havadurum

Buğday üretiminin yüzde 31’i Gelibolu ve Eceabat’ın...

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Eceabat`ta “Buğday tarımı, sorunları ve çözüm yolları” konulu toplantı yapıldı.

841
 
Eceabat`ta üretilen hububatın kalitesini ve verimini arttırmak amacı ile Eceabat Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü`nden Buğday Yetiştirme Tekniği Uzmanı Dr. Sami Süzer ve Buğday Islahçısı Dr. İrfan Öztürk’ün katılımı ile “Buğday tarımı, sorunları ve çözüm yolları” konulu toplantı yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Gölcük’ün koordinasyonundaki toplantıya, İl Müdürü Mustafa Akkuş, Şube Müdürü Başak Egesel, Eceabat Ziraat Odası Başkanı İsmet Alçalar, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli ve hububat üreticileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş yaptı. Akkuş, “Dünyanın kuruluşundan bu günümüze değin özellikle ülkemiz insanları için iki adet, en önemli ihtiyaç maddemiz vardır. Bunlardan birincisi su diğeri ise sofralarımızı süsleyen ekmektir. Topraktan itibaren çeşitli aşamalardan geçerek buğday, un, ekmek ve mamulleri haline dönüşmektedir. Ekmek, yeteri kadar kullanılması durumunda insan sağlığını olumlu yönde etkileyen, besin elementleri yönünden zengin bir besin kaynağımızdır” dedi.
 
Buğday üretiminde, Gelibolu ve Eceabat önde
Buğday ile ilgili istatiki bilgiler veren İl Müdürü Akkuş, 2013 yılında Çanakkale`deki buğday ekim alanının 24 bin 100 dekar olduğunu ifade ederek, 326 bin 909 ton buğday verimi elde edildiğini bunun da il ekonomisine olan katkısının 205 milyon 952 bin 670 TL olduğunu ifade etti. “Çanakkale Buğday üretiminin yüzde 7`sini Eceabat İlçesi, yüzde 24`ünü de Gelibolu üretiyor” diyen Akkuş`un konuşmasının ardından sunumlara geçildi. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü`nden Buğday Yetiştirme Tekniği Uzmanı Dr. Sami Süzer ve Buğday Islahçısı Dr. İrfan Öztürk, ilçedeki hububat tarlalarında görülen kök ve kök boğazı hastalıkları ve derine ekimden kaynaklanan sararmaların tohum ilaçlaması ve ekim derinliğinin ayarlanması ile önlenebileceğini kaydettiler. Verimli ve kaliteli bir üretim için kültürel tedbirlerin tam olarak uygulanmasını, bitki hastalık ve zararlıları konusunda tarım teşkilatı ile birlikte hareket edilerek entegre mücadele yapılmasını, gübrelemenin analiz sonuçlarına göre zamanında yapılamasını ve bölgeye uygun kaliteli buğday çeşitlerinin denenerek ekilmesini gerektiğini belirttiler. Toplantıda buğday çeşitleri, gübreleme, gübre çeşitleri, toprak işleme, hastalık ve zararlılar ile hasat konusunda üreticilere güncel bilgiler verilerek toplantı sona erdi.
Paylaş