havadurum

Kuzey Ege'nin İncisi Ayvacık'tan çağrı var; "HAYDİ TATİLE"

Ayvacık Turizm Kültür Doğa ve Spor Derneği'nden tatil yapacaklara çağrı "Kapımız deniz, tarih ve doğaseverlere açık"

2214
Turizm, tüm dünyada ve ülkemizde geçmişten günümüze her dönemde önemli sektörlerden biri olmasının yanı sıra gün geçtikçe gelişen ve büyüyen bir sektör özelliğini de taşımaktadır. Kuzey Ege'nin saklı cenneti olan Ayvacık sessiz, sakin, doğal ve tarihi yapısıyla hem yerli hem de yabancı turistlerin son zamanlarda ilgi odağı oldu. Ayvacık Turizm Kültür Doğa ve Spor Derneği dönem sözcüsü Mehmet Ünal Şahin bakın ilçeden nasıl bahsediyor. "Çanakkale'nin Kuzey Ege'ye bakan yüzünde ıssız ve bakir kalmış yapısıyla kafa dinlemek için ideal yer Ayvacık. Antik kentleriyle, mavi bayraklı plajlarıyla Türkiye'nin yeni tatil adresi haline gelen Assos, Kadırga Koyu, Sivrice, Sokak Ağzı, denizi, tarihi hem de muhteşem doğası ile tatilcilerin ilgi odağı konumunda." Diyor. Okulların kapanması ve yaklaşan Kurban Bayramının 9 güne çıkmasının nedeniyle tatil planı yapanlara Mehmet Ünal Şahin açık davette bulundu ve sözlerine ekledi "Haydi Tatile" diyerek, tatil planı yapanların dikkatini Ayvacık-Assos'a çekmek istedi.

Doğa, tarih, deniz üçgeni
Doğa, tarih, deniz üçgeni Kuzey Ege'nin incisi Ayvacık sloganıyla yola çıkan Ayvacık Turizm Kültür Doğa ve Spor Derneği dönem sözcüsü Mehmet Ünal Şahin tatilcilere ses verdi. " Ayvacık-Assos bu yaz sezonunda misafirlerini bekliyor. Aile, arkadaş grubu olarak hala tatil planınız hazır değilse bayram tatilinde veya yaz tatilinde gidebileceğiniz en iyi tatil yerlerinden biri olan Çanakkale'nin şirin bir ilçesi olan Ayvacık" olabilir dedi. Ayvacık - Assos'ta işletme sahibi olan Mehmet Ünal Şahin "Bölgede bulunan işletmecilerin hazırlıklarını tamamladığını belirterek, turizmin önceki yıllarda olduğu gibi 15 Haziran'dan sonra okulların kapanması ve bayramın 9 gün tatil olmasıyla birlikte turizmin hızlanacağı kanısındayım. Çanakkale Ayvacık -Assos 'ta bulunan turizmciler ve yerel halk mevsim gereği turizm hazırlıklarını bitirdi ve tatilini yapmak için bu bölgeyi seçecek misafirlerini bekliyorlar. Bölgede turizm hareketi genelde 15 Haziran'dan sonra başlamakta olup aktif olarak Kasım ayına kadar uzanmaktadır." dedi.

Turizmde söz sahibi olacak
Yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ayvacık tarihte "Organik Kültürler Diyarı" olarak hafızalara kazınmış ve sahip olduğu doğal güzellikleriyle beraber harika kumsallarıyla yüzyıllar boyu dikkatleri üzerine toplamıştır. Dernek sözcüsü Şahin "Bu kültürel çeşitlilik farklı bölgelerdeki gelenekler ve yemek kültürlerinin oluşmasına katkı sağlamıştır. Buda Ayvacık'ı özel kılmıştır. Farklı renk ve tatlar arayan turist profilinin talep ettiği özelliklere sahiptir. Sahil bandında irili, ufaklı aile işletmeleri bulunmaktadır. Ayvacık kurulduğu günden bugüne kadar doğal güzelliklerini bozmadan gelmiştir. Dernek olarak amacımız bu bölgede kültür turizmi yaratmak. İlçemiz sınırları içinde yer alan Assos, Apollon Smintheus ve ören yerleri bir zincirdir. Eğer tatil için Ayvacık'ta iseniz Assos'u mutlaka ziyaret etmelisiniz. Assos da lokanta, otel, deniz için hizmetler var iken, bu bölgeye turistlerin gelme nedenlerindeki en önemli faktörlerden biri de geniş ören yerleridir.Aristoteles'in bir felsefe okulu kurduğu kentte, Athena Tapınağı, Agora, Gymnasium, Tiyatro, Bouleuterion, Nekropol, 14. Yüzyıldan kalan tek Kubbeli Cami, Behramkale sınırlarında kalan ve Osmanlı dönemine ait olan köprü ilginizi çekebilir. Gülpınar'da bulunan Apollon Smintheus Kutsal Alanı. Troas'ın önemli kültür merkezlerinden biridir. Anadolu'da Geç Hellenistik Dönem'in önemli kutsal alanlarından biri olan Apollon Smintheus Kutsal Alanı (Smintheion) İÖ 5000 civarına tarihlenen bir prehistorik yerleşime ait kalıntılar tespit edilmiştir. Apollon Smintheus Tapınağı, eski adıyla Külahlı olarak bilinen Gülpınar Beldesi'nin kuzey-batısıyla, kuzey doğusu arasında kalan vadinin başlangıç eteklerinde Bahçeler-içi olarak adlandırılan mevkide yer alır." dedi.

Kültürel ve tarihi varlıklarıyla adeta bir turizm cenneti
Günümüzde doğal ortamların bozulmamış olması ve geleneksel kültürdeki zenginlik turizm talebini bakir kalmış kesimlere doğru çekmeye başlamıştır. Yaklaşık 5 bin yıllık geçmişi ile Çanakkale; tarih, kültür ve eğitimi ile birlikte Homeros'un İlayda'sındaki gibi antik kültür hazinelerinin destanlarla gelişip gerçekliğe ulaştığı ve önemli tarihi mekânları içinde barındıran önemli bir turizm şehridir. Çanakkale'nin şirin ilçesi olan Ayvacık; kültürel ve tarihi varlıklarıyla adeta bir turizm cennetidir. Ayvacık, bakir kalmış koylarıyla turizmde hak ettiğini alarak, turizmde ben de varım diyecek. 88 kilometrelik el değmemiş bu koylarda yeni açılan işletmeler, konaklamak için gelen misafirlerini bekliyor. Tatilini bu muhteşem bölgede yapmak isteyenler için yapılacak birçok farklı aktivite bulunurken, bunların başında görülmesi gereken doğal güzellikler ve bölgenin tarihe tanıklık etmiş yapılarını incelemek gelmektedir. Plajları son derece sakin, beyaz bayraklı, şehir kalabalığından uzak olan ilçe, sahil şeridinin uzunluğu ile ünlüdür. Sahil turu yaparken, taş binalardan yapılmış eşsiz yapıları inceleyebilir, denizden gelen ferahlığı hissedebilirsiniz.
(Erhan Taylan)
Paylaş