havadurum

Kent sokaklarını danslarıyla süsledir

782
Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulübü (ÇAFAD) tarafından bu yol onuncusu düzenlenen Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali açılış kokteyli ile başladı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü`nün bahçesinde gerçekleşen açılış kokteyline Vali İlhami Aktaş, Ak Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay kurum müdürleri ve davetliler katıldı. Açılış kokteylinin ardından 8 ülkeden gelen 13 festival grubu Cumhuriyet Meydanı`nda bir araya geldi. Cumhuriyet Meydanı`ndan Çarşı Caddesi`ne buradan da kordon boyundan gala gösterisinin yapılacağı Çağlar Kaynak Basketbol Sahası`na yürüyen festival korteji renkli görüntülere sahne oldu. Kent halk tarafından büyük ilgi ve merakla izlenen festival korteji müzik eşliğinde dans ederek yürüyüşü tamamladı. Yürüyüşün ardından gala gösterisi yapan festival grupları, büyük bir ilgi ile izlendi. Festivale dair duygularını paylaşan ÇAFAD Başkanı Selim Yazan, "Çanakkale`de, yıllardan beri festival kenti algısı yaratmaya çalıştık. Şimdi tüm dünyada, tüm festivaller konuşulurken, Çanakkale`nin adı geçmeye başladı. Bu da bizim için çok büyük bir mutluluk kaynağı" dedi.
"Filistin, kentimizi ilk defa ziyaret ediyor"
10`uncusu düzenlenen Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali hakkında bilgi veren Başkan Yazan, "8 ülkeden gelen 13 grup ve 450 dansçımız var. Ayrıca bu yıl ilk defa Filistin ülkemizi, kentimizi ziyaret ediyor" diye belirtti. Onlarca festival deneyimi bulunan ÇAFAD Başkanı Selim Yazan, bir kez daha festival yapmanın mutluluk verdiğini ifade ederek, "Güzel ve keyifli bir festival başlangıcı yaptık. Grup liderleriyle birlikteydik. Hoş geldiniz kokteyli düzenledik. Çanakkale`mizin ilgisinden, alakasından son derece keyifliler, memnunlar. Çanakkale`de, yıllardan beri festival kenti algısı yaratmaya çalıştık. Şimdi tüm dünyada, tüm festivaller konuşulurken, Çanakkale`nin adı geçmeye başladı. Bu da bizim için çok büyük bir mutluluk kaynağı. Katkı veren tüm kurumlara, Çanakkale halkına ve değerli basına çok çok teşekkür ediyoruz" sözlerine yer verdi. 
"Gençlerimize bir vizyon açıyoruz"
Başkan Yazan, festivalin Çanakkale kültürü için farklı bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, "Çanakkale kültürü çok önemli. Biz özellikle üstüne basarak söylüyoruz; Herkesin nüfus kağıdında bir yer yazar ama herkesin nüfus kağıdında mutlaka Çanakkale yazar. Çanakkale`de insanların içi titrer. Çanakkale`mize gelen gruplara, kendi kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi festival vesilesi ile tanıtmak istiyoruz" diye belirtti. Kente gelen festival gruplarına, kent kültürünü anlattıklarını kaydeden Yazan, "Gelen gruplara Troya`mızı, tüm tarihi değerlerimizi konuklarımıza tanıtmanın uğraşındayız. Bunun içinde; özellikle bizlerle olan öğrencilerimizle, üniversite de olan gençlerimize bir vizyon açmış oluyoruz. Hem dünyaya bunları entegre etmeye çalışıyoruz. Hem de Avrupa`nın birçok yerinden gelen gruplarla onları buluşturup, onların fikirlerini de tanıtmaya çalışıyoruz. Bu şekilde daha keyifli bir etkinlik ortaya çıkıyor" sözlerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş