havadurum

Kripto Para Yasası Yürürlüğe Girdi: İşte Detaylar

Geçtiğimiz hafta TBMM'de kabul edilen kripto para düzenlemesi, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte yeni yasayla gelen tüm değişiklikler ve detaylar:

316

Geçen hafta TBMM'de kabul edilen kripto para düzenlemesi bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, kripto para piyasasına yönelik önemli değişiklikler ve yeni tanımlamalar getirdi. İşte tüm detaylar:

SPK'nın Yetki Alanı Genişliyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto para borsalarını denetleme, kontrol etme ve yeni düzenlemeler hazırlama yetkisi kazandı. Artık kripto para borsaları, SPK'dan lisans alarak faaliyet gösterecek. Yabancı borsalar da Türkiye'de hizmet verebilmek için SPK'dan lisans almak zorunda olacak.

Teknolojik Yeterlilik ve TÜBİTAK'ın Rolü

Kripto para arzı, borsaları ve cüzdanlarının teknolojik yeterlilik şartları TÜBİTAK tarafından belirlenecek. Yeni kripto para arzları, SPK ve TÜBİTAK onayı ile gerçekleştirilecek. SPK, ayrıca kripto varlık alım satımı, kripto arzı, takası, transferi ve saklanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleme yetkisine sahip olacak.

Yeni Tanımlamalar

Yeni düzenleme, kripto varlık, cüzdan ve kripto varlık hizmet sağlayıcı tanımlarını da içeriyor. Kripto varlık, dijital ağlar üzerinden dağıtılan, değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar olarak tanımlandı. Kripto varlık hizmet sağlayıcılar ise platformlar, kripto varlık saklama hizmeti sağlayan kuruluşlar ve ilk satış ya da dağıtım dahil olmak üzere kripto varlıklarla ilgili hizmet sağlayan diğer kuruluşları kapsıyor. Cüzdanlar, kripto varlıkların transfer edilmesini ve depolanmasını sağlayan yazılım, donanım, sistem veya uygulamalar olarak tanımlanıyor.

Lisans ve Güvenlik Önlemleri

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, güvenli bir şekilde yönetim için gerekli düzenlemeleri yapacak, önlemleri alacak ve gerekli iç kontrol birim ve sistemlerini oluşturacak. Faaliyet izni almak için bilgi sistemleri ve teknolojik altyapılarının TÜBİTAK'ın belirlediği kriterlere uygun olması gerekecek. Faaliyet izni almak istemeyen platformlar, üç ay içinde tasfiye sürecine girecek.

Finansal Yükümlülükler

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, her yıl gelirlerinin yüzde 1'ini SPK'ya, yüzde 1'ini ise TÜBİTAK'a hizmet ücreti olarak ödeyecek. Bu düzenlemeyle yatırımcılara yönelik herhangi bir vergilendirme uygulaması yer almıyor.

Kayıt ve Takip

Müşterilerin kripto varlık transferlerinin gerçekleştirildiği cüzdanlara ve fon transferlerinin gerçekleştirildiği hesaplara ilişkin kayıtlar, kripto varlık hizmet sağlayıcılar tarafından güvenli, erişilebilir ve takip edilebilir şekilde tutulacak. Tüm işlem kayıtlarının bütünlüğü, doğruluğu ve gizliliği sağlanacak. Müşterilerin kripto varlık transfer işlemlerinde, Kurul ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı düzenlemelerine uyulacak.

Kripto Para ATM'leri Kapatılıyor

Yeni düzenlemeyle birlikte Türkiye’deki kripto para ATM’leri kapatılacak. Mevcut ATM’ler üç ay içinde hizmetlerini sonlandırmak zorunda olacak.

Cezai Yaptırımlar

İzin almadan faaliyet gösteren kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yetkililerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Müşteri Varlıklarının Korunması

Müşterilerin ve kripto para borsalarının kripto varlıkları, SPK ve TÜBİTAK tarafından belirlenen kurallara göre saklanacak. Müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurmayı tercih etmedikleri kripto varlıklar, yetkilendirilmiş bankalar veya kuruluşlar tarafından saklanacak ve müşterilere ait nakitler bankalarda tutulacak.

Reklam ve Yatırım Danışmanlığı Kuralları

Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği usul ve esasları SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, yayın, ilan, reklam ve duyuruları ile ilgili olarak Kurulca belirlenen esaslara uyacak.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş