Bu okul çantası nasıl dolacak?

2024-2025 Eğitim ve öğretim yılı yaklaşırken, okul alışverişleri hız kazandı ve velilerin cep yakacak kırtasiye masrafları gündemde.

1815

2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı’nın başlamasına sayılı günler kala okul alışverişleri hız kazandı. Ancak, kırtasiye malzemelerindeki yüksek fiyatlar, hem velileri hem de öğrencileri zorluyor. 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak olan eğitim dönemi öncesinde, öğrencilerin ve velilerin yaşadığı mali yük giderek artıyor. Bu durum, eğitimde fırsat eşitsizliğini derinleştiriyor ve bazı aileler için büyük bir mali yük oluşturuyor.

Asgari ücretle geçinen bir ailenin, 2 çocuk için bu ay kırtasiye ürünleri adına ayırması gereken bütçe 4-5 bin lira arasında değişiyor.

Bu yıl kalem, silgi ve uç gibi temel kırtasiye ürünlerinin toplamda 80 liraya mal olacağını belirtiyor. Ayrıca, sulu boya fiyatları 95 ile 200 lira arasında değişirken, pastel boya 95 ile 225 lira arasında, kuru boya ise 100 ile 200 lira arasında fiyatlandırılmış durumda. Uçlu kalemlerin fiyatları 10 ile 200 lira, renkli sticker'lar 80 ile 20 lira, keçeli kalemler ise tanesi 20 ile 50 lira arasında satışa sunuluyor. Defterlerin ise boyut ve kalınlığına göre 50 ile 200 lira arasında değişen fiyat etiketleri bulunuyor.

Veliler, erteleyebildikleri ürünleri ertelemeye devam ediyor…

Geçtiğimiz yıla kıyasla, kırtasiye malzemelerindeki maliyetlerin yüzde 100 oranında arttı. Ancak, bu artışa rağmen kırtasiye ürünlerinin fiyatları sadece yüzde 40-50 oranında yükseldi. Kırtasiyeciler, ürünlerine zam oranını minimumda tutmak için çaba sarf etse de, veliler parça parça alışveriş yaparak bütçelerini kontrol altında tutmaya çalışıyor.

Okul çantaları artık dolmuyor

Veliler, okul çantalarının kırtasiye malzemeleriyle dolu hali için bu yıl büyük bir mali yükle karşı karşıya. Kolej öğrencilerinin okul çantaları, kırtasiye ürünleriyle birlikte 3 bin 5 yüz liraya kadar çıkarken, devlet okullarındaki çantaların fiyatı 2 ile 2,5 bin lira arasında değişiyor. Geçen yıl 1 bin 500 liraya dolan çantalar, bu yıl 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında fiyatlandırılmış durumda.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş