Gel "Gerçeği yansıtmıyor"

674
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ve bağlı sendikalar, TÜİK`in açıkladığı enflasyon rakamlarını protesto etmek için, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. SGK İşyeri Temsilcisi Mahmut Can, "Toplumun vicdanına soruyoruz 4 bin liraya ulaşmış kiralarla memur nasıl geçinecek? Zamlarla mağdur ediliyoruz, TÜİK`in marketten, pazardan bi haber enflasyon rakamlarıyla mağdur ediliyoruz, 3600 ile mağdur ediliyoruz, görevde yükselme ile mağdur ediliyoruz" ifadelerine yer verirken; 
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Arda Gel ise "Birleşik Kamu-İş konfederasyonu araştırma birimini Kamu-Ar`ın yaptığı araştırmaya göre Haziran ayı enflasyon oranı aylık bazda yüzde 5,65, altı aylık bazda 74,83, yıllık bazda yüzde ise 171,36 oranı ile üç haneli rakamlardadır. Enflasyona göre maaşların alım gücü geçen yılın asgari ücretin bile gerisine düşmüştür" dedi.
Can, "2 yıldır da enflasyon ile sefalete sürüklenmekteyiz"
Büro-İş Sendikası SGK İşyeri Temsilcisi Mahmut Can, "Son yıllarda sabır taşına dönen büro çalışanlarının artık sabredecek yerleri kalmadı. Sindirilen, korkutulan, kaybettiklerine dair söz söylemeye korkar hale gelen memur; Büro-İş Sendikası`nın örgütlü gücü ile bu ölü toprağını üzerinden atıyor. Önce toplu sözleşmelerde yetkili sendika Memur-Sen`in imzaladığı zam oranları ile mağdur edildik, 2 yıldır da enflasyon ile sefalete sürüklenmekteyiz. Bu kurumda 6 küsur bin liraya çalışan memur arkadaşlarımız var. Eşleri çalışmayan arkadaşlarımız, eşleri çalışanların da çocuğunu kreşe gönderenleri var. Toplumun vicdanına soruyoruz 4 bin liraya ulaşmış kiralarla memur nasıl geçinecek" diye sordu.
 
"Açlık sınırının altında bir asgari ücret"
Memurlar evleri paylaşmaya başladığını dile getiren Can, "Bugün ülkemizde açlık sınırının altında bir asgari ücret var. 3600 ile ilgili 2 senedir yaygara koparılıyor. Bu kurumda bunu elde edecek yöneticiler hariç bir tane memur yok. Yalanla, yanlışla peynir gemisini yürütmeye çalışıyoruz, olmuyor. Artık sabredilecek hiçbir yanı kalmadı bu işin. Zamlarla mağdur ediliyoruz, TÜİK`in marketten, pazardan bi haber enflasyon rakamlarıyla mağdur ediliyoruz, 3600 ile mağdur ediliyoruz, görevde yükselme ile mağdur ediliyoruz. Varsa Ankara`da dayın, yükselmek kolay, yoksa ne olacak? Konfederasyon ve sendikalarımızın yönetici ve üyeler bugün Ankara`da TÜİK`in önünde olacak, bu saçmalığa bir dur demek için haykıracaklar. Siyasi iktidar her kim olursa olsun biz bu saatten sonra haklarımızı, kaybettiklerimizi alabilmek adına bir mücadele fitili ateşledik ve alıncaya kadar da bu fitil yanmaya devam edecek. Görüyoruz ki biz sustukça kaybediyoruz. Öyleyse artık susma değil konuşma vakti" dedi.
Gel, "Enflasyon 171 ile üç haneli rakamlarda"
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Arda Gel, açıklanan enflasyon oranları son 20 yılın en yüksek seviyelerinde seyretse de açıklanan veriler gerçeği yansıtmadığını dile getirerek, "Birleşik Kamu-İş konfederasyonu araştırma birimini Kamu-Ar`ın yaptığı araştırmaya göre Haziran ayı enflasyon oranı aylık bazda yüzde 5,65, altı aylık bazda 74,83, yıllık bazda yüzde ise 171,36 oranı ile üç haneli rakamlardadır" dedi. 
 
"10 yıl önce en düşük kamu emekçisi maaşının asgari ücretin 2,4 katıydı"
Bundan sadece 10 yıl önce en düşük kamu emekçisi maaşının asgari ücretin 2,4 katı olduğunu hatırlatan Gel, "Yıllarını eğitime ve ülke çıkarlarına adamış kamu emekçilerinin maaşı asgari ücretle bir tutulmaya başlanmıştır. Sürekli geçmişten medet uman AKP iktidarının bu hesapla en düşük kamu emekçisi maaşını en az 10 bin liraya çıkarması gerekmektedir. AKP iktidarının rakamlarla oynama kabiliyeti işsizliği ve enflasyonu gizleyemeyecektir. Yurttaşların yaşam deneyimleri TÜİK`in işsizlik ve enflasyonunu rakamlarının tam tersini göstermektedir. " diye tepki gösterdi.
"Bunun hesabı sandıkta sorulacak"
"AKP iktidarı acilen ciddi ve somut adımlar atmalı ve milyonlarca gencimizin ve yurttaşımızın işsizlik sorununu çözmelidir" diye belirten Gel, "AKP iktidarı ülkeyi yönetmeye devam ettikçe ekonomideki kriz büyümeye ve milyonlarca emekçi açlığa ve işsizliğe mahkûm olmaya devam edecektir. AKP iktidarının akla ve bilime uygun bir şekilde üretim, yatırım ve düzgün bir para politikası üretmemesindeki ısrarı son bulmadıkça ekonomik krize hiçbir şekilde çözüm üretemeyecektir. Yandaşa, partiliye, mülteciye, akrabaya, haksız bir şekilde ulaşabildiği her yerden maaş alan liyakatsizlere tanıdığı ayrıcalıklardan vazgeçip, ülkesi için mücadele veren kamu emekçilerinin ve emeklilerin sorunları ile ilgilenmeye davet ediyoruz. Aksi halde, sayıları milyonları aşan kamu emekçileri ve emekliler AKP`ye bunun hesabını sandıkta soracaktır" dedi.
(Nevin Yüksel)
Paylaş