havadurum

Eğitim İş Tandoğan’da haykıracak

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Çanakkale Şubesi Başkanı Ahmet Bozdemir sendika binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

651
Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir meslek onurları için 19 Ocak tarihinde Ankara Tandoğan’da olacaklarını istek ve taleplerini duyuracaklarını ifade etti. Bozdemir açıklamasında; eğitim çalışanlarının sorunlarının son on yılda, siyasi iktidarların eğitimde uyguladığı yanlış politikalar sonucunda kaygı verici boyutlara ulaştığını kaydederek, uygulanan politikalarla mesleğin yıkıma dönüştüğünü söyledi. Mevcut iktidarın mesleğe yönelik saldırılarının temelinde yatanın eğitim sisteminin özelleştirilerek küresel sermayenin egemenliğine sunulması, laik, demokratik, bilimsel ve kamusal yapıların yıkılarak, eğitimde ideolojik değişikliği gerçekleştirmek olduğunu ifade eden Bozdemir eğitim çalışanlarına yönelik bizzat Başbakan ve Milli Eğitim Bakanları tarafından sarf edilen söz ve söylemlerin aleyhte kampanyaya dönüştürülmesi, ALO 147 ihbar hattı ile binlerce eğitim çalışanının hakkında soruşturma açılması, şiddet olaylarının artması, alan değişikliği, eğitim çalışanlarının maaş ve ücretlerinde bir türlü yapılamayan iyileştirmelerin temelinde de bunun yattığını söyledi. “Eğitim sisteminin bilimsel ve parasız yapısının aşındırılmasıyla başlayan süreç MEB’in mevzuatını değiştiren yasal değişikliklerle tamamlanmıştır” diyen Bozdemir 652 sayılı KHK ve kamuoyunda 4+4+4 yasası ile eğitim sisteminin piyasa koşullarına açık, bakanlığın gerici uygulamalarıyla da ortaçağ karanlığına sürüklenen bir yapıya dönüştüğünü belirtti.
 
Hiçbir bilimsel araştırma yapılmadan, konunun taraflarına danışmadan ve altyapısı oluşturulmadan hazırlanan yasanın eğitim sistemini kaosa dönüştürdüğünü söyleyen Bozdemir binlerce öğretmenin norm fazlası olduğunu, eğitim harcamalarının ise arttığına dikkati çekti. Bozdemir eğitime yeterli kaynak aktarılmaması nedeniyle okullarda sağlıklı eğitim ortamı sağlanamadığını belirterek, hizmetli ve memurların ise köle gibi, iş tanımı yapılmadan çalıştırıldığını, her öğretim yılı başında öğretmenlere verilen üç kuruşluk eğitim ve öğretim tazminatının hizmetli ve memurlara çok görüldüğünü söyledi. Örgütlü mücadeleleri sonucunda elde ettikleri özlük haklarının bir bir ellerinden alındığını belirten Bozdemir: “Özür durumu atamaları yılda bir kereye düşürülürken, sağlık nedenleriyle aldığımız sevk ve raporlar sonucunda ücretimiz kesilmekte, mesleğimiz kariyer basamakları uygulamalarıyla paramparça edilmekte, iş barışı bozulmaktadır. Öğretmen yetiştirme konusunda bir politika geliştiren hükümet, atama isteyen öğretmenlerimizi ‘yem bekleyen güvercinlere benzetmektedir. Hazırlanan YÖK yasa taslağında bu soruna çözüm getirmeyen hükümet, üniversitelerimizi siyasi iktidarın egemenliği yanında paranın egemenliğine de alarak özerk ve özgür yapılarını tamamen ortadan kaldırmaktadır. Üniversitelerimizi de akademisyen ve öğrencilerimiz muhalif bir tavır sergileyememekte düşünceler baskı altında tutulmakta en masum talepler bile şiddetle bastırılmaktadır” dedi.
 
Eğitim iş olarak ‘mesleğimiz onurumuzdur sloganıyla 19 Ocak tarihinde Ankara`da eğitim çalışanlarının haklarını savunmak için geniş katılımlı bir eylem yapacaklarını söyleyen Bozdemir: “Yapılacak olan eylemde eğitim çalışanlarının genel sorunlarını ve AKP iktidarının eğitim çalışanlarına uyguladığı haksız yaptırımları bir kez daha yüksek sesle Ankara’dan haykıracağız. Eylemde, şubat özür durumu atamaları için, norm kadro sorunları, alan değişikliği, atanamayan öğretmenler, Alo 147 hattı, maaş ve ek dersleri kayıpları, YÖK kanun taslağı, özelleştirme ve yerelleştirme politikasına, öğretmenle şiddete ve eğitimde gerici yapılanmaya karşı konularda sesimizi duyuracağız” şeklinde konuşarak tüm eğitim emekçilerini eyleme katılmaya davet etti.
Paylaş