havadurum

Gezi Parkı için Çanakkale’de ayaktaydı

Taksim Gezi Parkı’nın korunmasına yönelik yapılan eylemlere polisin orantısız güç kalınmasının ardından ülke genelinde yayılan gösteriler, büyük tepki çığlıklarına dönüştü. Çanakkale’de de Cuma günü saat 5’te başlayan basın açıklamaları ve yürüyüşleri Cumartesi-Pazar günleri de devam etti. Yürüyüşlerde “Hükümet istifa” ve “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.
Başbakan Erdoğan’ın “Çapulculardan izin mi alacağız?” açıklamalarına da tepki gösteren Çanakkaleliler, “Biz çapulcu değil, halkız” dediler. Çok sayıda Çanakkaleli, “Kazdağları’nın rüzgarı Taksim’e ulaştı” diyerek “Böyle olur Anadolu baharı” pankartının arkasında yürüdüler. Başbakan Erdoğan ve AKP hükümetini sert bir dille eleştiren Çanakkaleliler, hükümetin istifa etmekten başka bir çaresinin olmadığını da söylediler.
Fuar nedeni ile İstanbul’da bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, hafta sonu Taksim’de düzenlenen eylemlere destek verdi. Polisin vatandaşlara saldırdığını söyleyen Başkan Gökhan, “Kimse televizyondan gördüğüne ve duyduğuna inanmasın. Burada tam bir halk ayaklanması var. Polis insanlara vahşice saldırıyor. İnsan olana bu yapılmaz” diyerek İstanbul’daki durumu özetledi.

2319
 
Çanakkale tarihe not düştü
 
Çanakkale’de bir araya gelen binlerce yurttaş, AKP hükümetini protesto etti. AKP il binasını yumurta yağmuruna tutan Çanakkaleliler, Kordonboyu ve İnönü caddesi üzerinden trafiği kapatarak yürüyüşe geçti. Sık sık AKP iktidarı aleyhine slogan atan vatandaşlar, ıslık ve alkışlarla da AKP hükümetine tepki gösterdiler.
 
 
 
İstanbul Taksim’de bulunan Gezi Parkı’nda çıkan olayları ve İstanbul polisinin halka yönelik tavrını protesto eden Çanakkaleliler, deyim yerindeyse bir tarih yazdılar. Gezi Parkı’nda olayların başlamasıyla birlikte refleks gösteren Çanakkale halkı, Cumartesi günü ise saat 14 itibariyle AKP il binası önünde toplanmaya başladı. Aralarında Emek Partisi, Emek Gençliği, TKP, Halkevleri gibi siyasi parti ve gençlik örgütlerinin bulunduğu kalabalık bir grup, saat 17’ye kadar slogan, alkış ve ıslıklarla AKP iktidarını protesto etti. “Her yer Gezi, her yer direniş”, “Hükümet istifa”, “AKP AVM’ni al da git” gibi sloganlar atıp, pankartlar açarak tepkilerini gösterdi. Zaman zaman AKP il binasından meraklı bakışlar pencereye yaklaştığında kalabalık gruptan yumurtalar yağdı. Sık sık sloganlar atarak binayı yumurta yağmuruna tutan kalabalık grup, “İşte burası katil yuvası” diyerek AKP il binasını gösterdi.
 
 
 
 
 
CHP de destek verdi
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Merkez İlçe Bakanı Nejat Önder ve Erenköy Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz’ın da katıldığı eylem de kalabalık doruğa ulaştı. Eğitim-Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, DİSK Genel-İş Şube Başkanı Erdinç Uslan gibi isimlerin katıldığı eylem bir süre burada konuşmalarla devam etti. Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, Eğitim-Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç ve Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan konuşma yaparak toplanan kitleye seslendiler. AKP iktidarını protesto eden grup, daha sora İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Sayısı binleri bulan kalabalık daha sonra Kordonboyu üzerinden Golf Aile Çay Bahçesi’ne doğru ilerleyerek, Ordu Evi yanından İnönü Caddesi’ne çıktı. Caddeyi trafiğe kapatan Çanakkaleliler, Demircioğlu Caddesi üzerinden tekrar İskele Meydanı’na kadar yürüdü. İl Emniyet Müdürlüğü önünden geçen grup ıslık ve sloganlarla İstanbul’daki polisin tutumuna göndermede bulundu. Cumhuriyet Meydanı’nda “Öğrenci Buluşması” etkinliğinin önünden geçerken “Katil ÖSO Çanakkale’den defol” sloganı atıldı. İskele Meydanı’nın ardından ise Kayserili Ahmet Paşa Caddesi üzerinden Halk Bahçesi’ne geçen grup burada sinevizyon ile İstanbul’dan canlı yayın yapan televizyonları izlediler. Gece geç saatlere kadar Halk Bahçesi’nde duran kalabalık tepki göstermeye devam etti.
 
 
 
 
 
 
 
Kazdağları’nın rüzgarı Taksime ulaştı
 
Taksim Gezi Parkı direnişine destek vermek için Halk Bahçesi`nde biraya gelen Çanakkaleliler, Kazdağları`ndan Taksim`e direnişe tam destek verdi.
 
 
Gezi Parkı direnişine destek için eylem yapan vatandaşlar hükümeti istifaya çağırdı. "AKP istifa, Hükümet yıkılsın yerine ağaç dikelim" şeklinde sloganlar atan vatandaşlar türküler eşliğinde halay çekti. Halk Bahçesi`nde konuşan Çanakkale Çevre Platformu Başkanı Hicri Nalbant AKP`nin niyetinin belli olduğunu belirterek: "Takke düşmüş, kel görünmüştür" dedi.
 
 
"Takke düşmüş, kel görünmüştür"
Çevre Platformu Başkanı Nalbant: "AKP iktidar olduğu günden bu yana bunu hep yapıyor. Bilindiği gibi AKP yabancı bir projedir, bu projede yabancılar hangi görevi verirlerse onu üstleniyor. Bir gün BOB Eş Başkanlığı veriyorlar, onu yerine getiriyor, bir başka gün Suriye`de savaş kışkırtıcılığı yapıyor. Bir başka gün dünyada aç sermaye denilen kara para ile beslenen aç sermayenin emrettiği gibi doğaya saldırıyor. Mensubu olduğu, görev veren sermaye şu an da krizdedir. Krizden çıkış yolu olarak doğaya saldırmayı belirlemişlerdir. Doğaya saldırarak bu krizden çıkacaklarını sanıyorlar. Bu konuda da AKP görev üstlenmiştir. Kazdağları’nda yüz binlerce ağacı sondaj aşamasında kestiler, yok ettiler. Şimdi İstanbul`daki Taksim`deki Gezi Parkındaki ağaçlara saldırdılar. Orman ve Su İşleri Bakanı da; ‘Biz çok ağaç dikiyoruz. Buradan iki ağaç kessek ne olur’ diyor. Biz gerçeği biliyoruz. Yalan söylüyorlar. 100 bin ağacı kesip 10 bin göstermelik fidan diktiler. AKP`nin niyeti açığa çıkmıştır. Artık takke düşmüş kel görünmüşür. AKP şunu bilmelidir ki AKP bu saldırılarla onları doyuramayacak, ama kendisi gidecektir. Gidiş Kazdağları’ndan başlamıştır. Taksim`de hızlanarak devam ediyor. Bunun sonu yoktur. Gidiş başlamıştır. Yapılanların hesabı tek tek sorulacaktır" dedi. Halk Bahçesi`nde gerçekleştirilen eyleme çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve CHP’li isimler destek verdi. Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman, Belediye Meclis üyesi Muharrem Erkek`in de katıldığı eylem sabaha kadar sürdü.
 
 
 
Halkın fırtınası başka olur
 
 
 
“Polis vahşice saldırdı”
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da Taksim’e giderek eylemlere destek verdi. polisin orantısız güç kullandığını ifade eden Gökhan, “Polis vahşice saldırdı” dedi.
“Kentine güvenen kentler buluşması” için İstanbul’da bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Gezi Parkı’nda gelişen eyleme destek verdi. “Polis tam anlamıyla vahşice saldırıyor” diyen Başkan Gökhan, “Kimse televizyondan gördüğüne inanmasın, burada tam anlamıyla bir halk ayaklanması var” dedi. Başkan Gökhan, “Biz de Taksime giderek oradaki durumu yakından görme fırsatı bulduk. Gezi Parkı’na sahip çıkan İstanbullara destek verdik. Burası gerçekten çok kötü, her yer karışık. Polis vahşice saldırıyor, insanlar direniyor. Kimse televizyondan gördüklerine ve duyduklarına inanmasın, bu bir toplumsal ayaklanma. Burada bir grup değil binlerce insan direniyor. Muazzam bir durum var. İstanbul’un ara sokakları bile eylem alanı olmuş. gecenin bir buçuğunda sloganlar atılıyor, balkonlardan ıslık sesleri ve alkışlar yükseliyor. İnsanlar gecenin bir vakti pencerelerinden tencere ve tavalarına vurarak tepki gösteriyor. Burası televizyondan görüldüğü gibi değil” dedi.
 
 
“Hükümet istifa etmelidir”
 
Taksim Gezi Parkı’nda halka saldırı ile başlayan süreç halkın yoğun tepkisinin gündeme geldiği tüm yurttaki gösteriler ile “hükümet istifa” talebinin öne çıktığı gelişmeler ilgili olarak Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü yazılı bir açıklama yaparak “ Bütün bu yaşananlar sebepsiz değildir. Halkın patlayan öfkesi; esas olarak siyasal iktidarın emek ve halk düşmanı politikalarının biriktirdiği kabarmanın bir sonucudur” dedi
 
 
Taksim Gezi Parkı’nın yıkılarak yerine AVM yapılmasına karşı çıkan insanların üzerinde, yine vahşi bir polis terörü uygulandığını belirten EMEP Çanakkale İl Örgütü; “hükümetin, İstanbul Valisinin ve kolluk güçlerin bu pervasız tutumu, adeta bardağı taşıran son damla olmuştur” dedi. Taksim’de başlayan eylemlerin çığ gibi büyüdüğünü, önce İstanbul’un, sonrasında ise ülkenin çeşitli bölgelerinde dalga dalda yayılarak, kitlesel halk gösterilerine dönüştüğünü belirten Emek Partisi İl Örgütü açıklamasında şunları kaydetti: “Bütün bu yaşananlar sebepsiz değildir. Halkın patlayan öfkesi; esas olarak siyasal iktidarın emek ve halk düşmanı politikalarının biriktirdiği kabarmanın bir sonucudur. Kısaca hatırlayalım; 1 Mayıs günü İstanbul’u gaza boğan, metrobüsleri durduran, köprüleri açarak engelleyen iktidar, sonrasında Taksim’deki tüm yürüyüş ve gösterileri yasakladı. Ardından üniversitelere ve stadyumlara polis ordusu yığma kararı geldi. Halkın tüm tepkilerine rağmen 3. Köprü yapımı başlatıldı ve adı Alevi kırımı ile anılan “Yavuz Selim”in ismi bu köprüye verildi. Yetmedi, hükümetin savaş politikalarındaki ısrarı ile birlikte Reyhanlı patlaması yaşandı. Onlarca yurttaşımız hayatını kaybetti. Son olarak; Taksim Gezi Parkı’nın yıkılmasına direnen insanlara çıkışan Başbakan “Öyle diyorsak öyle olacak” diye efelendi!Bu açıklamalar günlerdir devam eden vahşi polis terörünün de önünü açmış oldu. Gelinen yerde hükümet ve Başbakan sermaye ile kol kola ülkeyi talan etmekte ve kendisinden başka hiçbir sese tahammül göstermemektedir. Halkın eylemleri iktidarın diktatörlük heveslisi uygulamalarına karşı demokratik bir direniştir. Hükümet aklını başına toplamalı ve halka vahşet uygulamaktan vazgeçmelidir. İstanbul Valisi ise derhal istifa etmelidir. Tüm İstanbul halkını demokratik tepkisini ortaya koyan eylemlerinden dolayı kutluyor ve mücadeleyi her alanda yükseltmeye çağırıyoruz”
 
 
Geri adım atmak yok
Taksim Gezi Parkı’nda başlayan olaylara Türkiye’nin birçok bölge ve şehrinde olduğu gibi Çanakkale’de de tepki geldi. Çanakkaleliler, iki gün boyunca düzenlenen eylemlerle AKP hükümetini protesto ederek, sık sık “AKP istifa” sloganı attı.
 
Çanakkaleli vatandaşlar Taksim Gezi Parkı`nda başlayan direnişe sonuna kadar destek verdiklerini belirterek: "Halkın üzerindeki baskı kalksın, vatandaşın haber alma özgürlüğü engellenmesin. Yandaş medya istemiyoruz" diyerek tepki gösterdi. Polisin olaylarla ilgili abartılı ve orantısız güç sergilediğini de ifade eden vatandaşlar: "Direnişte yer alan insanların ülkesini sevmekten başka yaptığı bir şey yok. Çevreyi sevmek, doğayı sahiplenmek, ağacını, kökünü korumak, değerlerine sahip çıkmak suç mu? Şunu bilsinler geri adım atmak yok" dediler.
 
İşte Çanakkalelilerin Gezi Parkı değerlendirmesi
 
Hasan Ataker: Taksim Gezi Parkı`nda halk neye maruz kalıyorsa biz de kalmaya razıyız. Şunu bilsinler ki o kardeşlerimiz orada direnirken biz burada rahat edemeyiz. Sonuna kadar Çanakkaleliler olarak direnişin arkasındayız.
 
 
Gülce Koç: Türkiye`nin her yerinde başlayan direnişe destek veriyoruz. Gerekirse İstanbul`a da gideriz. Bundan böyle geri adım atmak yok.
 
 
Tutku Eylem Evergen: Boğaz Köprüsü`nde Anadolu yakasından Avrupa yakasına binlerce insanın görünce tüylerim diken diken oldu. Direnişe sonuna kadar destek olacağız. Yeşil alanları ve doğayı rahat bıraksınlar. Kimse AVM istemiyor. Polisin uyguladığı orantısız gücü de tepkiliyiz. Bunlar sadece ülkesini seven insanlar, başka bir suçları yok. Vurulmayı, öldürülmeyi hiç hak etmiyorlar.
 
 
Eylül Ece Bintaş: Benim ailem de çevreci ve aktivist. Çevrenin ve doğanın bozulmasına sermayeye sunulmasına karşıyım. Bir olay için bugün ezeli rakipler ve taraftarlar bile dahi bir araya geliyorsa durup da düşünmek gerek. Medyanın sessiz kalmasını da son derece yanlış buluyorum. Medya korkusuz ve cesur olmak zorunda.
 
 
Yüksel Tüzel: Neyse ki ulusal medyanın olan bitene sessiz kaldığı kadar dünya seyirci kalmıyor. Çanakkaleliler olarak direnişe destek veriyoruz ve sonuna kadar da destek vermeyi sürdüreceğiz.
 
 
Hilal Kentli: Bu baskının Türk halkının üzerinden kaldırılması ve halkın doğru ve sağlıklı bilgi alma özgürlüğünün engellenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Yandaş medya istemiyoruz. Direnişe sonuna kadar devam edeceğiz, İstanbul`a da gideriz.
 
 
 
 
Baro polisin tutumunu kınadı
 
Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, açıklama yaparak Gezi Parkı ile başlayan eylemlerde polisin tutumunu kınadı. Orantısız güç kullanıldığını ifade eden Şarlan, “Anayasal haklarını kullanırken zarar gören ve sindirilmek istenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun” dedi.
Çanakkale Barosu adına açıklama yapan Başkan Bülent Şarlan, “Taksim Gezi Parkında vatandaşlarımız tarafından yapılan protestolara karşı kolluk kuvvetlerinin orantısız güç kullanması; Anayasaya, hukuka, demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine sığmayan, kabul edilmesi hiçbir şekilde mümkün olmayan bir durumdur. Yalnızca kentine ve yeşiline sahip çıkmaktan ibaret, tamamıyla barışçıl eylemler, kolluk güçleri tarafından vahşet boyutuna gelecek şekilde karşılık bulmaktadır. Anayasal haklarını kullananlar, şiddetle engellenmeye çalışılmaktadır. Gerek kolluk güçlerinin gerekse de buna dur demeyen yetkililerin eylemlerinin Anayasaya ve Kanunlara aykırı olduğu aşikârdır. Anayasanın, Çevre Hakkını güvence altına alan 56. maddesinde de belirtildiği üzere, ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.’ Zira şehir parkları, her sınıftan, her kesimden insanın birlikte olduğu, ortak yaşam alanlarıdır. Bu alanlara sahip çıkan her kesimden vatandaşımızın, yeşilini ve doğasını koruma mücadelesi, maalesef kolluk güçleri tarafından insan hakları ayaklar altına alınarak engellenmeye çalışılmaktadır. İstanbul 6. İdare Mahkemesinin vermiş olduğu Yürütmeyi Durdurma Kararına karşı kolluk güçleri tarafından halen haksız ve ölçüsüz güç kullanımına devam edilmektedir. Bu durumun bir an önce durdurulması gerektiği düşüncesindeyiz. Belirttiğimiz sebeplerle; orantısız güç kullanımını şiddetle kınıyoruz.Anayasal haklarını kullanırken zarar gören ve sindirilmek istenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Çanakkale Barosu olarak yetkilileri, sorumluluklarının bilincine vararak görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz” dedi.
 
 
Rotamız İstanbul
 
İstanbul Taksim Meydanı`ndaki Gezi Parkı`na yapılması planlanan kışlaya karşı çıkan gönüllü çevreciler yollara düştü.
 
İstanbul`da yaşanan olaylara karşı Çanakkale`de örgütlenen çevreciler Çanakkale`de Taksim Gezi Parkı`nda gerçekleştirilen eylemlere destek verdiklerini ve eylemcilerin yanında yer aldıklarını ifade ederek İstanbul`a hareket etti. İskele Meydanı`nda buluşan 70 kişilik grup iki otobüsle yola çıkarken: "İstanbul`a hareket ediyoruz. Eyleme destek vereceğiz, sonuna kadar Taksim Gezi Parkı`ndaki direnişçilere destek olacağız. Rotamız İstanbul" dediler.
 
 
"Ülke giderek diktatörlüğe dönüşüyor"
 
Eylemcilere destek için İskele Meydanı`nda gelen Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Lazer de: " Ülkenin giderek bir diktatörlüğe dönüştüğünü görüyoruz. Demokrasi çoğunluğun söylediği değil, azınlığın haklarının korunduğu bir yönetim biçimidir. Bu yüzden Taksim direnişini destekliyoruz" dedi.
 
Paylaş