“Yasaklarla yönetiliyoruz”

Alkol kullanımına kısıtlamalar getiren torba yasa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından geçtiğimiz günlerde onaylandı. Onaylanan yasa ile birlikte alkol satışının saat 22.00`den itibaren yasaklanmasına tepkiler dinmiyor.

892
Alkol kullanımına kısıtlamalar getiren yasayı doğru bulmayan TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, yasakların saatle sınırlandırılmasını doğru bulmadıklarını ifade ederken, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu ise yasada söz konusu olan alkol satışının yasaklandığı saatin ileriye alınması için girişimlerde bulunulduğunu ancak bu girişimlerin sonuçlanması için zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
“İnsanlar yasağa boğuldu”
TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, AKP`nin iktidar olmasıyla birlikte insanların yasağa boğulduğuna dikkat çekti. Onaylanan yasayı insanların özgürlüklerini kısıtlama olarak değerlendiren Berkit; “Hükümetin sadece alkol yasağının dışında geriye dönüp bakıldığında onlarca yasakla beraber geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanının yasayı onaylamasıyla saat 22.00`den sonraki alkol yasağı devreye girdi. Taksim Gezi Parkı`nın etkileri, yani 3 çocuktan başlayıp, ilaçları doktora yazdırmaya varıncaya kadar toplumsal bir baskının nedenleridir. Ülkemizde halkın büyük bir kısmı alkolle ilgisi olmayabilir. Ama bu bir alkol yasağı değildir, genelde insanları yasağa boğmaktır. İnsanın özgürlüklerini kısıtlamaktır” dedi.
 
“Yasakların saatle sınırlandırılması doğru değil”
Onaylanan yasakların saatle sınırlandırılmasının doğru olmadığını ifade eden Berkit; “İran`da alkol yasağı olmasına rağmen sürücülerin yüzde 26`sı alkollü araç kullanıyorlar. İngiltere de ise alkol serbest ama alkollü araç kullanım oranı ise yüzde 11`dir. Biz Tüketiciyi Koruma Derneği olarak kesinlikle alkollü araç kullanılmasını istemiyoruz. Ama piyasaki yasaklarında saatle sınırlandırılmasını da doğru bulmuyoruz. Bu yasakların arkasından da toplumu ilgilendiren başka yasaklarda gelecektir. Doğru bir davranış değildir. İnşallah bu karar hukuksal anlamda iptal ettirilir” diye konuştu.
Vurucu; “Girişimde bulunuldu”
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu ise, alkol satışının yasaklandığı saatin ileriye alınması için girişimlerde bulunulduğunu ancak bu girişimlerin sonuçlanması için zamana ihtiyaç olduğunu belirterek; “Bu yasağın esnafları çok fazla etkileyeceğini sanmıyorum. Saat 22.00`den sonra bakkalların dışındaki yerlerde içki içilebiliyor. Saat 22.00`ye kadar da insanlar ihtiyacını giderebilir. Ama insanların yasağa karşı bir alerjisi var. Yasak denildiğinde bir alerji oluşuyor. Tabii ki; diğer yerler 24.00`e kadarsa her yerde içki satışının 24.00`e kadar müsaade edilmesi gerekir. Saat 22.00 de içki satışı yasak ama vatandaşların içki içmesi yasak değil. İnsanlar, içki satışının yapıldığı yerlerde belli saate kadar içkisini içebilecek. Ancak, her yerde 22.00`den sonra da içki satışının yapılabilmesi için bazı girişimlerde bulunuldu. Bu girişimin sonucunun belli olması içinde zamana ihtiyaç var” dedi.
Paylaş