havadurum

Pazar fiyatları, el yakıyor

1684

 Vatandaş, pazar fiyatlarını pahalı buluyor esnaf, fiyatların normal olduğunu düşünüyor. Vatandaşların giyim ve mutfak ihtiyaçlarını karşıladığı pazar yerinde ‘kuru kalabalık’ hakim. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a pazarın durumunu değerlendiren pazar esnafı, vatandaşın fiyatları pahalı bulduğunu söylüyor. Esnaf, vatandaşın alışveriş için geldiği pazaryerinden alışveriş yapmadan ayrıldığını söylüyor. Fiyatların vatandaş için pahalı olduğunu söyleyen esnaf, fiyatların girdilerin yüksek olması dolayısıyla pahalı olduğunu belirtiyor. Girdi fiyatlarında iyileştirme yapılması gerektiğini belirten pazar esnafı, girdi fiyatlarında kolaylık sağlanmadığı takdirde pazar fiyatlarının düşmeyeceğini söyledi. Esnaf, ayrıca son günlerde dövizdeki artış ile elektrik ve doğalgaza zam gelmesinin de pazar fiyatlarında etki ettiğini söyledi. 

“Girdilerde kolaylık sağlanmış olsa, biz seve seve fiyatları düşürürüz”

Pazar esnafı Alaattin Arslan, girdi fiyatları yüksek olduğu için pazardaki ürün fiyatının da yüksek olduğunu söyleyerek; “Pazar fiyatları pahalılaştı. Fiyatlar, bizim için normal, fakat vatandaş için pahalı. Çünkü girdi fiyatları çok yüksek. Biz de, bu girdi fiyatlarıyla ürünü düşük fiyattan satmaya kalksak işin içinden çıkamayız. Vatandaşa pahalı gelmesi çok normal. Girdi fiyatlarında iyileştirme yapılırsa hem vatandaş memnun olur, hem de esnaf memnun olur.  Mesela ürüne geçen yıl attığımız ilaç 100 liraysa bu yıl bu fiyat 140 lira oldu. İşçi maliyetleri de her yıl yükseliyor. Geçtiğimiz günlerde doların yükselmesi, doğalgaz ve elektriğe zam gelmesi de pazarı etkiledi. Çünkü zam çiftçiyi de etkilediği için fiyatlarda yükselme oldu. Zamlarla birlikte vatandaşın da alım gücü düştü. Bir çiftçi olarak hükümetin tarım politikalarının çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Fiyatların düşük olmasını esnaf da istiyor fakat girdi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı herhangi bir düşüş yaşanmıyor.  Girdilerde kolaylık sağlanmış olsa biz seve seve fiyatları düşürürüz” dedi.  
 
“Vatandaş, tasarruf yapmaya çalışıyor”
Fiyatları pahalı bulan vatandaşın alışveriş yapmaya çekindiğini söyleyen esnaf İsmail Savaş; “Pazarda işler durgun. Vatandaş, fiyatları pahalı buluyor ve alışveriş yapmaya çekiniyor. Son günlerde dolar yükseldi, elektrik ve doğalgaza zam geldi. Dolayısıyla vatandaş da bir yerlerden tasarruf yapmaya çalışıyor. Ürün, zaten bize pahalı geliyor. Biz de otomatikman tezgaha yüksek fiyattan koyuyoruz. Özellikle girdi fiyatlarının düşük olması gerekiyor. Girdi fiyatları ne kadar yüksek olursa, ürün o kadar yüksek fiyattan satılır. Eğer bir iyileştirme yapılırsa girdi fiyatlarında, biz de ürünleri düşük fiyattan satarız. Böylece vatandaş da daha rahat ürün alabilir” dedi.
 
“Ben, 700 liralık tarımsal elektrik kullandım bin 283 lira fatura geldi”
Girdi fiyatlarının yüksek olduğunu söyleyen esnaf İsmail Gürses; “Pazar fiyatları pahalı olduğu için vatandaş alışveriş yapmaya korkuyor. Fiyatların pahalı olmasının temel sebebi, üreticinin girdi fiyatlarının yüksek olması. Ben, 700 liralık tarımsal elektrik kullandım bin 283 lira fatura geldi. Son günlerde yükselen doların etkisi de büyük oldu pazarda. Hiç iyi bir yere doğru gitmiyoruz, herkes önlemini alsın” ifadelerini kullandı.
 
“Özellikle sebze fiyatlarının pahalı olması, alışveriş oranını düşürüyor”
Vatandaşın son zamanlarda tasarruf ettiğini söyleyen pazarcı Mehmet Ali Özdemir; “Son zamanlarda vatandaşın bir şeylerden tasarruf ettiğini görebiliyoruz. Vatandaş, geliyor hiçbir şey almadan gidiyor. Fiyatların da bunda bir etkisi var. Özellikle sebze fiyatlarının pahalı olması, alışveriş oranını düşürüyor. Fiyatların pahalı olmasının nedeni de girdi fiyatlarının yüksek olması. Girdi fiyatlarında acilen iyileştirme yapılması gerekiyor aksi halde bu fiyatlar yükselmeye devam eder. Bunda son günlerde yükselişe geçen dövizin de etkisi var. Sonuçta ithal ürün de pazarda satılıyor. Özellikle elektrik ve doğalgaza zam gelmesi, vatandaşın alım gücünü iyice düşürdü” dedi.
 
“Bu yıl kış ayının verimsiz geçmesi yazı da çok etkiledi”
Ramazan Uydaş, ilaçlamalardan doğan sıkıntı yüzünden mahsulün yarısının telef olduğunu söyleyerek; “Pazar tezgahlarında özellikle sebze fiyatları çok yüksek. Meyve fiyatlarında biraz olsun gerileme var ama sebze çok pahalı. Bu yıl kış ayının verimsiz geçmesi yazı da çok etkiledi. İlaçlamalardan dolayı sebzelerde sıkıntı oldu. Mahsulün yarısı, ilaçlamadan dolayı telef oldu. Vatandaşın alım gücü de düşük” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş