havadurum

Çanakkale'de 2024 turizm sezonu umut vaat ediyor!

Fatih Özkan "Çanakkale'de 2024 turizm sezonu, özellikle kültür turizmi odaklı acenteler için umut vaat edici bir başlangıç yaptı." Turizmci Hamza Fatih Özkan, yeni sezonu değerlendirdi.

953

2024 turizm sezonu, Çanakkale’de kültür turizmi yapan acenteler için umut verici bir başlangıç yaptı. Ancak, Ramazan ayının Nisan'a denk gelmesi ve hemen ardından gerçekleşen seçim süreci nedeniyle turlara katılımda geçici bir duraksama yaşandı. Seçimlerin ardından yoğun bir talep görülse de, yerli turistler Türkiye'deki otellerin pahalılığı nedeniyle daha çok yurtdışı turlarını tercih etti. Özellikle Çanakkale’den günübirlik Yunanistan ve Bulgaristan turları büyük ilgi gördü. Çanakkale'nin vazgeçilmezlerinden olan Şehitlik turları ise yavaş yavaş hareketlenmeye başladı. Hamza Fatih Özkan, 2023 ile 2024 yılları arasında turizm açısından büyük bir fark olmadığını, hatta 2024'ün daha aktif geçtiğini belirtti. Kurban Bayramı için rezervasyonların olduğunu ifade eden Özkan, yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatil tercihlerinin kültür turizminden otel konaklamasına yöneldiğini vurguladı. Özkan, ekonomik durumun tatilcileri nasıl etkilediğini, kültür turizminin mevsimsel dinamiklerini ve acentelerin geleceğe yönelik beklentilerini değerlendirdi.

2024 sezonu turizm açısından nasıl başladı?

2024 yılı bizim gibi kültür turizmi yapan acenteler açısından güzel başladı. İlkbahar ve sonbahar genellikle önemli olan aylar. Buradaki tek sıkıntımız Ramazan ayının bu yıl Nisan’a denk gelmesi ve hemen akabinde de seçim süreci yaşanması oldu. Bu yüzden insanlar turlara katılmadılar. Ancak seçimin ardından Haziran ortasına kadar yoğunluk yaşandı. Burada da vatandaşlar Türkiye’deki otellerin pahalılığı ve tur ücretlerinin yurt dışında daha uyguna denk gelmesi hasebiyle tercihlerini yurtdışı turlarından yana kullandı. Çanakkale’den de günübirlik olarak Yunanistan ve Bulgaristan’a çok sayıda tur var. İnsanlar bu turlara yoğun ilgi gösteriyor. Çanakkale’nin vazgeçilmesi Şehitlik turlarımız var. Onda da yavaş yavaş hareketlenmeler başladı .

Geçen yılla bu yılı kıyaslayabilir misiniz?

2023 ile 2024 arasında çok fark yok hatta bu yılın daha aktif geçtiğini söyleyebiliriz. Kurban Bayramı için de rezervasyonlar var. Havaların ısınması ile birlikte tatil tercihleri kültür turizminden otel konaklamasına yöneliyor. Yaz mevsimi ile birlikte destinasyon seçenekleri azalıyor.

Ülkenin ekonomik durumu tatilcilerin ve seçimlerini nasıl etkiledi?

Yaz aylarında şu an için insanlar biraz daha ellerinde parayı tutmaya çalışıyorlar. Eskiden müşterilerimizin çoğunluğu kredi kartına taksit yaptırarak tatil satın alıyorlardı. Ancak şu an hem taksit imkânı olmadığı için hem de yükselen enflasyon oranları nedeniyle tatil yapmak isteyen müşterilerimiz ya elden taksit yaptırma yoluna gidiyor yahut tatil süresini düşürüyor. Yaz ayları kültür turları için çok uygun zamanlar değil. Bu mevsimde yurtiçinde kültür turizmi seçeneği olarak Karadeniz turları yapılıyor. Bu yıl Karadeniz destinasyonu bütün acenteler için zayıf geçiyor. Bunun da asıl sebebi Karadeniz’deki masrafların yüksek olması ve maliyetlerin insanlara fazla gelmesi. Onun için geçen yıla nazaran daha az talep görüyor. Bir Karadeniz turuna vereceğiniz parayla yurtdışında bir tur satın alabilirsiniz. Şu sıralar özellikle Mısır’da Şarm El Şeyh çok öne çıkıyor. Böyle bir imkân ortaya çıktığında insanlar da en azından yurtdışında bir yer görmüş olurum diye düşünüyor. Özellikle vizesiz yerlere gitmek istiyorlar.

Çanakkale’deki memur kesim için şöyle bir avantaj var; coğrafi olarak Balkan bölgesine daha yakın olduğu için maliyetlerimiz de fiyatlarımız da daha düşük. Yeşil pasaportları olduğu için hafta sonu bir günlük Selanik-Kavala’ya gidebiliyorlar ya da bir gece konaklamalı turlarımızdan faydalanabiliyorlar. Talep olmayınca yurt içindeki fiyatlarda yavaş da olsa bir gerileme başladı. Gerek acenteler gerekse oteller fiyatlarını düşürmeye başladı. Acentelerin asıl maliyeti mazot fiyatları ve dolar kurundan kaynaklanıyor. Onlarda da düşüşler olursa herkes gibi biz de fiyatlarımızı aşağıya çekmeye başlayacağız.

Haziran’dan Kasım ayına kadar acentelerin beklentisi nedir?

Bizim beklentimiz yüksek. Özellikle sonbahar için koyduğumuz hedefi tutturacağımızı düşünüyoruz. Fiyatların düşeceğine inanıyoruz. Tur satın aldığınızda sadece tur için ödeme yapmıyorsunuz, orada yiyecek içecek masrafınız da oluyor, ekstra giderleriniz oluyor, hediyelik eşya da alıyorsunuz. Gıda maliyetleri çok yüksek. Diyelim ki 7 gün süren büyük bir tura çıktınız, iki kişi gittiğinde bir tur parası kadar da yemek parası harcıyorsunuz. Biz sonbaharda bunun da gerileyeceğini düşünüyoruz. Çanakkale’nin yurtiçi turlar için bazı dezavantajları var. Konum olarak pek çok önemli turizm destinasyonuna uzağız. Devasa kilometreler söz konusu. Biz de böyle uzun yolculuklara çıkacak müşterilerimizin yaş aralığını da dikkate alarak uçaklı turlar düzenlemeye başladık. 12-14 saat ve bazen daha da fazla süren otobüs yolculukları yerine uçaklı turlara çevirdik sistemi. Ayrıca tur ile birlikte giden acentemiz rehberleri de daha az yoruldukları için gezileri daha verimli hale getiriyorlar. Şu an uçaklı turlar otobüslü turlardan daha uyguna geliyor.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş