havadurum

Köylüler altın madenine karşı birleşiyor

Köylerine sondaj makineleri kurulduğu günden beri altın madenciliğine karşı büyük bir direniş başlatan Karadağlılara, komşu köy Kocayayla`dan da destek geldi. Çan`a bağlı Karadağ ve Kocayayla köyleri, yörelerinde ve meralarında altın aramalarına karşı olduklarını dile getirdiler.

940
 
 
Çanakkale Çevre Platformu üyeleri, doktor, avukat ve köyün eski sakinlerinden oluşan bir grup, Kocayayla Köyünde altın madenciliği, çevre ve sağlığa etkileri, mücadelenin hukuki süreci ile ilgili bir panel gerçekleştirdi. Önceki gün gerçekleştirilen panele çok sayıda karadağ ve Kocayayla köyü sakinleri katılırken, civan köylerden de katılım oldu. Karadağ ve Kocayayla köylüleri yan yana oturarak, altın madeni direnişinde birliktelik mesajı verdi. Kadınlar Karadağ panelinde ve Çanakkale eyleminde olduğu gibi yine çoğunlukta ve en öndeydi. İki köyü de altın madenine karşı birlikte yürüttükleri büyük mücadele ve birliktelikleri için kutlayan Çanakkale İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hicri Nalbant; "Burada yapılmak istenen, daha önce Kızılelma, Söğütalan, Karaköy`de olduğu gibi altın işletmeciliği. Sondaj için ruhsatlandırdıkları 19bin dönüm alan alan içinde arama yapacaklar. Sondaj sırasında, dağımızdaki bütün su kaynakları birbirine karışacak, bulanacak.
 
 
Toprağınız, sağlığınız ve hayvanlarınız büyük zarar görecek ama esas zarar, şirket işletmeye geçince olacak. Çevreye siyanürle kirletilmiş tonlarca atık bırakacaklar. Mücadele sürecinizde sizi de ikiye bölmek, birbirinize düşürmek isteyecekler. Bu oyunlara gelmeyin. Birlik ve beraberliğinizi koruyun. Yanlış bilgilere inanmayın. Bu mücadeleyi her beraber dayanışma ve kararlılığımızı sürdürerek kazanacağız" dedi. Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Dr. Nihat Gülhan da bu süreçte çevre köylerin bir arada durmasının önemine işaret etti. Gülhan, “Havamıza, suyumuza, toprağımıza karşı yapılan bu saldırı, sadece sizi değil; hepimizi ilgilendiriyor. Bu mücadelede üzerimize düşeni hep birlikte yapacağız" dedi. Kocayayla Köyü Muhtarı Ali Azap ise "Tehlike kapımıza dayandı. Bu belayı, yöredeki bütün köylerin ve Çanakkale`nin katılımıyla bertaraf edebiliriz. Karadağ ve Kocayayla, Çan`ın kuzeyini ayakta tutan köylerdir. Bu büyük tehlike sadece bizi, çevredeki köyleri değil, tüm kenti etkileyecek. Bizi bölmek için her yola başvuracaklar. Kulaktan dolma bilgilere, söylentilere inanmayın. Köy muhtarı olarak maden şirketinin bir bardak çayını içmedim" ifadeleri ile altın madeni mücadelesinde Karadağ Köyü halkı ile birlikte oldukları mesajı verdi. Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Coşkun Bakar`ın altın madenciliğinin doğaya, canlılara ve insan sağlığına etkilerini anlattığı video destekli sunumu ilgi görürken, Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu Üyeleri Avukat Şebnem Çıtak ve Ali Furkan Oğuz; çevre mücadelesinde yürüttükleri davalar ve kazanılan başarılar hakkında bilgi verdi.
 
 
Paylaş