havadurum

Maden yatırımları düzenlenen fuarla belli oluyor

1626

 Çanakkale’nin tek içme ve sulama kaynağı Atikhisar’da Kanadalı altıncı şirket Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik tarafından yüzbinlerce ağacın kesilmesi sonrası başlayan su hakkı nöbeti 5’üncü gününde devam ediyor. Su nöbetinin başlaması ile Türkiye’nin gözü Atikhisar’a çevrildi. Artı Gerçek Yazarı Pelin Cengiz tarafından ele alınan haberde Çanakkale Balıkesir bölgesinde 30 ayrı altın madeni ruhsatı verildiği belirtildi. ÇED süreçlerinde yapılan tespitlere göre Kanadalı ve Avustralyalı şirketler maden işletmesinde başı çekiyorlar. Kanadalı şirketler haricinde bölgede başı çeken şirketlerin arasında ‘Eczacıbaşı Holding, Nurol Holding, Cengiz Holding, Koç Holding, Koza Altın’ İşletmeleri bulunuyor. Cengiz bu şirketlerin nereye nasıl yatırım yapacaklarını ise Kanada’da yapılan fuarla belli olduğunu ifade ediyor. Bu fuarların birinin Canadian Mining Expo. Diğerinin ise Kanada Maden Arama ve Geliştirme Derneği (PDAC) tarafından düzenlenen madencilik fuarları olduğunu belirten Cengiz; “Bu fuarlardan önce Türkiye`deki altın madenlerinin tanıtıldığı föyler dağıtılıyor, Türkiye`deki ruhsat alanları bu fuarlarda dolaşıma giriyor” ifadelerini kullanıyor.   Elinde ruhsat bulunduran ancak yasal prosedürlerle uğraşmak istemeyen çok daha fazla Kanadalı şirketin bulunduğunu belirten Cengiz, bu şirketlerin bazı yerel şirketlere rödovansla altın madenlerinin işletme hakkını devretmiş olmasının da mümkün olduğunu belirtiyor. 

 
“Kanadalı şirketler bölgedeki altın madenciliğinde önemli aktörler”
Cengiz, köşesine taşıdığı haberine Kanadalı şirketlerin bölgede altın madenciliğinde önemli aktörler olduğunu belirterek;  “ÇED süreçlerinden izi sürülerek ortaya konan tespitlere göre, Kanadalı Alamos Gold ve Newmont Gold Corp ile Avustralyalı Chesser Resources bölgede önemli aktörler. Zaman zaman elindeki ruhsatları yerli şirketlere devreden Kanadalı Teck Resources’da bölgede adı sıkça geçen bir diğer şirket. Kanadalıların yanı sıra bu bölgede baş aktörler arasında Eczacıbaşı Holding, Nurol Holding, Cengiz Holding, Koç Holding, Koza Altın İşletmeleri var” dedi.
 
“Fuarlardan önce Türkiye`deki altın madenlerinin tanıtıldığı föyler dağıtılıyor”
Kanada’da düzenlenen maden fuarlarında Türkiye`deki altın madenlerinin tanıtıldığı föyler dağıtıldığını belirten Cengiz;  “Küresel olarak altın madenciliğinde Kanada ve Avustralya şirketleri dominant, Türkiye`de de olmaları doğal karşılanabilir, ancak nereye nasıl yatırım yapacakları esas olarak Kanada`da gerçekleştirilen fuarlarda belli oluyor. Biri, Canadian Mining Expo. Diğeri Kanada Maden Arama ve Geliştirme Derneği (PDAC) tarafından düzenlenen madencilik fuarı.  Bu fuarlardan önce Türkiye`deki altın madenlerinin tanıtıldığı föyler dağıtılıyor, Türkiye`deki ruhsat alanları bu fuarlarda dolaşıma giriyor. Aracı şirketler eliyle de kimin hangi ruhsatı satmak istediği, kimin nereye talip olduğu şekilleniyor. Yerli ve milliden, muhafazakarlıktan, çevrecilikten bahsedenler Türkiye’sinde memleketin ormanları, dağları, su kaynakları, yaşam alanları işte bu şekilde pazarlanıyor. Bu aracı şirketlerden biri Kanadalı Rubicon Mining. Şirketin Kanada`da altın arama çalışmaları da var. İnternet sitesinde yer alan dosyada Türkiye`deki altın madeni fırsatlarıyla ilgili sayfalarca tanıtım mevcut.  Elinde ruhsat bulunduran ancak yasal prosedürlerle uğraşmak istemeyen çok daha fazla Kanadalı şirketin buradaki bazı yerel şirketlere rödovansla altın madenlerinin işletme hakkını devretmiş olması da mümkün” dedi.
  
“ÇED olumlu kararı almış altı proje var”
Çanakkale ve çevresinde ÇED olumlu raporu almış altı proje bulunduğunu belirten Cengiz; “Çanakkale ve çevresinde aktif olarak faaliyette olan bir altın madeni var. Bu Nurol Holding tarafından işletiliyor. Şirketin Balıkesir İvrindi`de izin aşamasında bir altın madeni daha var. İşletmede iki şirket var denebilir. "ÇED olumlu" kararı almış altı proje var. Kanadalı Alamos Gold`un sahibi olduğu Kirazlı Altın Madeni ve Ağı Dağı Altın Madeni, Koza Altın İşletmeleri`ne ait Terziler-Serçiler Köyü Mevkii Altın Madeni, Gökmusa Altın Madeni ve Kubaşlar Altın, Gümüş, Bakır Madeni ile Eczacıbaşı Holding`e ait Esan Altın Madeni” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş