havadurum

"Oy devşirme hamleniz çölde serap görmekten öteye geçemez."

829
CHP İl Başkanlığı, hükümetin Alevi açılımını bir kez daha eleştirdi. CHP İl Başkanlığınca yapılan açıklamada, "Saray otoritesi, açılım lafazanlıkları yaparak ne yapmaya çalışıyorsun? Yoksa Cumhuriyet Halk Partisi`nden oy çalmaya mı çalışıyorsun? Sizin açılımınızla oy devşirme hamleniz çölde serap görmekten öteye geçemez. Bu ülkede her kimliğin sorunu yalnızca o kimliğe ait değildir. Alevi sorunu da yalnızca Alevilerin sorunu değildir. Amerika`yı yeniden keşfe gerek yoktur: Avrupa Birliği müktesebatındaki din ve vicdan özgürlüğü bizim ülkemizde de uygulanırsa, sorun kökten çözülür. Temel hak ve özgürlükler bağlamında önemli haksızlıklar yaşayan Alevilerin sorunlarının çözümüne ve endişelerinin telafisine ilişkin taleplerini dikkate almak ve bu yönde adımlar atmak her şeyden önce hakkaniyetli, adil ve adaletli olmanın gereğidir. Bununla birlikte, bu ülkenin eşit paydaşı ve vatandaşları olarak Alevilerin taleplerini karşılamak Türkiye Cumhuriyeti Devleti`nin demokratik bir hukuk devleti olma yolundaki en önemli sınavlarından biridir" denildi.
 
"Devşirme politikalarınıza karnımız tok"
Yapılan açıklamada, "Sarayın padişahı elindeki sahte zülfikarı bala bulamış, Alevilerin üstüne doğru koşuyor. Seçimi kaybetme korkusu mu yaptırıyor, size bunları? Alevilerin inançlarını yaşamaları, ananelerini yerine getirmeleri sizin inisiyatifinize mi kaldı? Siz tanırsanız Alevilere sosyal statüler verilecek hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında? Alevilerin turist oldukları, cemevlerinin de kültür evi olduğunu mu zannediyorsunuz siz? Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulacağı duyurulan Alevi Bektaşi Genel Müdürlüğü, cemevlerinin hizmetlerini yürütecek öyle mi? AKP`nin cemevi adımı, Alevilerin sosyal durumlarını yok saymayı garanti altına almaktır. AKP iktidarda kalsın ya da kalmasın, bu proje devletin son yüzyılda Alevilerin yaşadıklarını reformlarla sabitlemektir. Sizlerin oy toplama çabası içerisindeki yapmış olduğunuz devşirme politikalarınıza karnımız tok. Bizim tavrımız net: Bu devletin Alevisi olunmayacak! Alevilere eşit yurttaşlık istiyoruz" denildi.
 
"Alevi açılımı altında hayata geçirilen politika, inanca vurulan prangadır"
CHP İl Başkanlığınca yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi, "Alevi açılımı altında hayata geçirilen bu politika resmen inanca vurulan bir prangadır. Suç işleri fotoroman Süleyman`ın danışmanı tüm memleketi gezerek Alevi çatısı altında toplanan dernekleri bölerek yapmış olduğu çalışma sonucunda kendi etrafındakileri örgütleyip öz örgütleri yok sayarak, göstermelik bir şekilde Aleviler kendi arkasındaymış gibi, bir fotoğrafın önünde müjde adı altında antidemokratik bir reform paketi saray tarafından açıklamıştır. Alevi toplumunda bunun bir karşılığı yoktur. Cumhurbaşkanının reform diye müjdelediği paket Alevilerin inançlarını, kimliklerini yok saymakta, Aleviliği Sünnileştirme çabasından öteye geçmemektedir. Alevilik, Sünniliğin istediği zaman ibadethanelerini basacağı, camlarını kıracağı, yol ortasında linç edebileceği istediği zamanda eline şeker verip gönlünü alabileceği küçük kardeşi değildir."
 
"Cemevlerinin ibadethane olarak tanınsın"
Alevilerin eşit yurttaşlık talebinin yinelendiği açıklamada, "Alevilerin bu zamana kadar tüm çabaları eşit yurttaşlıktır. İnançlarını rahat yaşayabileceği yer olan cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasıdır. Dezavantajlı durumdan çıkartılarak inançsal kimliği ile ötekileştirilmemesidir. AKP`nin `Aleviler haklarına kavuşuyor` gösterisinin arka planında sadaka ve Aleviler için doğmamış çocuğa don biçme olayı hakimdir. Bugün Aleviler inkar edilmiyorsa bunda ödenilen bedeller, bütün Alevi topluluğunun ve bu inanca saygı duyan örgütlü güçlerin emeği vardır. Kirli hesaplar yapanların bu emekleri çarçur edilmesine CHP olarak izin vermiyoruz. Taleplerin acil olarak karşılanmasını, kendi içlerinde böldüğünüz Alevi toplumunu tekrar birleştirmenizi talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş