havadurum

Kadınlar ve Erkekler omuz omuza alanlardaydı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Çanakkale`de de çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Kadınların toplumsal cinseyet eşitsizliği, uçuz işgücü sömürüsü, erkek egemen anlayışın kadın üzerindeki baskısı, toplum içinde ötekileştirme, şiddet, taciz, tecavüz, kadın katliamları ve daha birçok konuda talep ve tepkiler dile getirildi...

748
 
 
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeni ile Çanakkale`de bir dizi etkinlik yapıldı. Kentte, kadınlar, erkeklerle birlikte, özellikle son dönemde yine gündemin birinci sırasına oturan, kadına yönelik şiddet, baskı, taciz, tecavüz ve katliamlara tepkiler 8 Mart etkinliklerinde doruğa çıktı. Erkek egemen anlayışın yarattığı kadının cinsel ve ekonomik sömürüsü, toplum içinde ötekileştirme gibi toplumsal baskının yarattığı birçok sorun 8 Mart`ın ana gündem konusu oldu. “kadın cinayetleri politiktir” diyerek alanlara çıkan, cinayetlerin sadece `erkeklik`le sınırlandırılmaması, kadına yönelik baskı politikalarının sistemsel olarak ele alınması ve kadın-erkek birlikte mücadele etmesinin önemine yapılan vurguların da ön plana çıktığı 8 Mart sürecine Çanakkale`deki neredeyse tüm siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütleri katıldı.
 
 
Sadece kadınlar yürüdü
Çanakkale Kadın Platformu`nun çağrısı ile eski Salı Pazarı`nda bir araya gelen, çok sayıda kadın, “kadın cinayetleri politiktir” dediler. “Eşitlik, Özgürlük, Barış İstiyoruz” yazılı pankartın arkasında bir araya gelen kadınlar, İnönü Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı`na yürüdüler. Burada yapılan basın açıklamasının müzik dinletesi ile eylem son buldu.
 
 
Kordon Boyunda kadınlar, erkeklerle birlikte yürüdüler
Başka bir etkinlik de Golf Aile Çay Bahçesi önünde toplanılarak, Kordon Boyu üzerinden İskele Meydanı`na yapılan yürüyüş ile gerçekleşti. Aralarında Emek Partisi ve Birleşik Haziran Haraketi gibi örgütlerin de bulunduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgülerinden oluşan grup, “Kadın-erkek birlik, iş ekmek özgürlük” gibi sloganlarla yürüdüler. Bu etkinlikte diğer yürüyüşten farklı olarak, kadınlar erkeklerle birlikte yürüdüler. Mücadelede ortaklaştıkları erkeklerle, 8 Mart mitinginde de ortaklaşmak gerektiği ifade edilen yürüyüş oldukça renkli geçti.
 
 
Gezi ve Soma unutulmadı
Yürüyüşlerde Gezi direnişinde hayatlarını kaybeden gençlerin aileleri, özellikle anneleri unutulmazken, Soma ve Ermenek gibi maden katliamlarında yaşamlarını yitiren işçilerin eşleri ve anneleri de gündeme getirildi. Buralarda yaşanan dramlar, kadınlara yönelik etkisi ve kadınların gözüyle paylaşıldı.
 
 
Devrimin öncüsü kadınlar...
Rojava Devrimi`ni “Bir kadın devrimi” olarak nitelendiren kadın ve erkekler, özellikle Kobane`de erkeklerle birlikte siperlerde savaşarak topraklarını savunan kadınlara da değinildi. “Kadınların olmadığı hiçbir mücadele başarıya ulaşamaz” denilen yürüyüşte, mezapotamya kadınlarına da selam gönderildi.
 
Doğanın savunucusu kadınlar
Özellikle Çanakkale`de altın madeni çalışmalarına ve termik santrallere karşı doğalarını, yaşam alanlarını ve geleceklerini savunan kadınlara da değinildi. Son olarak Dondurma Köyü`nde madenci firmaya karşı en önde mücadele eden kadınlar da hatırlatılarak, kadının yaşamın her alanında mücadele ettiğine vurgu yapıldı.
Paylaş