havadurum

Üniversite öğrencilerine müjde! Teknolojik cihaz ve internet desteği başlıyor

Üniversite öğrencileri, uzaktan eğitim sürecinde yaşadıkları teknolojik sorunlara çözüm bulacak. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yükseköğretim öğrencilerine 9 bin 500 TL’ye kadar satış bedeli olan cihazlarda 5 bin 500 TL teknoloji desteği ve aylık 10 GB internet desteği sağlanacak. Bu destekten yararlanmak için başvuru yapmanız gerekiyor. İşte başvuru şartları ve detayları…

2084

Öğrencilere teknolojik cihaz ve internet desteği kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kararla, üniversite öğrencilerine 9 bin 500 TL’ye kadar satış bedeli olan cihazlarda 5 bin 500 TL teknoloji desteği ve aylık 10 GB internet desteği sağlanacak. Peki, bu destekten kimler yararlanabilecek, başvuru şartları neler? İşte detaylar…

Öğrencilere teknolojik cihaz ve internet desteği nasıl verilecek?

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile “Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz ve İnternet Desteği Verilmesine İlişkin Karar” yürürlüğe girdi. Buna göre, satın alma tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olan, açıköğretim öğrencileri hariç, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yükseköğretim öğrencilerinin her birine, bir defaya mahsus olmak üzere teknolojik cihaz desteği ve bir yıllık internet desteği verilecek.

Teknolojik cihaz desteği, nihai satış fiyatı 9 bin 500 TL’yi aşmayan mobil telefon cihazları ile bilgisayar cihazlarının elektronik ortamda düzenlenen fatura ile yapılan satın alımlarında kullanılabilecek. Destek miktarı, cihazın nihai satış fiyatının yüzde 58’i olup, en fazla 5 bin 500 TL olacak. Öğrenciler, destekten yararlanmak için cihazı satın aldıktan sonra 30 gün içinde başvuru yapacak.

İnternet desteği ise, bir hatla sınırlı olmak üzere 12 ay boyunca ücretsiz, aylık en fazla 10 GB olacak şekilde yıllık 120 GB olacak. Öğrenciler, internet desteğinden yararlanmak için 1 Kasım 2023’ten itibaren başvuru yapabilecek.

Öğrencilere teknolojik cihaz ve internet desteği başvurusu nasıl yapılacak?

Öğrenciler, teknolojik cihaz ve internet desteğinden yararlanmak için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) internet sitesinde yer alan başvuru formunu dolduracak. Başvuru formunda, öğrencinin kimlik bilgileri, öğrenim durumu, cihazın marka, model ve seri numarası, fatura bilgileri, internet hattının operatörü ve numarası gibi bilgiler istenecek. Başvuru formu, öğrencinin elektronik imzasıyla onaylanacak.

Başvurular, YÖK tarafından değerlendirilecek ve destekten yararlanmaya hak kazanan öğrencilere SMS veya e-posta yoluyla bilgi verilecek. Destek miktarı, öğrencinin banka hesabına veya PTT hesabına yatırılacak. Öğrenciler, destek miktarını cihazın satın alındığı iş yerine ödeme yapmak için kullanacak.

Öğrencilere teknolojik cihaz ve internet desteği için hangi şartlar aranacak?

Öğrencilerin, teknolojik cihaz ve internet desteğinden yararlanabilmeleri için bazı şartları taşımaları gerekiyor. Bu şartlar şöyle:

Öğrencinin, satın alma tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olması.

Öğrencinin, açıköğretim öğrencisi olmaması.

Öğrencinin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması.

Öğrencinin, cihazı satın aldığı iş yerinin vergi mükellefi olması.

Öğrencinin, cihazın nihai satış fiyatının 9 bin 500 TL’yi aşmaması.

Öğrencinin, cihazı satın aldıktan sonra 30 gün içinde başvuru yapması.

Öğrencinin, destekten yararlanmak için bir defa başvuru yapması.

Öğrencinin, destekten yararlandığı cihazı 2 yıl süreyle başkasına devretmemesi.

Öğrencinin, destekten yararlandığı internet hattını 2 yıl süreyle başkasına devretmemesi.

Öğrencilere teknolojik cihaz ve internet desteği ne zaman başlayacak?

Öğrencilere teknolojik cihaz ve internet desteği kararı, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girdi. Ancak, destekten yararlanmak için başvuru yapma tarihleri farklılık gösteriyor. Öğrenciler, teknolojik cihaz desteği için cihazı satın aldıktan sonra 30 gün içinde, internet desteği için ise 1 Kasım 2023’ten itibaren başvuru yapabilecek. Başvurular, YÖK’ün internet sitesi üzerinden alınacak.

Öğrencilere teknolojik cihaz ve internet desteği kararı neden alındı?

Öğrencilere teknolojik cihaz ve internet desteği kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 21 Ekim 2023 tarihinde açıklandı. Kararın amacı, yükseköğretim öğrencilerinin eğitim-öğretim faaliyetlerine katılımını kolaylaştırmak, uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunları gidermek, öğrencilerin teknolojik altyapı ihtiyaçlarını karşılamak ve öğrencilerin sosyal ve ekonomik durumlarını iyileştirmek olarak belirtildi. Karar, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 184. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi uyarınca alındı.

Öğrencilere teknolojik cihaz ve internet desteği kararı hakkında bilinmesi gerekenler

Öğrencilere teknolojik cihaz ve internet desteği kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararla, üniversite öğrencilerine 9 bin 500 TL’ye kadar satış bedeli olan cihazlarda 5 bin 500 TL teknoloji desteği ve aylık 10 GB internet desteği sağlanacak.

Öğrenciler, destekten yararlanmak için YÖK’ün internet sitesinde yer alan başvuru formunu dolduracak.

Öğrenciler, teknolojik cihaz desteği için cihazı satın aldıktan sonra 30 gün içinde, internet desteği için ise 1 Kasım 2023’ten itibaren başvuru yapabilecek.

Öğrencilerin, destekten yararlanabilmeleri için bazı şartları taşımaları gerekiyor.

Kararın amacı, yükseköğretim öğrencilerinin eğitim-öğretim faaliyetlerine katılımını kolaylaştırmak, uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunları gidermek, öğrencilerin teknolojik altyapı ihtiyaçlarını karşılamak ve öğrencilerin sosyal ve ekonomik durumlarını iyileştirmek.

Karar, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 184. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi uyarınca alındı.

Öğrencilere Vergisiz Telefon ve Bilgisayar Kampanyası Başladı! İşte, Başvuru Şartları ve Katılabileceğiniz Modeller!

(Erhan Taylan)

Paylaş