havadurum

Çanakkaleliler asgari ücreti değerlendirdi: “Şehir için yetersiz”

2024 yılında geçerli olacak olan ve 7 milyondan fazla insanı doğrudan etkileyen asgari ücret geçtiğimiz gün açıklandı. Çanakkaleliler, yeni asgari ücret tutarını değerlendirerek, Çanakkale’de yaşamak için yeni tutarın düşük kaldığını çünkü neredeyse ev kiraları ile başa baş kaldığını ifade etti.

1543

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 27 Aralık 2023 tarihinde yaptığı son toplantıda, asgari ücretin yüzde 49,2 oranında artırılmasına karar verdi. Böylece, 2024 yılında geçerli olacak olan net asgari ücret 11 bin 402 TL’den 17 bin 002 TL’ye yükseldi. Bu zam ile asgari ücret, tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmasını sağladı.

Çanakkale OLAY gazetesi olarak; sokağa çıktık ve Çanakkalelilere yeni asgari ücret tutarını nasıl değerlendirdiklerini sorduk. Çanakkaleliler genel olarak, asgari ücretin 17 bin 2 TL olmasının şehir için yeterli olmadığını ve Çanakkale’de kiraların çok yüksek olduğunu ifade etti.

Aldığımız cevaplar ise şu şekilde oldu:

  • “Asgari ücret bu şartlar altında az, kimseye yetmez. 17 bin TL yapıyorsun, kiralar 15-20 bin TL arasında. Ben emekli bir adamım, nasıl geçineceğim, aldığım 7 bin 500 TL maaş benim. Evimin kirası şu an 7 bin TL, yılbaşından sonra kaç olacağı belli değil. Ölelim biz daha iyi.”
  • “Bunlar daha iyi günlerimiz. Ekmek olarak 15 TL. Ondan sonra ne yapacağız. Fiyatlar geri çekilirse tamam derim ama bu şekilde devam ederse, daha kötü olacak.”
  • “Yeterli değil. Bugün baktığınızda bir evin kirası 12 bin TL’den başlıyor. Her zaman diğer fiyatlara da zam geliyor. Bir yerden al, bir yere ver gibi bir şey oluyor. Keşke maaşlar artsa ama diğerleri sabit kalsa, o zaman etkili olur. Asgari ücret artıyor, et, mazot gibi diğer şeylerin de fiyatları artıyor.”
  • “Yeterli değil, şu an özellikle Çanakkale için, kiralar çok yüksek.”
  • “Asgari ücret yetmez, ev kiraları zaten çok yüksek. Bunun fatura, doğal gazı, yemesi, içmesi var. Bebeği olan 3 kişilik bir aileye asgari ücret yetersiz, açlık sınırındayız.”
  • “Her şey iki katına çıkar zaten, hiç zam yapmasalar daha iyi. Çanakkale için asla yeterli değil. İnsanlar bir poşet yiyecek almaya korkuyor ki bırakın daha temel ihtiyaçlarını karşılasınlar…”

(Sevi Gözay Uğurlu – Esra Güller)

Paylaş