Çanakkale’de Ahilik Haftası kutlamaları ilgi topladı

Çanakkale’de Ahilik Haftası kutlamaları bu yıl da coşku ve heyecanla kutlandı.

300

Bu yıl 23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası kutlamaları başladı. Sabah saatlerinde dualar eşliğinde başlayan Ahilik Haftası etkinlikleri gün boyunca devam etti. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda program düzenlendi. Program, çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Programın açılış konuşmasını Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ünal Özcan gerçekleştirdi.

Düzenlenen programa CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Lapseki Belediye Başkanı Atilla Öztürk, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, ÇOMÜ Rektörü R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Halil Ertuğrul ve il Genel Meclisi üyeleri, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Mine Hayta, siyasi parti temsilcileri ve esnaf temsilcileri katıldı.

“Esnaflarımızla birlikte yaşayarak geliyor”

Başkan Özcan’ın konuşmasının ardından, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, günün anlam ve önemine ithafen konuşma gerçekleştirdi. Erkek konuşmasında; “Bir esnaf torunu ve esnaf çocuğu olarak bugün 2024 yılı Ahilik Haftası’nın birinci gününde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Çanakkale’de esnaflarımızla, odalarımızla, değerli başkanlarımızla sık sık bir araya geliyoruz. Esnafımızın da toplumumuzun her kesiminde olduğu gibi sorunları var. Bunları bir nebze olsun gidermek için mücadele ediyoruz. Esnafımız, toplumumuzun temel direğidir. Pir Ahi Evran ile başlayan ve günümüze kadar devam eden ilkeler, değerler bugün bu topraklarda, ülkemizde, vatanımızda birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyorsak işte bu temel ilkelerin ve değerlerin önemi çok büyüktür. Ahlak gibi, liyakat gibi, basiretli hareket etmek gibi tüm bu ilkeler yüzyıllardır esnaflarımızla birlikte yaşayarak geliyor” ifadelerine yer verdi.

“Liyakate önem vermemiz büyük önem arz ediyor”

Başkan Erkek konuşmasına “Lonca teşkilatı döneminde bir kentte, bir mahallede dükkan açabilmek için çıraklık, kalfalık aşamalarından geçmeniz gerekirdi. Uzun yıllar süren çıraklık, uzun yıllar süren kalfalık ve daha sonra çok zor bir aşama olan ustalık. Usta olmadan bir dükkan dahi açabilmeniz mümkün değildi. Liyakat açısından çok önemliydi. Yaşamın her alanında liyakate önem vermemiz büyük önem arz ediyor. Cumhuriyet’imizin kurucusu, değişmez önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır’ Esnafımız da işini iyi yapmaya çalışıyor. Kendi emeğiyle, sermayesiyle ayakta durmaya çalışıyor, yanında birçok kişiye ekmek veriyor. Onun için esnafımızın önemini değerini çok iyi bilmeliyiz ve onlarla her zaman dayanışma içerisinde olmalıyız” diye devam etti.

Ödüller sahiplerini buldu

Konuşmaların ardından, halk oyunları gösterisi büyük ilgi topladı. Halk gösterisinin ardından yılın ahisi seçilen isimlere ödülleri verildi. Yılın Ahisi seçilen Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıtlı ve Kırşehir’de Çanakkale’yi temsil edecek olan Hafize Ergen’e ödülünü ve kaftanını Çanakkale Valiliği Vali Yardımcısı Suat Kaya sundu. Çanakkale ili Ahilik Komitesi tarafından yılın ahileri arasında seçilen Ayvacık Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan Osman Coşar’a kaftanı takdim ederek ödülünü verdi. Çanakkale Terziler Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan Hilal Meriçgür’e kaftanı, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek giydirdi ve plaketini takdim etti. İlin kalfası seçilen Murat Irmak Soykan’a kaftanını ve plaketini İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz sundu. İlin Çırağı olarak seçilen Göklem Şahin’e ise kaftanını ve plaketini CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan takdim etti.

Düzenlenen ödül töreninin ardından Çanakkale Mehteran Takımı’nın eşsiz gösterisi büyük beğeni topladı. Gösteri’yle beraber Ahi İkramı gerçekleştirildi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş