havadurum

"İlk 100 günde neler yapılacak?"

1147
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, basın toplantısında partililer ve basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın toplantısına CHP Milletvekili Adayları, Millet İttifakı il başkanları, partililer, CHP`li belediye başkanları, vatandaşlar katıldı. CHP`li Erkek, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu`nun seçimi kazandığı takdirde ilk 100 gün içinde yapılacakları kamuoyuyla paylaştı. Ülkü ve kent gündemine de değinen Erkek, "Tarihi Gelibolu Yarımadamızın, Biga Yarımadamızın, Truva bölgemizin, Assos bölgemizin, boğazımızı, ormanlarımızı, Kazdağlarımızı, adalarımızı, bu müstesna coğrafyayı hep birlikte öyle bir koruyacağız ki maalesef betonlaşma ve rant uğuruna yapılan katliamlara son vereceğiz." açıklamasında bulundu. Basın toplantısının ardından, CHP milletvekili adayları ve Erkek ile vatandaşlar hatıra fotoğrafları çekildi.
 
"Bizim masamızda her zaman demokrasi ve hukukun üstünlüğü oldu"
CHP`li Erkek, Millet İttifakı olarak Millet İttifakı olarak 84 maddelik anayasa değişiklik önerisi yayınladıklarını hatırlatarak, "Birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim beyannamesini Türkiye ile paylaştı. 2028 hedeflerini oraya koydu. Seçim beyannamesini dinlerken sanki 21 yıldır iktidarda olan birini değil de muhalefette olan birini dinliyor gibiydik. Millet ittifakı olarak uzun zamandır birlikte çalışıyoruz. 28 Şubat 2022 tarihinde Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat metnini imzaladık. Çok temelli ilkelerimiz var; yolsuzlukla mücadelen kamu yönetiminde liyakate, üniversitelerden yerel yönetime birçok konu var. Millet İttifakı olarak 84 maddelik anayasa değişikliği önerimiz paylaştık. Bunlar çok önemli metinler ve önemli ilkler var. Bizim masamızda her zaman demokrasi ve hukukun üstünlüğü oldu. Saray iktidarının seçim beyannamesine baktığımızda, tamamının bu metinlerden altını olduğunu gördük" dedi.
 
"Sanki biz iktidardayız kendisi muhalefet"
Erkek iktidarı eleştirerek, "Erdoğan seçim beyannamesinde diyor ki; `İmar affını bundan sonra affedilemeyecek suçlar arasına alacağız.` Sanki muhalefetteki biri konuşuyor. Sanki biz iktidardayız kendisi sanki muhalefette. `Vatandaşın can ve mal güvenliği her şeyden önce gelir` diyor ama demek ki gelmiyormuş. Erdoğan seçim beyannamesinde diyor ki; `İmar affını bundan sonra affedilemeyecek suçlar arasına alacağız.` Sanki muhalefetteki biri konuşuyor. Sanki biz iktidardayız kendisi muhalefet. `Vatandaşın can ve mal güvenliği her şeyden önce gelir` diyor ama demek ki gelmiyormuş" diye belirtti.
 
"6 Şubat olmasaydı Çevre ve İmar Bakanlığı, yeni imar affını hazırlanmıştı"
Türkiye`nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Erkek, "Birçok şeyi çok çabuk unutuyoruz. Kısaca hatırlayalım. Erdoğan, 8 kere imar affı çıkartmış. 2018 imar affı; 2018 öncesindeki tüm kaçak yapıları affediyor; `çürük mü değil mi, depreme dayanıklı mı değil mi` diye bakmadan hepsini affediyor. Oy ve para için bunların hepsi yapılmış. Yalnızca 2018 yılında çıkan imar affında tam 7 milyon 238 bin 50 adet bağımsız bölüme belge verildi. Erdoğan; Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman`da, Gaziantep`te bunları insanlara meydanlarda müjde olarak anlattı. O insanlara müjde değdi insanların evleri o insanlara mezar oldu. Bu tek adam rejimi ve ucube sistemde 6 Şubat depreminde enkaz altında kaldı. O deprem olmasaydı Çevre ve İmar Bakanlığı, yeni imar affını hazırlanmıştı. Türkiye Cumhuriyeti`nin en basiretsiz iktidarı ile Türkiye maalesef karşı karşıya. Bunları oy ve iktidar uğruna yaptılar. 
 
2018 Mayıs imar affının bu kadar kapsamlı olmasının sebebi neydi? 24 Haziran 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçimi vardı. Depremin olmasını engelleyemeyiz ama depremin afete dönüşmesinin engellemek bizlerin elinde, iktidarların elinde" sözlerine yer verdi.
 
"42 aile 6 yıldır konteynırda yaşıyor"
6 Şubat 2017 tarihinde Ayvacık`ta meydana gelen depremi hatırlatan Erkek, "86 hak sahibi vatandaş konut bekliyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 86 hak sahibi vatandaşa 6 yılda konut yapamaz mı? Toplam 42 aile hala konteynırda yaşıyor" diye belirtti.
 
"TÜİK`dekiler de yargılanacak"
CHP`li Erkek her geçen gün derinleşen ekonomik krize değinerek, "Tek adam sistemleri ekonomik krizleri çözemez, aksine derinleştirirler. Ülke yönetilmiyor savuluyor. 2023 de enflasyon tek haneli olacaktı. ENAG`a göre enflasyon yüzde 112. TÜİK`e göre ise yüzde 50. TÜİK`dekiler de yargılanacak. Çünkü açık şekilde kasten görevlerini kötüye kullanıyorlar. Şimdi diyorlar ki `2028 de şimdi tek haneye düşüreceğiz.` Böyle giderse kaç haneli olacağı belli değil. Gerçekten halka yalan söylemek suçtur ama bıkmadan usanmadan yalan söylemeye devam ediyorlar" diye belirtti.
 
"Türkiye son dönemde dünyadan en çok buğday ithal eden üçüncü ülke"
Tarım politikalarını eleştiren Erkek, "Türkiye`de ekilebilir tarım arazilerinin yarıdan fazlası ekilmiyor. Yani ekilemeyen arazi ekilenden çok. Yani daha az üretiyoruz. Enflasyonu yüzde 7 olan Almanya 150 bin traktörle 30 milyon ton buğday üretiyor. Bizim kapasitemiz 40 milyon ton. Buğdayın ana vatanı da Almanya değil Anadolu, Mezopotamya. Ama Türkiye son dönemde dünyadan en çok buğday ithal eden üçüncü ülke. Bizim ülkemizde 2 milyon 200 bin traktör var. Planlama yok, her seçim döneminde dağıtıcınca sonuç böyle oluyor" dedi.
 
"Çanakkale orman kamp alanını, konut alanı yaptılar"
Erkek; Kazdağıları, sular ve ormanlık alanların tehdit altında olduğunu ifade ederek, "Saray iktidarı betona ve ranta saplanmış durumda. Çırpındıkça batıyor. Çanakkale`de herkesin bildiği, herkesin çok sevdiği orman kampı var. Orman Genel Müdürlüğü`nün mülkiyetinde. 12 Nisan 2023 tarihli cumhurbaşkanlığı kararı var. Çanakkale Belediyesi başta olmak üzere kentteki kurumların karşı çıkmasına rağmen, Cumhurbaşkanlığı kararı ile özelleştirme kapsamına alıp, yetkiyi de özelleştirme idaresine vermişler. İmar plan değişikliği yapıp konut alanı yapmışlar. O güzelim orman kampını birilerine peşkeş çekecekler" dedi.
(Damla Yeltekin) 
 
Paylaş