havadurum

Altına ilgi fiyatı da arttırıyor

955

 Geçtiğimiz haftalarda ciddi bir yükseliş yaşayan altın Rusya`nın yaptığı aşı açıklaması ile çıktığı tarihi zirveden sert düşüş yaşamıştı.  Altın fiyatları yönünü tekrar yukarı çevirdi. Ons altın 2.000 doların üzerine çıkarken analistler 2.013 dolar direncinin izlendiğini, bu seviyeyi geçmesi durumunda ons altının 2.074 zirvesine doğru tekrar yola çıkabileceğini belirtiyor. Gram altın fiyatı ise 475 TL seviyesinde bulunuyor. Altının yükselerek tarihi zirveye ulaşması sonrası piyasalarda kriz yaşanmış, ziynet altın olarak  görülen çeyrek altınbaşta olmak üzere altın tedarik edilememişti. Kuyumcu esnafı altının yeniden başladığı yükselişi, yükselişin satışlara etkisini ve yeniden bir tedarik sıkıntısı yaşanıp yaşanmayacağı sorularını Gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi. Fiyatlarda yaşanan artışın satışlarda da etkili olduğunu belirten esnaf, yine vatandaşın fiyatlar daha fazla yükselir beklentisi ile altın satışını tercih etmediğini belirtti. Tedarikçilerde yaşanan altın sıkıntısı nedeniyle bir süre piyasada ziynet altın sıkıntısı yaşandığını ifade eden esnaf, şu anda ise altın üretiminin arttırıldığını ve böyle bir sıkıntısının yaşanmasının zor olduğunu söyledi.

Kuyumcu esnafı altın yükselişi ve satışlara olan etkisini şu şekilde değerlendirdi;                  

“Piyasadaki hareketlilik satışları arttırıyor”

İrfan Tunçaltan; “Piyasanın iniş ve çıkışı satışları iyi yönde etkiliyor. Hareket olduğunda, ‘acaba fiyatlar düşer mi ya da yerinde kalır mı…?’ diye düşünen kişi altın alıyor. Fiyatın hareketlenmesi yatırımcıyı altın almaya teşvik ediyor. Bütün ülkelerin şu anda karşılıksız para bastığı söyleniyor. Ya da para basabilmek için altın ONS’unu yükseltmeleri gerekiyor. Yani ülkenin elinde 500 ton altın varsa bu 500 ton örneğin 40 milyar dolar yapıyorsa o ülkenin ancak o kadar limitle para basma yetkisi oluyor. Para basabilmesi için hazinedeki altınını yükseltmesi gerekiyor. Yada direk para basmaya geçiyor, bu durumda da enflasyon yükseliyor ve herkes altına yükleniyor. Bu defa altın otomatik olarak altın yine yükseliyor. Altının şu anki yükselmesinin nedenini bunlar olduğu söyleniyor. Bu yükseliş hızlı bir şekilde gidiyordu altının gramı 515 TL’yi bulmuştu Putin’in ‘aşıyı bulduk’ söyleminden sonra fiyatlar 440 TL’lere kadar geri gitmişti şu anda yeniden altının gramı 480 TL’yi buldu. Söylentilere göre eğer ki aşı bulunmazsa ve bu şekilde giderse altının gramının 700 TL olacağı belirtiliyor. Piyasaya bir anda yüklenme olunca darphanenin bastığı altın yetersiz kaldı. Bu durumda küçük altın 10 TL’ye alınıp satılırken 50 TL’ye çıktı. Tabi bozduranda olmadı. Ancak şu anda darphane buna hemen çözüm buldu ve üretimi iki katına çıkarttı. Şu anda problem yok istediğimiz kadar çeyrek ve Cumhuriyet altını var.  Uzun vadeli yatırımcı kesinlikle altından vazgeçmemeli. Geçmiş 10-15 yıla baktığımızda dolar 3-4 kat yükselirken, altın 10 kat yükselmiş. Altın bütün dünyanı para birimi. 20 yıldır sektörün içindeyim ve döviz alımı taraftarı değilim. Hem kişinin kendi kazancı açısından hem de ülke ekonomisi açısından en güzel yatırım altın” dedi.

 

“Tedarikçiler gelen talebi karşılayamadılar”

Esnaf Ahmet Tüze; “Şu anda altın fiyatlarının daha da yükselmesi bekleniyor. Piyasada artış olunca insanlarında altına talebi artıyor.  Dolar sabit durduğu için altının ONS’u yükseliyor. Bugün yine altın ONS’u iki bini geçerek iki bin on oldu. Fiyatlarda buna bağlı olarak yükseliyor. Bu durumda da almak isteyenler alıyor. Ancak şu an için ürün tedariğinde bir sıkıntı yok. Geçen haftalarda altının yükselmesinden kaynaklı talep çok fazla oldu, fiyatlar artınca insanlarımızda daha fazla yükselir düşüncesi ile altınları bozmayarak yastık altında tuttular. Tedarikçilerde gelen talebi karşılayamadılar. Birkaç gün sıkıntı yaşadık ama şu anda bir sıkıntı yok. Çünkü darphane altın basmaya başladı. Artık düğünün ardından ertesi gün kimse altınını bozmuyor, saklıyor. Ancak dediğim gibi darphane basmaya başladı ve tüm altınlar mevcut, şu anda en çok da yarım, gram altın gidiyor” dedi.

 

“Sıkıntı yeniden yaşanabilir”

Esnaf Anıl Oğuz Gürses; “Altın fiyatları şu an yeniden yükselişte ve insanlar hareket olduğu için altın alımına geçtiler. İnsanlar daha fazla ziynet alıyor. Altın yükselişte ve sonbahara doğru daha da yükselmesi bekleniyor. İnsanlarda bu durumda Cumhuriyet, çeyrek… gibi yatırımlık altınları tercih ediyorlar. İnsanlar altını daha güvenli olduğu için tercih ediyor. Geçen hafta çeyrek altın kalmamıştı ancak şu anda öyle bir durum yok. Talep arttığı için herkes parasını çekip altın aldı. Bozmak içinse kimse gelmesi. Tedarik siparişleri de geç geldi. Çoğu tedarikçi de kapattı. Artış bu şekilde devam ederse yine yaşanabilir” dedi.

(Eren Aşnaz)

Paylaş