havadurum

CHP'li Erkek Adaletsizlik Envanteri'ni açıkladı

853
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek partisinin genel merkezinde 2022 Türkiye Adaletsizlik Envanteri Raporu`nu kamuoyuyla paylaştı. CHP`li Erkek adaletsizliklere dikkat çektiği rapora ilişkin. "Geldiğimiz aşamada Türkiye`de yurttaşlarımızı, kritik eşiklerde yaşamaya, hukuksuzluklara, adaletsizliklere ve yoksulluğa alıştırmaya çalışan bir iktidar mevcuttur. 2022 yılında gördük ki keyfilikle ve tasarlayarak Türkiye`yi batırıyorlar. Taammüden memleketi batırıyorlar" dedi.
 
"Öğrenciler açlıktan bayılıyor"
CHP`li Erkek okul çağındaki çocukların belenme yoksunluklarına dikkat çekerek, "Her yerden adaletsizlik saçılmaktadır. Güzel ülkemizde daha önceden eğitimde öyle ya da böyle bir fırsat adaleti söz konusuydu. Geldiğimiz noktada eğitimde adaletten bahsetmek mümkün değildir. İnternete, kitaba, kaynağa ulaşmayı geçtik, temel gıda maddelerini beslenme çantalarına koyamadıkları için okula gidemeyen, açlıktan bayılan öğrencilerin olduğu bir ülke haline geldik" sözlerine yer verdi.
 
"Doktor yok, ilaç yok"
Erkek, sağlıkta yaşanan sorunların gün geçtikçe derinleştiğini ifade ederek, "Sağlık artık "Türk hekimlerine emanet" aşamasından oldukça uzakta, çünkü Türk hekimleri maalesef şiddete maruz kaldığı, değerleri bilinmediği ve hak ettiklerinin çok uzağında özlük haklarına mahkum edildiği için ülkemizi terk ediyorlar. "Sağlıkta kuyruklar son buldu" diyorlardı. Kuyruğuna girecek doktor yok, sırada bekleyip alınabilecek ilaç yok. Görüntüleme randevuları acil hastalar için bile aylarca sonraya verilebiliyor. "Sağlıkta çağ atladık" ifadesinde geriye doğru bir çağ değişikliği olduğu açıktır. Anayasa`nın 56. maddesi "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir." diyerek devlete bu konuda özel bir görev yüklemiştir. Geldiğimiz aşamada Saray iktidarı sağlıkta da adaleti yok etmiştir" diye konuştu. 
 
"Orta sınıf tamamen eritilmiş"
CHP`li Erkek yüksek enflasyon oranlarına dair, "Saray iktidarı, bir avuç yandaşı ve yakınları hariç gelir adaletiyle ilgilenmeyi çoktan bıraktı. Ekonomide adaletten değil, uçurumlardan bahsetmek gerekmektedir. İktidarı üzmemek, gerçekleri gizlemek üzere çalışmalarına hız kesmeden devam eden Türkiye İstatistik Kurumu`nun (TÜİK) verilerine göre 2022 yılsonu enflasyonu yüzde 64.27`dir. Oysa Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise bu oranı yüzde 137.55 olarak hesaplanmaktadır. Orta sınıf tamamen eritilmiş, siyaset Saray yandaşları için geçim kapısı haline gelmiştir" dedi.
"Mahkemede adalet yok"
Milletvekili Erkek önümüzdeki dönem gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı ve 28`inci Dönem Milletvekili Genel seçimlerine ilişkin, "Mahkemede adalet yok! Türkiye`de adalete güven yüzde 30`lardadır. Başka bir ifadeyle yurttaşlarımızın yüzde 70`i mahkemeye düştüğünde adaletin tecelli etmeyeceğini düşünüyor. Millet İttifakı olarak bu tespitleri yapmakla yetinmedik. 2022 yılında Genel Başkanlarımızın önderliğinde altı siyasi parti olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik. 28 Şubat 2022`de Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metnimizi, 28 Kasım 2022`de ise Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerimizi kamuoyuyla paylaştık. Bu sırada seçim güvenliği, kurumsal reform gibi konularda altı parti çalışmalarımız devam etti. Liderlerimizin yaptığı toplantılarda, Türkiye`nin hem güncel hem de kronik sorunlarına çözüm önerileri açıklandı. 2022 yılı, bir önceki yılın sonundan başlayarak ülkemizin tarihinde görülmemiş bir siyasi deneyime tanıklık etti ve altı parti "demokratik hukuk devleti" asgari müştereğinde bir araya geldi. Çünkü hepimiz biliyoruz ki yaşadığımız tüm adaletsizliklerin temelinde mevcut tek adam sistemi yatmaktadır. Bu değişmeden, demokratik hukuk devleti temelinde yeni bir sistem inşa edilmeden aş da iş de ekmek de olmayacaktır! Bu bilinç ve inançla çalışmaya devam edeceğiz. cumhuriyetimizin yüzüncü yılı da olan 2023, tüm adaletsizliklerin adaletle ortadan kaldırılmaya başlanacağı yıl olacaktır. İlk seçimden sonra Adaletsizlik Envanteri Raporu hazırlanmayacak bir sistem kuracağız" diye konuştu.
 
"2022 yılında 579 kadın cinayeti işlenmiştir "
İstanbul Sözleşmesi`nin kadınlar için hayati önem taşıdığına işaret eden Erkek, "Hukuka aykırı biçimde gece yarısı tek adamın kararıyla İstanbul Sözleşmesi`nden çıkılmış, kadınların savunma hakları ellerinden alınmıştır. İstanbul Sözleşmesi`nin yürürlükteyken tam olarak uygulanmaması nedeniyle kadın cinayetleri hız kesmemişken sözleşmeden çıkılması, durumu daha vahim hale getirmiştir. 2021`de en az 405 kadın cinayeti işlenmişken, 2022 yılında 334 kadın cinayeti, 245 şüpheli kadın ölümü olmak üzere toplamda 579 kadın cinayeti işlenmiştir. Cinayete kurban giden kadınların yüzde 54`ünün anne olduğunu unutmamak gerekir. Maalesef evlerinde şiddete maruz kalıp sesini duyuramayan birçok kadın var" sözlerine yer verdi.
 
"Ülkemiz artık demokrasi statüsünden oldukça uzaktadır"
CHP`li Erkek Türkiye`nin Hukukun Üstünlüğü Endeksine göre 140 ülke içinde 116`ncı sırada olduğunu hatırlatarak, "2017 yılında OHAL şartlarında yapılan bir referandumla kabul edilen ve literatürde "tek adamlık, hiper başkanlık, monokrasi" biçiminde yer alan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, ülkemizi her alanda geriye götürmeye devam etmektedir. Uluslararası arenada da ülkemiz artık "demokrasi" statüsünden oldukça uzaktadır. Bunun en net göstergelerinden biri de Hukukun Üstünlüğü Endeksi`ndeki ülkemizin yeridir" dedi.
(Damla Yeltekin) 
Paylaş