havadurum

8 Mart coşkulu kutlandı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Çanakkale`de de büyük bir coşkuyla kutlandı. Hafta sonu eski Salı Pazarı`ndan başlayan kortej ile Cumhuruyet Meydanı`na yürüyen siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, slogan, alkış ve ıslıkları ile AKP iktidarını protesto ederken, taleplerini içeren pankart ve dövizleri de güzergah boyunca taşıdılar.

1040
 
Her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşku ile kutlanan 8 Mart Danye Emekçi Kadınlar Günü, renkli görüntülere sahne oldu. Aralarında Emek Partisi (EMEP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Halkların Demokratik Kongresi (HDP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) gibi siyasi partiler, KESK, Eğitim-Sen, BES, SES, Sol Cephe, Halkevi gibi demokratik kitle örgütleri, HDK Gençliği, Emek Gençliği, Sosyalist Gençlik Derneği (SGDF) Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifi ve Liseli Genç Umut, gibi gençlik örgütlerinin katıldığı mitingte ÇABA Kadın Kolektifi ile LGBT bireyler de yerlerini aldı. Eski Salı Pazarı`nda başlayan, İnönü Caddesi, Mehmetçik Bulvarı`nı takip eden güzergah, Cumhuriyet Meydanı`nda son buldu.
 
 
AKP protesto edildi
Güzergah boyunca AKP iktidarının kadın politikaları protesto edilirken, AKP`nin İnönü Caddesi üzerindeki seçim koordinasyon binası önünde gelen kalabalık kitle burada bir süre bekleyerek protestolarını artırdı. “Hırsız var” sloganları atılırken, alkış ve ıslıklarla da protesto devam etti. Çanakkalelilerin evlerinin balkon ve pencereleri ile araçlarının kornaları ile destek verdikleri yürüyüş oldukça coşkulu geçti.
 
 
Renkli görüntüler oluştu
Halkevi üyesi bazı kadınlarının makyaj ile kadına şiddete vurgu yaptığı, HDP`li Kürt kadınlarının yöresel kıyafetleri ile katıldığı ve LGBT`e dikkat çeken bireylerin gökkuşağı renklerindeki bayrakları ile renkli görüntüler oluşturduğu 8 Mart ile son yılların en renkli mitinglerinden biri organize edilmiş ol du. Yürüyüşün sonunda Cumhuriyet Meydanı’nda düzenleme komitesi adına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Fatma Demirel, konuşma yaptı. Konuşmanın ardından etkinlik halaylarla son buldu. Yağmura rağmen 8 Mart`ın coşkusu bir an olsun düşmedi.
 
 
“Haklarımıza sahip çıkmalıyız”
 
 
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, dünyanın birçok yarında olduğu gibi Çanakkale’de de etkinliklerle kutlandı. CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen etkinliğe katılarak kadınlara destek verdi.
 
 
Cumhuriyet Meydanı`nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başlayan etkinlik, Atatürk Anıtı`na çelenklerin sunulmasıyla devam etti. Etkinlikte bir konuşma yapan Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal; evde ve işte yükümlülüklerini yerine getiren kadınların haklarına da sahip çıkması gerektiğini söyledi. Uluşal; “8 Mart`lar kadınların eşitlik, politik ve ekonomik eşitliğin olması toplumsal cinsiyet ayrımcılığın sona erdirilmesi için verdikleri mücadele gününün simgesidir. 8 Mart`lar dünyada dün olduğu gibi bugünde, yarında kadınların bu haklı taleplerinde sesini yükseltmeye devam ettiği gündür. Dünyada savaşın, yoksulluğun, göçün en ağır bedelini kadınlar görüyor. Dünyada milyonlarca kadın için 8 Mart sıradan ve belki de sıkıntılı bir gün olarak geçecek. Evde, işte yükümlülüklerimizi yerine getirirken haklarımıza da sahip çıkmalıyız. Karar mekanizmalarında olmak için siyasallaşmalıyız. Biz kadınlar hepimiz emekçiyiz. Biz Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak 8 Mart`ı sadece kadınların yılda bir kez hatırlanmaları değil, sorunlar çözülene kadar bir farkındalık yaratmak ve imkan olarak görüyoruz” dedi. Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Güneş Pehlivan çise günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada; “Birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 8 Mart’ta; bütün dünya ve ülkemiz kadınlarının Dünya Kadınlar Gününü Kutluyor; kadınların birey ve vatandaş olarak haklarının korunması yolunda yürüme azminde olduğumuzu basına ve kamuoyuna duyuruyoruz” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından kadınlar, Tarla Sokak`ta düzenlenen etkinliğe katıldılar.
 
Paylaş