havadurum

Gezi Parkı olayları turizmi nasıl etkiledi?

Yaklaşık bir aydır kent ve ülke gündeminin en önemli konularından biri olan Gezi Parkı olaylarının, ülke siyasetini ve ekonomisini etkilediği yönündeki iddiaları kent turizmcilerine sorduk.

834
Taksim Gezi Parkı`ndaki polisin sert müdahalesi ile başlayan, ülke genelinde halkın, demokratik kitle örgütlerinin yoğun tepkisi ile karşılaşılan ve tüm yurdu eylem alanına çeviren olaylar, sadece siyasi hayatı değil, ekonomik ve sosyal hayatı da önemli ölçüde etkiledi. AKP iktidarının ciddi derecede etkilendiği olaylar silsilesinde ekonominin ve turizmin de etkilendiği yönündeki iddiaları, kent turizmcilerine sorduk. Çanakkale TEMA İl Temsilcisi ve Turizmci Hanifi Araz, "Gelen müşterilerimiz, gelecek olan rezervasyonlu müşterilerimizin hemen hemen hepsi geldi. Gezi Parkı ile ilgili en büyük sıkıntıyı İstanbul-Taksim bölgesindeki oteller yaşadı" dedi. Artur Otel sahibi Kutsi Arpacı, "Gezi parkı ve ardından birçok ilde yaşanan olaylar elbette ki turizmi de etkiledi. Rezervasyonlarda yüzde 10-15`e varan bir oranda düşüş yaşandı" derken, Truva Otel Müdürü Salih Zeki Yüksel ise, "Türkiye genelinde düşünecek olursak etkilenme oldukça yüksek olabilir ama Çanakkale ölçeğinde çok ciddi bir olumsuzluk görünmüyor" şeklinde konuştu.
 
"Demokrasi ve çevre bilinci noktasında olumlu"
Turizmci Hanifi Araz, Gezi Parkı olaylarının turizme yansımı noktasına yaptığı değerlendirmede, kısa vadede turizmi etkilese de uzun vadede hem turizm hem de ülke demokrasisi için olumlu sonuçlar doğuracağını tahmin ettiğini söyledi. Araz, "Gezi Parkı olaylarını Çanakkale açısından değerlendirecek olursak; elbette ki bütün dünyada ses getiren protestolar neticesinde rezervasyonrlarımızda biraz duraksama yaşadığımız bir ortam var. Ancak, bizler açısından çok fazla iptallerle karşılaşmadık. Gelen müşterilerimiz, gelecek olan rezervasyonlu müşterilerimizin hemen hemen hepsi geldi. Gezi Parkı ile ilgili en büyük sıkıntıyı İstanbul-Taksim bölgesindeki oteller yaşadı. Bu işletmeler müşterilerini olayların olmadığı bölgelere kaydırmak durumunda kaldılar. Bu ülkemiz turizmi açısından belki kısa vadede çözüm bulunabilecek bir sorun. Ama ülkemiz demokratik bilinci ve geleceği açısından bence olumlu bir gelişmedir. İnsanların fikirlerini ifade edebilmeleri, bir takım haksızlıklara karşı direnç gösterebilmeleri, çevre duyarlılığı ve Türkiye`de böyle bir bilincin oluşmasının uzun vadede olumlu etkileri olabileceğini söyleyebiliriz. Ama neticede bizim sektörümüz kaosu kabul edebilen bir sektör değildir. Neticede huzurlu bir şekilde tatillerini yapmayı planlayan insanlar, huzurlu olmayan, kaos ortamlarına girmek istemezler. Ancak, ülkemizdeki turizm işletmecilerinin refleksleri bu konulara alışkın, geçmişten gelen tecrübeleri var, bunu kolay bir şekilde aşacaktır diye düşünüyorum. Çok büyük kayıplara mal olmayacaktır diye düşünmek istiyorum. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Ülkemiz açısından, ülkemizin turizmi ve demokrasisi açısından uzun vadede karşımıza bunların bilançoları çıkacaktır. Ancak dünyadaki diğer gelişmelere paralel olarak döviz kurlarındaki hareketlenmenin aşırı bir şekilde olmamasını, buna bağlı olarak da ekonominin bozulmamasını ümit ediyorum. Umarım, iyi bir sezon geçirirerek, huzurlu ve mutlu bir yaşam süreriz" dedi.
 
"Temmuz ayından sonra normale döner"
Artur Otel sahibi Kutsi Arpacı ise değerlendirmesinde, "Gezi parkı ve ardından birçok ilde yaşanan olaylar elbette ki turizmi de etkiledi. Rezervasyonlarda yüzde 10-15`e varan bir oranda düşüş yaşandı. Bu düşüş Çanakkale`yi de etkiledi. Olaylar sebebiyle insanlar ister istemez bir tedirginliğe düşüyor ve gezi planlarını, tatil planlarını erteliyor. Yerli ve yabancı turizmde insanlar seyahat planlamalarını olayların seyrine bağlı olarak tekrar oluşturacaktır diye düşünüyoruz. Hükümetin politikasına bağlı olarak Haziran ayı sonrasında bir hareketlilik bekliyoruz. Gerginliğin son bulmasıyla birlikte turizm normal seviyesine yükselecektir. Hatta erteleyenlerin de yeniden planlama yapacakları düşünülürse önümüzdeki aylarda bu hareketlilik normal seviyenin üzerine de çıkabilir. Şu an aslında sezonun hareketli dönemlerinden birini yaşıyoruz. Bu sürecin önümüzdeki dönemde hareketlenmesini belkiyoruz" şeklinde konuştu.
 
"Çanakkale ölçeğinde ciddi bir olumsuzluk yok"
Truva Otel Müdürü Salih Zeki Yüksel, olayların ülke genelinde turizm sektörü açısından önemli bir olumsuzluk yarattığını ancak Çanakkale ölçeğinde büyük bir olumsuzluk yaşanmadığını bildirdi. Yüksel, yüzde 5-8 civarında olan rezervasyon iptallerinin, temmuz ayından sonra normal seviyeye döneceğini söyledi.
 
Yüksel, "Gezi Parkı olayları ve buna bağlı olarak, yabancı grup bağlantılı bir takım iptaller oldu. Olayların yaşandığı son bir iki aylık süreç içindeki sıkıntı bir miktar Çanakkale`ye de yansıdı. Temmuz ayı itibariyle hareketlenmenin sezon seviyesine çıkacağını tahmin ediyoruz. Yüzde 5-8 civarında bir olumsuz etkilenme var. Türkiye genelinde düşünecek olursak etkilenme oldukça yüksek olabilir ama Çanakkale ölçeğinde çok ciddi bir olumsuzluk görünmüyor" dedi.
Paylaş