havadurum

Emlak dolandırıcılarına dikkat!

Gerek okulların kapanması, gerekse tayin döneminin gelmesiyle birlikte kiralık konut piyasası da hareketlendi. Ülke genelindeki konut arayışını fırsat bilen dolandırıcılar da özellikle internet siteleri üzerinden açtıkları kiralama ilanlarıyla vatandaşların cebindeki üç kuruşa göz dikmiş durumda.

532

İnternet üzerinden ev arayışlarını sürdüren kiracıları sadece aşırı yüksek kira fiyatları üzmüyor. Konut arayışındaki artışı fırsat bilen dolandırıcılar, yayımladıkları cazip özelliklere sahip sahte ilanlarla vatandaşları önce tuzaklarına çekiyor; ardından da kapora olarak talep ettikleri ücretleri alır almaz ortadan kayboluyor.

Son günlerde özellikle artan bu türden ilanlara karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda vatandaşları uyaran uzmanlar; bu tür tuzaklara düşmemek için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

Öncelikle bu tür ilanlarda kullanılan fotoğraflar ya lüks eşyalı ya da yeni yapım binalara ait oluyor. İlana ait fotoğrafları dikkatlice inceleyip en azından aynı eve ait fotoğraflar olduğundan emin olun.

İlanı veren kişinin başka ilanları varsa kontrol edin. Eğer birden farklı şehirde üstelik de emlak yetki belgesi olmayan bir kişi ismiyle açılmış bir ilansa özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.

“Doğru olamayacak kadar güzel!” Unutmayın ki bir ilandaki özellikler ile ücreti doğru orantılı olmalı. Eğer ilanda bahsi geçen konut özellikleri piyasa fiyatının çok çok altındaysa dolandırıcılara ait bir ilan olması olasılığı yüksek.

Konuma dikkat! Bu türden ilanlar özellikle o şehre dışarıdan gelen kişileri hedef alıyor. Yani şehrin sokaklarına aşina olmayan insanlar kolaylıkla aslında boş bir arazide konum işareti konulmuş ilanları doğrulama şansına sahip olmayabiliyor. Söz konusu ilanın sokak görüntüsünü internet üzerinden kontrol etmekte fayda var.

Kiralayan kişi emlakçı dahi olsa kapora yatırmadan önce evin temsilinin yetkili kişiler tarafından yapıldığından emin olun.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş