havadurum

Çiftçiler dert küpü

Tarım sektörü ile geçimini sağlamaya çalışan çiftçiler yem ve gübre fiyatlarının pahalılığına bir de aracıların komisyonları eklenince zor günler geçiriyorlar.

848
 
 
 
Tarım sektörünün sorunları bitmek bilmiyor. Üreticiler bir yandan küresel iklim değişikliği bir yandan serbest piyasa koşulları ile mücadele ediyor. Umurbey’li çiftçi Mithat Soykan da sektördeki hem maddi hem de iklimsel koşulların dayanılmaz hale geldiğini bildirdi. Giderler arasında ilaç ve gübre masrafının çok olduğunu bildiren Soykan; “Ürünü İstanbul’a yolluyoruz hal komisyonları var. % 2 stopaj kesiyorlar. Biz ekonomik olarak zor durumdayız. Komisyoncu bizden çok kazanıyor. Çiftçi olarak mağdur durumdayız” dedi.
 
“Komisyon düşürülsün”
Umurbey’de arazisinde kiraz, şeftali çeşitleri, domates, biber, kavun, tüysüz şeftali var, erik ve elma ürettiğini ifade eden Soykan; “Hükümetten beklentilerimiz haldeki satış için daha az komisyon alınsın % 8 alıyorlar buna ek olarak KDV’si var. Bunun % 5 ya da % 4’e düşürülmesini istiyoruz. Eğer böyle olursa bizim için daha iyi olacak. İlaç ve gübre fiyatları çok pahalı. Sezon beklediğimiz gibi geçmiyor. Gübre fiyatları çok yüksek istediğimiz verimi alamıyoruz. Havalar kurak gitti o nedenle üründe kaybımız çok fazla. Su olmadı mı mahsulde olmuyor” dedi.
 
Yusuf SONKURT
Paylaş