havadurum

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99’uncu yılı kutlandı..

Çanakkale Deniz Zaferi`nin 99`uncu yılı ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü kentte düzenlenen törenlerle kutlandı. Çanakkale kent merkezinde ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nda düzenlenen törenlerle kutlanan Çanakkale Deniz Zaferi`nin 99`uncu yılı etkinlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Törenlere Çanakkalelilerin ilgisinin az olduğu gözlendi.

862
 
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99. yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü kutlamaları Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen çelenk sunma töreniyle başladı. Şehitleri selamlamak için TCG Turgutreis fırkateyninden 21 pare top atışının yapıldığı törene Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, milletvekilleri, askeri erkan, muharip gaziler, bürokratlar, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından Atatürk Anıtı`na çelenk bırakılırken, Vali Ahmet Çınar, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da çelenk sundu. TCG Turgutreis fırkateyninden 21 pare top atışının ardından tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı`nın göndere toka edilmesiyle sona erdi.
 
 
Tören alanı bu yıl Kordon Boyu olarak belirlendi
Çanakkale Deniz Zaferi`nin 99`uncu yılı ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü etkinlikleri Cumhuriyet Meydanı`nda çelenk sunumunun ardından Kordonboyu`ndaki Kayserili Ahmet Paşa Caddesi`nde bulunan Çanakkale Valiliği binası önünde tören düzenlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın da katıldığı buradaki tören, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın, altın madalyayı Türk bayrağına takmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden törende çeşitli şiirler okundu.
 
 
“Çanakkale hepimizin”
Törende konuşma yapan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale`de Türkiye`nin her şehrinden her köyünden bir şehit olduğunu ifade ederek “Bu öyle bir savaştı ki Türkiye`nin neredeyse her köyünden, her ailesinden bir evladının şehit olduğu bir savaştı. Dolayısıyla Çanakkale, hepimizin şehri. Milletimizin yüreğinin bir parçası burada. Çanakkale, büyük Türkiye`nin yeniden doğduğu yerdir” dedi.
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, 99 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşları`na ilişkin,"Bu öyle bir savaştı ki Türkiye`nin neredeyse her köyünden, her ailesinden bir evladının şehit olduğu bir savaştı. Dolayısıyla Çanakkale, hepimizin şehri" dedi.
 
 
“Bağımsızlık örneği Çanakkale”
Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin ise konuşmasında Çanakkale Savaşı ve devamındaki Kurtuluş Savaşı`nın sömürülen uluslar için bir örnek olduğunu ifade etti. Tuğamiral Şirin, “Bugün kutlamakta olduğumuz zafer ve hemen arkasından gelen Türk Kurtuluş Savaşı, o dönem itibarıyla en gelişmiş imkanlarla donatılmış devletlere karşı, Türk milletinin tek başına verdiği ve sonunda onurlu kimliğiyle başarıyı yakaladığı ender bir mücadele olarak tarihteki yerini almış, artık tarih sahnesinden silinmek istenen bir milletin şahlanarakÊmilletler aleminde hak ettiği yeri almasına giden yolu açmasını sağlamıştır. Türk milletinin canı pahasına elde ettiği bu büyük başarı, dünyanın diğer mazlum ulusları için de bir örnek teşkil etmiş, asırlardır sömürülen ülkelerin bağımsızlık fikirlerinin güçlenmesine yardımcı olmuştur” dedi.
 
 
“Bugün herkesin dili barışın dili”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “Bugün 99. yıl önce olduğu gibi yine ülkemizin dört bir yanından gelenlerle dopdolu Çanakkale. O yıllarda özgür ve başı dik bir gelecek bırakmak için Çanakkale’de buluşan binlerce vatansever, bize 99.ncu övünç yılını, yine hep birlikte kutlama şansını yaşattılar. Onlar dün ülkenin bağımsız geleceği için düşünmeden can verdiler, ama bugün geride 90 yaşında dev bir çınar olan Cumhuriyeti yarattılar. Şüphesiz ki Çanakkale Savaşları`nın en önemli kazanımı, Mustafa Kemal Atatürk gibi dahi bir lideri dünya tarihine kazandırmış olmasıdır. Mustafa Kemal’i, her Türk insanının gönlünde Atatürk yapan, ülkeyi bitiş / çöküş / teslim olma noktasından bugünlere getiren yol, buradan Conkbayırı’ndan, Anafartalar’dan, Bigalı’dan geçmiş ve Türk Ulusunun bağımsızlığına giden yol olmuştur. Bu sebeptendir ki aslında nereli olursanız olun, nereden gelmiş olursanız olun hepiniz Çanakkalelilisiniz. Bu sebeple sizlere hoş geldiniz Çanakkaleliler, Hoş geldiniz Conkbayırlılar, Hoş geldiniz Anafartalılar demek istiyorum. Nereli olduğumuzun, hangi kökten geldiğimizin, hangi dili konuştuğumuzun önemi yok bugün. Bugün herkes Çanakkaleli, bugün herkes özgürlük ve bağımsızlık sevdalısı, bugün herkesin dili barışın dili” dedi.
 
 
Bu topraklar sizi her zaman kucaklar”
“Sahip olduğu tarihi birikimler ve tabiat ananın cömertçe sunduğu doğal zenginliklerle, dünya üzerinde ayrıcalıklı bir yer olan Çanakkale’nin Belediye Başkanlığı, Çanakkale halkının temsilciliği görevini yürüttüğüm 12 yıldır, 18 Mart törenlerinde büyük bir gurur ve heyecan duyarak halkımıza sesleniyorum” diyen Başkan Gökhan; “Bugün de, sanki bu kürsüde ilk kez konuşur gibi heyecanlı ve gururluyum. Tüm içtenliğimle söylemeliyim ki, sanki şu an 99 yıl önce yaşanan bağımsızlık mücadelesine katılanların huzurundayım. Bu nedenle bugün buradan savaşın nasıl, nerede, ne zaman, ne şartlarda cereyan ettiğini değil, yüreğimin derinliklerinden gelen sesi dillendirmek istiyorum. Bugün burada Çanakkale’desiniz. Buraya başka zamanlarda da gelin. Hele hele ruhunuz daralırsa, cesaretiniz kırılırsa, umudunuz azalırsa kesinlikle Çanakkale’ye gelin. Bu topraklar sizi her zaman kucaklar, yaralarınızı sarar, bağrına basar. Ayçiçeklerinin yüzünü güneşe çevirdiği gibi, sizler de yüzlerinizi Çanakkale’ye çevirin. Çanakkale hayatta yolunu kaybedenlere mihmandardır, hırsa - kibire kapılanlara eşsiz bir imtihandır. Nasıl mı? Yoksulsak, çaresizsek onur savaşında gücümüzü Çanakkale’den alalım. Tutsaksak, dik duruşumuzda örneğimizi Çanakkale’den alalım. Zayıfsak, mağdursak, kendinden kat be kat güçlü donanmayı yerle bir eden, az ötede demirli Nusrat Mayın gemisine bakalım. İlhamımızı geri dönmemek üzere geldiğini bilenlerden, kendi cenaze namazını kılanlardan alalım.
Özveriyi, yıllar önce burada mücadele ederken yitirdiğimiz pırıl pırıl bir nesilden, tıbbiyeliden, Mülkiyeliden öğrenelim. Referansımız Çanakkale’dir. Çünkü hepimiz Çanakkaledeyiz. Çünkü hepimiz Çanakkaleliyiz. Çünkü hepimiz Çanakkaleyiz” şeklinde konuştu.
 
 
“Çanakkale kardeşliğin olduğu kadar aşkın da topraklarıdır”
Çanakkale`nin önemine değinan Başkan Gökhan şu şekilde konuştu: “Çanakkale tüm emperyalist oyunların bozulduğu, karanlığın aydınlığa boğulduğu, esaretin özgürlüğe mağlup olduğu, barışın insanlığa kalkan olduğu bir kenttir. 99 yıl önce bu topraklarda Kürt ve Türk, Alevi ve Sünni ve daha niceleri aynı aydınlık gelecek idealine inandı ve aynı dava için Bigalı Mehmet’ le Bulancaklı İdris, Kınalı Hasanla Cideli Mahmut Çavuş “Mehmetçik” adıyla Çanakkale’de buluştu. 99 yıl sonra bugün o Mehmetçikler, bağımsızlık mücadelesini verdikleri topraklarda koyun koyunalar, yaşarken de, ölürken de birlikteydiler. Onun için bu topraklarda yaşananlardan ve bu ruhtan öğrendiğimi Nazım Usta’nın dizelerindeki gibi “Yaşamak Bir Ağaç Gibi Tek ve Hür ve Bir Orman Gibi Kardeşçesine” sözleriyle ifade etmek istiyorum. Çanakkale savaşmak üzere karşı karşıya gelenlerin arkadaş, torunlarının kardeş olduğu topraklardır. Çanakkale kardeşliğin olduğu kadar aşkın da topraklarıdır. Evet Çanakkale bir aşktır. Gelibolu’sunda vatana aşktır, Anafartalar’da bağımsızlığa aşktır Boğazda Hera’ya, Troia’da Helen’e aşktır…
Çanakkale aşk kadar da azimdir. Evet Çanakkale bir azimdir. Boğazında deryaya olta atanın, tarlasında toprağa çapa vuranın azmidir. Troia’da yıkılıp yıkılıp, yeniden kurulmanın azmidir. Ezineli Yahya Çavuş’un, Afyonlunun, Mardinlinin azmidir.
En önemlisi de Çanakkale Mustafa Kemalin azmidir. Evet Çanakkale Atatürk’tür. Çanakkale Mustafa Kemal Atatürk gibi mücadeleci, Atatürk gibi barışçıdır. Çanakkale Atatürk gibi akılcıdır. Çanakkale Atatürk gibi çağdaştır, özgürdür. Değerli misafirler, işte sizler böyle bir yere geldiniz. Çanakkale’ye sadece 18 Martlarda değil, her zaman gelin.
Nasıl ki Ankara başkentse, İstanbul ülkenin merkeziyse, Çanakkale’de bu ülkenin manevi başkentidir. Çanakkale Anadolulu Mehmetleri de, Manastırlı Hüseyin Avni`yi, İngiliz Tom`u, Avustralya`lı John`u da bağrına basmıştır, koynunda uyutmuştur.”
 
 
“Çanakkale`ye barışın ve özgürlüklerin kenti diyoruz”
Çanakkale`de vatandaşların barış ve özgür biçimde kentte yaşadığına dikkat çeken Başkan Gökhan; “Biz Çanakkale’ye barışın ve özgürlüklerin kenti diyoruz. Çünkü burada, bu coğrafyada 99 yıl önce düşman olarak karşı karşıya gelenlerin, yaralı askeri kucağına alıp siperine bırakanların gerçeği var. Öldürmek üzere tetiği çekmek üzereyken, cebinde annesinin resmini görüp kıyamayan büyük gönüllü gencecik insanların hikâyesi var. Çünkü burada "Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır" diyen Mustafa Kemal Atatürk var. Onun için, gelecek yıl 100. yılını idrak edeceğimiz 1915’den büyük dersler almış Çanakkaleliler olarak dün olduğu gibi bugün de barış diyoruz, özgürlük diyoruz. 100. yılı savaşın adını dahi anmadan, barışla, dostlukla, bilimle, kardeşçe gururla kutlamak istiyoruz. Kavga değil, döğüş değil, baskı değil, bunların olmadığı huzurlu, mutlu ve özgür bir memleket istiyoruz. Cahit Sıtkı Tarancı’nın dizelerindeki gibi, “yaşamanın sevmek gibi gönülden olduğu, tek şikâyetin ölümden olduğu” bir memleket istiyoruz. Tarihte ardında böylesine güçlü ve ebedi dostluklar, böylesine büyük dersler ve kazanımlar bırakan bir mücadele yok. Yokluk içinde bir direniş, yoksulluk içinde bir varoluş, küllerinden yeniden doğuş var Çanakkale’de. Emperyalizme karşı, özgürlük destanını ilmik ilmik dokuyan, barış kokulu korkusuzlar var Çanakkale’de. Bizlere bağımsız bir ülke, özgürlükçü bir ruh miras bırakan başta Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları olmak üzere, onların kurduğu laik ve demokratik Cumhuriyetimizi korumak ve kollamak ülküsüyle, ülkemizin varlığı ve bütünlüğü için dün olduğu gibi bugün de hiç düşünmeden canını vermiş Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, Emniyet Teşkilatımızın tüm şehitlerini rahmet, gazilerimizi minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum” şeklinde konuştu.
 
 
“Mücahit Erdoğan!”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise burada yaptığı konuşma için, vatandaşların “Mücahit Erdoğan” sloganlarıyla kürsüye çıktı. “Bugün milletçe hem Çanakkale şehitlerimize, hem de tüm aziz şehitlerimize dualar ediyoruz” diyen Erdoğan, “Şunu burada çok büyük bir iftarla ve memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Eğer bugün millet dua edebiliyorsa, şehitlerinin arkasından fatihalar okuyabiliyorsa, eğer bugün ezan minarelerden özgürce okunabiliyorsa biliniz ki şehitlerimizin ruhları şad olmuştur, muazzez olmuştur. Eğer bu aziz millet bugün hür ve bağımsız şekilde varlığını idame ettiriyorsa yine biliniz ki hiçbir şehidimizin kanı boşa akmamıştır. Şehitlerimize olan şükran borcumuzu bu vatana, bu bayrağa, milletimize ve milletimizin değerlerine sımsıkı sahip çıkarak ödüyoruz ve ödemeye devam edeceğiz" dedi.
 
 
Çanakkale`de Ankara sloğanı dikkat çekti!
Törenler sırasında şehir dışından çok sayıda vatandaş geldiği görülürken, Çanakkalelilerin ilgisinin törenlere az olduğu dikkatlerden kaçmadı. Özellikle Ankara`dan geldiği anlaşılan grubun, “Dik dur eğilme, Ankara seninle” diye slogan attıkları görüldü. “Mücahit Erdoğan” gibi sloganları da sık sık atan grubun “Ya Allah Bismillah Allahu Ekber” “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” gibi sloganları da dikkat çekti.
 
 
Şehitler Abidesi`nde de tören düzenlendi
Çanakkale Valiliği binası önünde düzenlenen törenin ardından Gelibolu Yarımadası`ndaki Şehitler Abidesi`nde ise ikinci bir tören düzenlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Ahmet Çınar, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar gerçekleştirildi. Şehitlik defterinin imzalanmasının ardından boğazda resmi geçit töreni icra edildi. Törene katılanlar, Solo Türk`ün muhteşem gösterisini de izledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile beraberindeki protokol üyelerinin şehitlik ziyaretiyle buradaki tören sona erdi.
 
 
Kepez`de çelenk töreni
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99. yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü Kepez beldesinde de kutlandı. Kepez Belediye Başkanlığı`nın düzenlediği Kepez Meydanı`ndaki Atatürk büstüne çelenk sunumuna çok sayıda vatandaş katıldı. Saat 9.00 da gerçekleşen çelenk sunum töreninde Belediye Başkanlık çelengi, Başkan vekili İsmail Uyanık tarafından sunuldu. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin çelenk sunduğu tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla sona erdi.
 
 
 
Paylaş