havadurum

Yerin titreşim özellikleri ölçüldü

Çanakkale‘de güvenli yerleşim tanımı ortaya çıkıyor.

356
Çanakkale Belediyesi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği Bölümleri öğretim elemanları işbirliği ile gerçekleştirilen “İmar Planına Esas Jeolojik – Jeoteknik Zemin Etüdü Raporu ve Haritaları Hazırlanması” çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
 
Jeofizik çalışmalarının ardından 110 noktada sismik çalışmalar yapılarak yerin titreşim özellikleri ölçüldü. Çalışmalar ile ilgili bilgiler veren belediye yetkilileri; “Kent Merkezine ilişkin 1978 yılında İller Bankasınca yapılan yerleşim amaçlı zemin etüt raporlarının revize edilmesi amacıyla Belediyemizce, Üniversitemiz uzmanlığı ile sürdürülen çalışmalarla; öncelikli olarak gerçekleştirilen ve % 95`i tamamlanan jeofizik çalışmaları kapsamında şimdiye kadar yer altı radarıyla 42 km uzunluğunda kentin tamamını kapsayan ölçümler yapıldı. Çalışmalar sonucunda zeminin ortalama 50 m derinliğine kadar tüm yapısı tanımlanabilecek duruma gelindi.
 
Tüm bu çalışmalar ile Çanakkale Belediyesi sınırları içerisinde kalan alanların sarsılabilirlik düzeyleri, farklı tabaka yapıları, su içerikleri gibi zemini tanımlayabilecek tüm parametrelerine ulaşılmış oldu. Mart 2012 de başlayan saha çalışmaları 15 Haziran 2012`de raporlandırılarak tamamlanacak. Sondaj ve buna bağlı laboratuvar ölçümleri ile devam edecek çalışmalar Kasım 2012`de tamamlanarak kentin zeminle ilgili bütün özelliklerini tanımlayacak genelleştirilmiş bir rapor hazırlanmış olacak. Hazırlanan bu rapor Çanakkale Belediyesi sınırları içerisinde yapılacak olan tüm imar çalışmalarına temel alınacak. Yapılacak inşaatların gerekiyorsa zemin iyileştirmeleri değilse bundan sonraki imar durumlarını tanımlayıcı özellikler saptanmış olacak. Çanakkale Belediyesi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nin işbirliği ile gerçekleştirilen“İmar Planına Esas Jeolojik – Jeoteknik Zemin Etüdü Raporu ve Haritaları Hazırlanması” çalışmalarının ardından Çanakkale`de güvenli yerleşim tanımı ortaya çıkmış olacak” dediler.
Paylaş