havadurum

“Yalan kampanyası başlattılar”

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, çevreciler olarak bu güne kadar `Sondaj aşamasında siyanür kullanılıyor` gibi bir ifadede bulunmadıklarını söyledi.

686
Kazdağları ile ilgili bazı açıklamalarda bulunan Vali Ahmet Çınar`a altın tekelleri tarafından çevrecilerin siyanürle ilgili ifadelerinin çarpıtıldığını kaydeden Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, Kazdağları`nda faaliyetlerini sürdüren altın tekellerinin sondaj çalışmalarında siyanür kullandığı şeklinde herhangi bir ifadelerinin olmadığını dile getirdi. Nalbant; “Sayın Valinin gazetelerde çıkan beyanlarında hem madencilerin hem de çevrecilerin doğru söylemediğini dile getirdi. Çanakkale Çevre Platformu`nun 8 yıldır başındayım. Bu zamana kadar hiç bir gün çıkıp, sondajlarda siyanür kullanılıyor demedik. Hiç kimse dedi diyemez. Ama altın tekelleri yalan yanlış bilgiler veriyor. Çevreciler olarak siyanürle sondaj yapılıyor demedik. Sadece geleceğe yönelik kaygılarımızı ifade ettik. Siyanürle altın işletmeciliği yapılacak dedik. Bunu şimdi de söylüyoruz. Gerçek budur. Demediğimiz halde sanki böyle demiş gibi kamuoyunu lanse edilmemiz doğru değil” dedi.
 
“Altın tekelleri yalan kampanyası içinde”
Altın tekellerinin çevrecilere karşı bir yalan kampanyası içinde olduğunu kaydeden Nalbant; “Ortada altın tekellerinin yaydığı ve yaymaya çalıştığı bir yalan kampanyası var. Her zaman çevreye karşı duyarlıyız. Kazdağları`nın korunmasını istiyoruz. Altın teklellerine karşı olduğumuz kadar termik santrallere de karşıyız. Başka kirli sanayilerde karşıyız. Bunlar bizim duyarlılığımız. Bunları hep söyledik. Ama bunları söylerken hiç bir şeyi abartmadık. Yanlış da söylemedik. Ama birileri çıkarına öyle geldiği için çevrecileri hedef alıyor. Yalan yanlış bilgileri dile getiren altın tekelleridir. Bir de altın tekellerinin ağzıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde konuşma yapan sayın Mehmet Daniş`tir. Bunlar doğru değil” diye konuştu.
 
“Altın işletmeciliği bölgemizde siyanürle yapılacak”
“Biz çevreciler olarak geleceğe dönük kaygılarımızı dile getirmiştik. Altın işletmeciliği bölgemizde siyanürle yapılacak. Bu kesin” diyen Nalbant; “Hiç kimse bunun aksini söyleyemez. Siyanürle işletmecilik yapıldığı zaman da başımıza gelecek tehlikeleri söylüyoruz. Ama sondaj aşamasında siyanür kullanılıyor ve siyanürle altın aranıyor gibi bir şey söylemedik. Sayın Vali`ye de sanki biz böyle söylüyormuşuz gibi izlenim aktarılmış herhalde. Böyle bir şey yok” şeklinde konuştu.
Paylaş