havadurum

Ayine katılacak Anzaklara kura sistemi

Avustralya`nın Viktorya Eyaleti Valisi Alex Chernov ile beraberindeki heyet, Vali Güngör Azim Tuna`yı makamında ziyaret etti. Anzak Koyu`nda gerçekleştirilecek Şafak Ayini`ne katılacak 10 bin 500 kişi için bir kura sistemi olacağını belirten Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi; “Ama bu henüz kesin bir karara varılmış ve sonuç alınmış bir görüşme süreci değil” dedi.

591
Anzak Koyu`nda gerçekleştirilecek olan şafak ayini öncesi Vali Güngör Azim Tuna ile bir görüşme yapan Avustralya`nın Viktorya Eyaleti Valisi Alex Chernov, hem Avustralyalılar hem de Türkler için Çanakkale`nin çok özel bir yer olduğunu söyledi. Chernov; “Önümüzdeki 2 yıl boyunca Çanakkale`ye çok sayıda Avustralyalı gelecek. Her yıl Avustralya`dan Çanakkale`ye gelen ziyaretçilerin burada ağırlanması konusunda göstermiş olduğunuz ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyoruz. Eğer bu işbirliği olmasaydı gerçekten bir kaos olurdu. Her yıl Avustralyalıların sayısının artmasında en önemli sebeplerden bir tanesi de bu işbirliğidir” dedi.
Tuna; “27 ülke temsil edilecek”
Bu yıl ki törenlerde 27 ülkenin temsil edileceğini ifade eden Vali Güngör Azim Tuna ise; “Nisan ayı bizim için önemli. Önümüzdeki hafta 24-25 Nisan törenleri olacak. Avustralyalılar da her sene olduğu gibi bu yıl da hazırlıklı geliyorlar. Onlar için çok önemli bir tarih. Önümüzdeki günlerde yabancı konuklarımızı ağırlamaya devam edeceğiz. Bu yıl törenlerde 27 ülke temsil edilecek. Her sene katılımcı sayısı artıyor. Tören alanlarıyla ilgili gerekli hazırlıkları yapıyoruz. 2015 yılına doğru işbirliği artarak devam edecek” diye konuştu.
Bir basın mensubunun, 100`üncü yıldaki Anzak törenlerine katılacak kişi sayısı konusundaki görüşmeleri sorması üzerine Vali Tuna şu şekilde konuştu: “Anzak Koyunda yapılacak Şafak Ayini törenlerinde sınırlı bir sayı var. Ama daha fazla sayıda Avustralyalı gelip o anda orada bulunamasa da yine sahada başka yerlerde bulunabilirler. Bununla ilgili talep gelirse biz düzenlemeyi yaparız. Törenleri eşzamanlı olarak başka noktalardan izleyebilirler. Biz bu konuda yardımcı olabileceğimizi, güvenlik açısından sorun teşkil etmeyeceğini ifade ettik"
“Herhangi bir sınırlama söz konusu değil”
Tören alanındaki 10 bin 500 rakamının kesin bir limit olmadığını kaydeden Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi; “Bu sadece Şafak Ayini`ne güvenli bir şekilde girebilecek insanların sayısı. Onun dışında herkesin buraya gelmesiyle ilgili herhangi bir sınırlama iki hükümet arasında söz konusu değil. İki hükümet daha fazla insanın nasıl gelebileceği ve nasıl yönetilebileceği konusunda karşılıklı görüşmelere devam etmektedirler” dedi.
“Kura sistemi olacak”
Şafak Ayini`ne katılacak 10 bin 500 kişi için bir kura sistemi olacağını vurgulayan Sergi; “Şu an bununla ilgili Avustralya hükümetini sivil toplum örgütleri ve çeşitli kurum ve kuruluşlarla görüşmeleri devam etmekte. Çünkü takdir ederseniz ki belirli sayıda bir davet olacak. Ama mesela gruplar için belirli sayıda rezervasyon yapılabilir mi bunun tartışması yapılıyor. Örneğin birinci derecede akrabaları savaşmış kişiler için belirli bir kontenjan ayrılacak ve bunun için bir çekiliş olacak. Ardından halihazırda eğer orduda yer alıp da görev yapanların akrabaları varsa onlara bir sayıda kontenjan ve onlar için de bir çekiliş olacak. Çeşitli gruplar için çeşitli rezervasyonlar. Ama bu henüz kesin bir karara varılmış ve sonuç alınmış bir görüşme süreci değil. Henüz bu konuda görüşmeler devam etmektedir” diye konuştu. Avustralya`nın Viktorya Eyaleti Valisi Alex Chernov ile Vali Güngör Azim Tuna ziyaretin anısına birbirlerine çeşitli hediyeler takdim etti.
Paylaş