Kalori hesabını kim yapacak?

1229
İlk uygulama Meclis lokantasında yapılırken, menüde, o gün tüketilen yiyeceklerin kalorilerinin yazıldığını, uygulamanın bütün gıda sektörüne yaygınlaştırılacağı bildirildi. Restoran, pastane, lokanta gibi yerlerdeki menülerde yemeklerin kalori değerleri de yazılacak. Çanakkale Lokantacılar ve Gazinocular Oda Başkanı Selahattin İş, lokantalardaki yemeklerden kimsenin obez olmadığını belirterek; “Obezite hastalığının önlenmesi için okuldaki kantin ve dışarıdaki seyyar satıcıların sattığı çocukların yediği abur cuburların önlenmesi gerekiyor” dedi.
 
 
“Okullardaki sağlıksız beslenme önlenmeli”
30 yıldır yemek sektöründe olduğunu ifade eden Çanakkale Lokantacılar ve Gazinocular Oda Başkanı Selahattin İş; “Şimdiye kadar böyle bir şey olmadı. Obezite hastalığı önlenmesi için okuldaki kantin ve dışarıdaki seyyar satıcıların, sattığı çocukların yediği abur cuburların önlenmesi gerekiyor. Okuldaki sağlıksız beslenme önlenmeli. Lokantalardaki yemeklere kalori yazılıp yazılmaması bir şey değiştirmez. Yemeklerimiz obezite riskinin arttırmıyor” dedi. Başkan İş, şunları söyledi; “Esnaflar dikkat ediyor. Sebze, et yemeklerine kalori yazılır ama yazılması için neler yapılabilir. Esnafın bunu yapması mümkün değil, ben nasıl ölçeceğim? Yemeğin ölçülmesi çok zor. Sağlık için yararlı olur, bizde yardımcı olalım ama bilemiyorum. Bizim yemeklerimizden obezite olan olmadı. Olamazda. Fast food ürünlerde kullanılan soslar ve ürünlerin kendisi zararlı olabilir ama lokantadaki sıcak çorba, pilav rahatsızlık yaratmıyor. Yemeklerin sıcak yenmesi daha kaliteli ve daha güzel oluyor.  Öğrencilerin sağlıksız beslenmesinin önüne geçilmeli. Çocuklar tost, hamburger yiyor. O yedikleri salça, mayonezler gerçekten zarar veriyor. O an doyuruyor ama bir yarar değil, daha çok zarar veriyor”.
 
 
“Kalori hesabını kim yapacak”
Uygulamanın lokantalar yerine fast-food satan yerlerde yapılması gerektiğini ifade eden Şahin Lokantası sahibi Mehmet Selvi; “Bizde uygulanmaz. Her gün yemek kalorisi hesabını kim yapacak. Bu uygulama Obezite riskini önlemez. Bizde zaten böyle bir risk yok. Yemeklerimiz yağsız. Meclis lokantasında uygulanabilir. Fast food’cular uygulasın. Bizde yemekler yağsız sebze yemeklerinde zaten yok” dedi.
 
 
Kazım Tolunay
"Uygulamayı olumlu karşılıyorum. Obezite ile mücadelede faydası olacaktır. Lokantalardaki yemekler kontrollü giderse daha iyi olur. Öneriyi ve yasayı destekliyorum.”
 
 
Saffet Çetin
“Obezitenin önüne geçilemez. Lokantalarda genelde çok yağlı yapılmıyor yemekler, uygun yapılıyor. Yiyen kişi fazla yerse bilemeyiz. Yemeği yiyen kişi kalorisine bakmıyor. İşletme, lokanta ile alakalı değil kişinin kendi ile alakalı olmalı. Makarna, pilav, bulgur, sebze, et yemeklerinde ne kadar kalori olduğu biliniyor. Obezitenin önüne geçemeyiz.”
Paylaş