale`ye su sağlayan Atıkhisar barajı, 40 kilometre uzağında Truva antik kenti yer almakta. Kazdağları Milli Parkı ise 40 km güneyde.  Madem Bakanlık Kazdağı’na uzaklık üzerinden bir argüman çıkarmaya çalışıyor, aynı şirketin ikinci projesi olan Ağı Dağı Projesi’nin yer aldığı Ağı Dağı’nın Kazdağı Milli Parkı sınırına 14 kilometre uzaklıkta olduğunu da hatırlatırız” denildi. Ünlü oyuncu Şahan Gökbakar’da Bakanlığın açıklamalarına sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Gökbakar; “Bakanlığa sorularım: Biz salak mıyız? Göz görüyor bakın bakalım kaç ağaç kesilmiş? Kaz dağları ve etrafı kaç km² su kaynaklarına sahip? İstanbul’a su kaç km öteden geliyor? Yahu o bölgedeki köylere su taşıyan nehirler ve kaynaklar kaç km öteden geliyor?” dedi. 

TKP İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada; “T.C. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı, twitter hesabından Alamos Gold şirketinin altın madenciliği çalışmalarıyla ilgili artan tepkileri karşılamak üzere bir dizi açıklama yaparak konuyla ilgili halkın yanlış bilgilendirildiğini iddia etti. Bakanlığın yaptığı düzeltmelerde özet olarak, kesilenlerin ekseriyetle ağaç değil çalı olduğu, ÇED raporlarında 45 bin ağaç kesileceği öngörülmesine karşın sadece 13 bin 400 ağaç kesildiği, çalışmanın yapıldığı Kirazlı bölgesinin Kazdağı’ndan 40 km uzakta olduğu ve iş bittikten sonra zaten tekrar ağaçlandırma yapılacağı iddia edildi.  Türkiye Komünist Partisi Çanakkale İl Örgütü olarak Bakanlığın paylaşımına dair görüşlerimizi de vakit kaybetmeksizin kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı duyduk: 1- Kesilen ağaç sayısına ilişkin kamuoyunda yaygın olarak ifade edilen bilgi TEMA Vakfı`nın change.org`ta açtığı kampanyada yer almaktadır.  2- Kazdağları Milli Parkı`na 40 kilometre uzaklıktaki bir bölgenin başka bir yer olduğunu söylemek kelimenin tam anlamıyla demagojidir. Oluşacak kirliliğin yarıçapının bu ölçüleri çok aşacağı bir ortamda kelimelerle oynandığı aşikâr. Söz konusu Kirazlı madeninin 30 kilometre uzağında Çanakkale şehir merkezi, 14 kilometre uzağında Çanakkale`ye su sağlayan Atıkhisar barajı, 40 kilometre uzağında Truva antik kenti yer almakta. Kazdağları Milli Parkı ise 40 km güneyde.  Madem Bakanlık Kazdağı’na uzaklık üzerinden bir argüman çıkarmaya çalışıyor, aynı şirketin ikinci projesi olan Ağı Dağı Projesi’nin yer aldığı Ağı Dağı’nın Kazdağı Milli Parkı sınırına 14 kilometre uzaklıkta olduğunu da hatırlatırız. 3- Konu sadece maden alınan yerlerin yeniden kapatılıp ağaçlandırılması değildir. 6 yıl sürmesi planlanan çalışmalar sırasında doğaya normal yollardan ve kazalar sonucu karışacak kirliliğin yol açacağı tahribat çok daha büyük olacaktır. Yeniden ağaçlandırılacak alanın eski büyüklüğüne gelmesi zaman alacağı gibi, çalışmalar sırasında ortaya çıkacak ağır metaller, radyasyon, siyanür, asitler, arsenik halının altına süpürülmüş olacak.   AKP orada altın madenciliği yapan sermayedarların savunusu için mazeretler üretmek yerine gerçeklikle bir an önce yüz yüze gelmeli ve bu katliamı acilen durdurmalıdır” denildi.
 
 “Göz görüyor bakın bakalım kaç ağaç kesilmiş?”
Ünlü oyuncu Şahan Gökbakar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bölgede 13 bin ağaç kesildi açıklamalarına tepki gösterdi. Gökbakar sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada;  “Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yapmış. Demiş ki ‘evet ağaçlar katledildi ama 195 bin değil 13 bin ağaçcık’ kestik canım. He ayrıca da Kaz dağları değil orası 40 km uzağı… Bakanlığa sorularım: Biz salak mıyız? Göz görüyor bakın bakalım kaç ağaç kesilmiş? Kaz dağları ve etrafı kaç km² su kaynaklarına sahip? İstanbul’a su kaç km öteden geliyor? Yahu o bölgedeki köylere su taşıyan nehirler ve kaynaklar kaç km öteden geliyor? 40 km Kaz Dağları ve su kaynakları için, ev ile bakkala olan uzaklık gibi denilebilir… Yani açıkçası bu açıklamayı yapan ve bunu açıklama diye veren zihniyet işte sorun. Açıklama değil itiraf olmuş.. Acilen bu Kanadalı şirket defolup gitsin buradan… Kanada’da ormanda bırak siyanürle altını, mangal yaktırmazlar be! Bunu onaylayan ve izin veren tüm kişilerden de hesap sorulsun!” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş