havadurum

Gelibolu ve Eceabat'ın düşman işgalinden kurtuluşu kutlandı..

1938

 Gelibolu ve Eceabat’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümü renkli törenlerle kutlandı. Gelibolu Kaymakamlığı ve Gelibolu Belediyesi tarafından 2’inci Kolordu Karargahı önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan programa Gelibolu Kaymakam Vekili Biga Kaymakamı Mustafa Can, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Garnizon Komutan Vekili 95’inci Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Murat Tatlı, Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, il genel meclisi üyeleri, belediye meclis üyeleri, askeri personel, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katılırken, Eceabat Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı Önünde Çelenk Sunma Töreni İle başlayan programa ise İlçe Kaymakamı Turan Yılmaz ve Belediye Başkanı Adem Ejder katılım gösterdi. 

 
“95 yıl önce Gelibolu’da gururlanılacak bir özveri var”
Gelibolu’da gerçekleştirilen çelenk koyma töreninde konuşan Gelibolu Belediye Başkanı Özacar; “Kasım ayı biz Gelibolulular için başı hüzün sonu sevinç yüklü bir aydır. 10 Kasım hüzündür. Gelibolu’yu ziyaret eden, Gelibolu’da doğan bir liderin ölümsüzlüğüdür. 24 Kasım, sevinçtir. Başöğretmen unvanı verilen bir liderden Gelibolu’nun harf öğrenmesinin sevincidir. İlk kadın öğretmen Refet Angın’ın Gelibolu’dan yetişmesinin sevincidir. 26 Kasım, mücadelenin, kurtuluşun, özgürlüğün gururudur. Ülkemizi parçalamak isteyenlere karşı verilen mücadelenin sonucudur.  Söz konusu vatansa gerisi teferruattır. İstiklal ve istikbal meseleyse ölüm muhakkaktır. 95 yıl önceki mücadele buna ispattır.  26 Kasım ruhunun kattığı bir bilinç var. Bu cennet vatan da zorluklarla öğrenilmiş dersler var. 95 yıl önce Gelibolu’da gururlanılacak bir özveri var. Gelibolu’nun her bir evladı bu sebeple Kuvayi Milliye ruhu taşır. Her bir Gelibolulu milli mücadele şuurundadır” dedi. Programın ardından, Belediye Başkanı Özacar, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte 2’inci Kolordu Komutanlığı’na şükran ziyaretinde bulundular.
 
“Eceabat’ta coşkulu kutlama”
Eceabat’ın düşman işgalinden kurtuluş programı coşkuyla kutlandı. 95’inci Yılı Etkinlikleri Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde ‘Çelenk Sunma Töreni’ İle başladı. Çanakkale Boğaz Komutanlığı Bandosu eşliğinde 1 dakikalık Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı Okundu. Avcılar, ve Belediye Hizmet Araçlarının geçiş töreninden sonra tören sona erdi. Program, Kapalı Spor Salonunda Eceabat düzenlenen etkinlikle devam etti. Buradaki programsa günün anlam ve önemini belirten konuşma sonrası Çanakkale Boğaz Komutanlığı Bandosu konseriyle sona erdi.          (Şenol Güven)
Paylaş