havadurum

Alamos Gold'un merkezinde 'Su ve Vicdan Nöbeti'

814

 Atikhisar Su Havzası’nda Kanadalı şirket Alamos Gold tarafından Kazdağları’nda yapılan orman katliamına karşı Kirazlı’d başlayan Su ve Vicdan Nöbeti Kanada’ya taşındı. ‘Kanada Kaz Dağları Dayanışması – Toronto’ tarafından Alamos Gold’un şirketinin Toronto’daki merkez ofisi önünde ‘Su ve Vidan Nöbeti’ başladı. Nature over profit!" (Doğa kârdan önemlidir), "Alamos, stop the ecocide in Mount Ida!" (Alamos, Kaz Dağları`ndaki doğa katliamını durdur!) sloganları atıldığı nöbet eyleminde basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, Gold ile Türkiyeli taşeronu Biga Madencilik’in Kazdağları’nda 200 bine yakın ağacı katlettiği belirtilerek; "Söz konusu sahada altın çıkarmak için 20 bin ton siyanür kullanılacak. Şirket projeyi tamamladığında büyük miktarda arsenik ve ağır metal bölgedeki toprağı kirletecek, olası bir siyanür sızması halinde ise bu tarihi bölgedeki doğal yaşam yok olacaktır” denildi. 25 Ağustos Pazar gününe kadar her gün saat 16.00’da Alamos Gold’un merkez ofisinde buluşulacak. Nöbet eylemi  Pazar günü yapılacak büyük bir mitingle son bulacak. Pazar günü gerçekleşecek eyleme çağrı yapılırken, yapılan açıklamada;  “Herkesi nöbetimize destek vermeye ve Pazar günü saat 13:00’da Dundas Square’de gerçekleştireceğimiz büyük eyleme katılmaya çağırıyoruz. Kaz Dağları’ndan Toronto’ya direniş her yerde!” denildi.

 
“Doğamıza sahip çıkmak için nöbet başlatıyoruz”
Nöbet eyleminde yapılan açıklamada, Kanada merkezli maden şirketlerinin dünya madenciliğinin yüzde 75’ini temsil ettiği ve bu şirketlerin hükümetlerle işbirliği içinde ülkelerin doğal kaynaklarını yağmaladıkları ifade edilen açıklamada; “Sadece Kaz Dağları’nda değil, dünyanın her yerinde, doğayı ve kaynaklarımızı katleden sömürücü kapitalist girişimlere karşı geleceğimize ve doğamıza sahip çıkmak için Alamos Gold’un önünde Su ve Vicdan Nöbeti’ni başlatıyoruz” denildi.
 
“Faaliyet ruhsatının hiçbir biçimde yenilenmemesi ya da uzatılmaması…”
Kanada Kaz Dağları Dayanışması - Toronto tarafından yapılan açıklamada talepler ise; “1. Kaz Dağları`nda çevre katliamına sebep olduğu farklı raporlarla sabit olan Alamos Gold`un, bu birinci derecede deprem bölgesindeki madencilik faaliyetlerini durdurması. 2. Türk hükümetinin Alamos Gold’a 13 Ekim 2009’da 10 yıl için verdiği ve 13 Ekim 2019’da sona erecek olan faaliyet ruhsatının hiçbir biçimde yenilenmemesi ya da uzatılmaması. 3. Firmanın ve Türk hükümetinin, bu zamana değin Kaz Dağları`nda yürütülmüş olan tüm faaliyetlerin dökümünü tüm şeffaflığı ile kamuoyuyla paylaşması. 4. Firmanın bu zamana değin Kazdağları`na vermiş olduğu zararı telafi etmesi ve rehabilitasyon planının zaman çizelgeleri ile birlikte detaylı bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması…” şeklinde sıralandı. (Eren Aşnaz)
Paylaş