havadurum

Saros'a doğalgaz tehdidi

1081

 Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere Köyü’nde BOTAŞ tarafından yapılması planlanan ‘Saros FSRU gemi iskelesi’ projesinde Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ÇED sürecinin başlatıldığı duyuruldu. Taş ocakları yüzünden doğasını kaybetme tehlikesi yaşayan Saros Körfezi’ne yapılmak istenen proje tepki topladı. Projenin hayata geçmesi halinde bölgede büyük bir ağaç kesimi olacağı, tarım alanlarının etkileneceği, doğalgazı taşıyacak gemilerinin faaliyeti nedeniyle deniz kirliliği oluşarak, canlılığın zarar göreceği… gibi sebepler sıralandı.

 
“Sızma olabilir”
Proje kapsamında kurulacak iskeleye yanaşması düşünülen FSRU gemileri ile getirilecek doğal gazın BOTAŞ’a ait doğal gaz ana iletim hattına bağlantısı için, FSRU gemisinin bulunduğu noktadan kıyıya kadar iskele üstü boru hattı sistemi kurulacağı belirtildi. Ana iletim hattına kadar kara boru hattı ile taşınacağı ve dev kargo gemileri on iki ay boyunca sürekli körfeze girip çıkacağı ifade edilirken, iskelenin büyüklüğünden dolayı gemi faaliyetlerinin yoğun olacağı ve bu durumda sızma ve atıkların oluşabileceği vurgulandı. 
 
“ÇED raporunda tehlike arz edecek değerlendirmeler yok”
Çevreciler tarafından, ÇED raporunda yapılacak boru hatları, olası doğalgaz sızıntısı riski ve körfeze girecek gemilerle ilgili bir değerlendirme olmadığı ifade edildi. Proje sosyal medyada tepki toplarken, aynı zamanda projeye karşı imza kampanyası başlatıldı. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş