havadurum

Satışları değerlendiren CUMPA esnafı; "Bu gemi böyle gitmez, su alır batar"

674

 Bir aylık Ramazan ayı sonrasında ilk cuma pazarı kuruldu. CUMPA’da fiyatı en düşük meyvesi şeftali oldu. Şeftaliler tezgâhlarda 1 liradan satış görürken, meyve satıcısı esnaf, satış olsa dahi artan maliyetler sebebi ile fiyatların maiyetleri kurtarmadığını belirtti. İlk turfanda sebzesi domates ise 2,5 liradan satış gördü. Balık fiyatları ise Ramazan sonunda artışa geçti. Sardalye 10 liradan satışa sunulurken, istavrit ise 15 liradan tezgâhlardaki yerini aldı. Bazı sebze ve meyve fiyatlarının düşse dahi maliyetleri kurtarmadığını belirten CUMPA esnafı, geçen yıllara göre satışların gittikçe düştüğünün altını çizdi.  Bu duruma acil bir çözüm bulunmasını isteyen esnaf; “Bu gemi böyle gitmez.   Bu gemi su alır batar. Zaten yavaş yavaş batıyor” dedi. 

Ramazan sonrası ilk Cuma pazarında CUMPA esnafı satışları şu şekilde değerlendirdi; 
 
“Yavaş yavaş batıyor
Recep Tosunuoğlu: Satışlar bozuk. Neden bozuk? Biz yıllar önceki paralara ürün satıyoruz. Masraflar diz boyu, her şey artıyor. Fiyatları görün. Üreticinin halini yukarıdaki ağa babalar duysun. Masraf, maliyetler artıyor ama fiyatlar hep aynı. Bu sıcakta bu kadar emek vererek uğraşıyorsun. Pazar yerine bakın. Milletin ağzı açıldı oruçlar bitti, her şeyin hareketlenmesi lazım ama her şey tam tersi istikamette gidiyor. Ben tabi sebze meyve olarak söylüyorum. Bu sonuçta benim sektörüm. Tüm hallerde bu böyle, toptancı hallerinde de bu böyle, piyasaların tamamı bu şekilde. Allah yardımcımız olsun ama bu gemi böyle gitmez.  Bu gemi su alır batar. Zaten yavaş yavaş batıyor. 1-2 liraya bu iş olmaz.  Bir parça maydanoz 50 kuruş, 1 lira, bir lavaboya gitsen 1 lira veriyorsun. Bir bardak çay için 1.5 lira para veriyorsun. Meyve sebzeye gelince durun kardeşim. Ancak böyle bir dünya yok. Böyle bir ülkede yaşıyoruz.  

“Satışlar durgun”
Ahmet Saçlı: Satışlar çok durgun. Bu daha ilk turfanda. Fiyatlar normal. Ama ramazan sonrası satışlar durgun. Bunda sonra fiyatlar daha fazla düşmez. Çünkü maliyetler yüksek. Vatandaş alıyor mu derseniz. Vatandaşta para yok. Geçen yıllar satışlar daha fazlaydı. 
 
“Fiyatlar maliyetleri kurtarmıyor”
Atıl Çelik: Buna da şükür diyoruz. Vatandaş iyi olarak düşünebilir ama üreticiler için iyi diyemeyiz. Maliyetler çok yüksek. Şu anda şeftalinin kilosu 1 lira ama yapacak bir şey yok. Bu şekilde satmaya mecburuz. Seçenek yok. En azından vatandaş alabiliyor. Ama bizi bu fiyat kesinlikle kurtarmıyor. Vatandaş da artık bu paraya yemezse diyecek bir şey yok.
 
“Ürün kendinin ise biraz daha iyi”
Mehmet Cantürk: Mal kendinin olursa biraz daha iyi. Bu mallar bizim. O yüzden düşük satabiliyoruz ama tabi her satıcı için aynı şeyi söyleyemeyiz. Geçen yıla göre bu zamanlarda satışlar aynıydı. İnsanlarda aynı şekilde alıyordu.  
 
“Halk şok balık geliyor sanıyor”
Oğuz Askar: Sardalye 10, istavrit 15, kupa 10, çupra 25, karides 20 liradan satış görüyor. Balık fiyatlarında ramazandan sonra biraz artış oldu ancak şu anda bir sıkıntı yok. Satışlar ise normal. Ramazanda satışlar çok bozuktu. Sıcağın fazla olması da çok etkiledi. İnsanlar oruçta tutuyordu. Ramazandan pek memnun değildik. Ama şu anda biraz daha iyi. Fiyatlar değişir. Sardalye’nin fiyatı biraz daha yükselebilir.  Fiyatları 15-20 liraya çıkabilir. Bu havalara bağlı. Havalar eserse daha da yükselebilir. Halkımız Eylül’e kadar şoklu balık geliyor sanıyor. Ancak şoklu balık gelmiyor. Balıkların hepsi taze. Onun için satışlarda da biraz düşük oluyor. Değişiklik olursa istavritte olur. 20-25 lira olur. Kupa 15 olur, sardalye 15 veya 20 olur. Daha fazla oynamaz” 
(Eren Aşnaz)
Paylaş