Dolandırıcılar özellikle araç alım siteleri üzerinden aracını satmak isteyenleri hedef almış durumda. IBAN ile ödemenin yaygınlaşmasının ardından giderek daha çok sayıda satıcı bu dolandırıcılar tarafından mağdur edildi.
IBAN dolandırıcılığı iki şekilde yapılıyor. Bunlardan birincisinde A kişisi otomobili satın alıyor ancak; B kişisi onun yerine ödeme yapıyor. Satış A kişisi üzerine yapılmış oluyor. B kişisi ise bu ödeme karşılığında satıcıdan herhangi bir şey almadığını iddia ederek; ödediği bedeli geri istiyor.
İkinci dolandırıcılık yönteminde ise araç satış ilanını gören ve alıcının da satıcının da tanımadığı üçüncü bir şahıs ilan numarasıyla aracılık yapmak için satıcıya ulaşıyor. Bu kişiler genellikle her iki tarafa da karşı tarafın aile bireyi olduğu iddiasıyla ulaşıyor. Fiyat konusunda aracılık ediyor ve nihai satış aşaması geldiğinde satıcının IBAN hesabı yerine bu üçüncü şahsın hesabına ödeme yapılmış oluyor. Bu durumda hem alıcı hem de satıcı mağdur ediliyor.
Peki, ne yapmalı, nelere dikkat edilmeli?
Her şeyden önce satış kimin adına gerçekleştirilecekse, ödemenin tamamının o kişiden geldiğinden emin olunmalı, açıklama kısmına plaka detayları da dâhil olmak üzere gerekli bilgiler yazılmalı. Ruhsat sahibi dışında üçüncü bir kişiye asla ödeme yapılmamalı.
Taşıt Alım Satımında Güvenli Ödeme Sisteminin Kullanımı Herkes İçin Zorunlu Hale Getirildi
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik 27 Ağustos 2024’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile birlikte ikinci el otomotiv piyasasındaki işlemlerde pek çok değişiklik yapılmış oldu.
Sahte para kullanılması ihtimali, nakit ödeme zorluğu ve satış bedelinin ödenmemesi riskinin ortadan kaldırılması amacıyla, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında Güvenli Ödeme Sisteminin herkes tarafından kullanılması zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemeyle, vatandaşlarımızın taşıt alım satımında karşılaşabileceği dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçilmesi hedeflendi.
(HADİYE AYŞE İRİM)