havadurum

Mutluay "Köylü hem meralarından hem suyundan olacak"

2880

 Devlet Su İşleri (DSİ) ve Doğu Biga Madencilik tarafından Atikhisar’da yapılmak istenen altın madeni şantiyesine su sağlamak amacı ile Kumarlar Köyü’ne gölet yapılması planlanmış, Kumarlar köylüleri başta kadınlar olmak üzere yaklaşık 2 ay önce `Madene Verecek Suyumuz Yok` diyerek tepkileri dile getirmişler. Eylemin ardından, DSİ Bölge Müdürü, Orman Bölge Müdürü ve yetkililerin köye gelerek, göletin köyün içme ve sulama ihtiyacı için kullanılacağını belirterek, çalışmalara başlanacağı açıklamasında bulunmuşlardı. Aradan geçen 2 ayın sonunda köylüler, yüzlerce yıllardır sahibi oldukları mera alanlarını işgal ettikleri gerekçesi ile CİMER başvurusu üzerine işlem başlatıldığını öğrendiler. Kaymakamlığa ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne giderek işgalci değil, meraların kendi meraları olduğunu belirten köylülere, CİMER üzerinden yapılan şikayet nedeniyle işlem yapılmak mecburiyetinde olunduğu açıklanmıştı. Konuyla ilgili Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay Gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulundu. Köylülerin yıllardır sahibi oldukları meralardan çıkmaları yönünde tebligat aldıklarını belirten Mutluay;  “Buralar, bugüne kadar hayvanlarının otlatılmasında kullanılan bir alandı. Orman İşletme Müdürlüğü bugüne kadar herhangi bir faaliyete geçmemişti. Ne oldu da faaliyete geçti?” sorusunu yöneltti. Yetkililerle yapılan toplantıda köylülere meralarına ulaşmak için yol açılması sözü verildiği ancak sözün tutulmadığını belirten Mutluay; “Buradaki hayvan işletmelerinin, ağılların, sayaların boşaltılarak köylülerin, geçimlerini sağladığı meralardan uzaklaştırılmak istendiklerini görüyoruz” dedi. Su kaynaklarının büyük ölçüde maden şirketi tarafından kullanılmak istendiğini ifade eden Mutluay, “Buradan depolanan suyun Alamos Gold’un Kirazlı’daki altın işletmesinde kullanılması için boru hatları döşenmişti. Bunu gördük. Bir terfi istasyonu yapılıyor ve buradan altın madeninin su ihtiyacı karşılanmak isteniyor” dedi. Mutluay; “Bununla birlikte köylü hem meralarından oluyor, hem su kaynağını kaybediyor, hem de tarım arazileri sudan mahrum kalacak” dedi. 

 
“Orman İşletme Müdürlüğü ne oldu da faaliyete geçti?”
Mutluay konuyla ilgili açıklamasında; “Buralar köylülerin yüzyıllardır kullandıkları meralar. Alanın orman olduğu, mülkiyetinin ormana ait olduğu belirtilerek, buradan ‘işgal ve faydalanmadan çıkmaları yönünde’ bir tebligat almışlar. Buralar, bugüne kadar hayvanlarının otlatılmasında kullanılan bir alandı. Orman İşletme Müdürlüğü bugüne kadar herhangi bir faaliyete geçmemişti. Ne oldu da faaliyete geçti? Bunun Alamos Gold ile bir ilgisi var mıdır? Bu bizim açımızdan düşündürücüdür. Şahsi olarak bunun şirketle bir ilgisinin olduğunu düşünüyorum. Köylüler buradan çıkartılmak isteniyor. Zaten gölet inşaatı ile birlikte meraya ulaşım yolları ortadan kalktı. Köylülerin oradaki sayalara, avlulara ulaşabilmeleri için yeni bir yola ihtiyaçları var. Bu yolun açılması gerekiyordu. Bildiğim kadarı ile Kaymakam beyin, yetkililerin, köylüler ve oradaki STK temsilcilerinin katılımı ile bir toplantı düzenlenmiş. Toplantıyla ilgili arkadaşlarım bana kurum müdürleri tarafından oradaki yolun açılmasına dair söz verildiğini, köylülerin rahatlıkla meralarına ulaşabilecekleri sözü verildiğini belirttiler. Ancak şu ana kadar baktığımızda verilen sözlerin tutulmadığını görüyoruz. Buradaki hayvan işletmelerinin, ağılların, sayaların boşaltılarak köylülerin geçimlerin sağladığı meraklardan uzaklaştırılmak istendiklerini görüyoruz” dedi.
 
“Hayvanlarını otlatacakları, geçimlerini sağlayacakları başka bir imkan kalmıyor”
Köylülerin geçimlerini sağlayacak başka bir imkanı kalmadığını belirten Mutluay; “Özellikle Kent Konseyi Çevre Meclisi, Su ve Vicdan Nöbeti Komitesi’nden arkadaşlarımızı görüşmelerini sürdürüyorlar. Köylülerle de temasları var. Köylülerinde mutlaka Orman İşletme Müdürlüğü ile mutlaka bir temasa geçmesi gerekir. Çünkü burada hayvanlarını otlatacakları, geçimlerini sağlayacakları başka bir imkan kalmıyor. Su kaynakları da ellerinden gidiyor. Çünkü su kaynakları büyük ölçüde maden şirketi tarafından kullanılmak isteniyor. Bunu orada hep birlikte gidip gördük. Buradan depolanan suyun Alamos Gold’un Kirazlı’daki altın işletmesinde kullanılması için boru hatları döşenmişti. Bir terfi istasyonu yapılıyor ve buradan altın madeninin su ihtiyacı karşılanmak isteniyor. Bana göre de göletin yapılmasındaki asıl amaç bu” dedi.
 
“ÇED raporunda yer alan gölet Kumarlar değil”
Kumarlar  göletinin ÇED raporunda yer alan gölet olmadığını belirten Mutluay; ÇED raporunda Zeybekçayır’da Altın Zeybek barajı yapacaklarını ve bu barajdan maden işletmesi su ihtiyacını karşılayacaklarını, buradan da çevre köylere su verecekleri yazıyor. Ancak burada yaptıkları Kumarlar Köyü ÇED raporunda ki gölet, söz ettikleri su kaynağı burası değil. Burası DSİ’nin uzun yıllardır plan ve çalışmalarını yaptıkları Kumarlar Göleti ve kamu kaynakları ile inşa edilmesi gereken bir gölet. Burada Kumarlar ile birlikte iki köye de tarımsal sulama ihtiyaçlarını karşılamak üzere planlanan bir gölet. Ancak şu anda görüyoruz ki bu gölet maden firması tarafından yapılıyor. Protokolden söz ediliyor. Protokolü biz göremedik. Bu protokol kamuoyu ile paylaşılmadı. Maden firması bu göleti yaptıktan sonra, buradaki suyu altın işletmeciliğinde kullanılmak üzere kullanacak. Bununla birlikte köylü hem meralarından oluyor, hem su kaynağını kaybediyor, hem de tarım arazileri sudan mahrum kalıyor” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş