havadurum

24 Ocak kararları tartışılıyor

24 Ocak Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin karma ekonomiden serbest piyasa ekonomisine geçirildiği kararlar olarak dikkat çekiyor. Kararlar bir açıdan da ekonomide karabasan olarak adlandırılıyor ve işsizlik yoksulluk olarak günümüzde sürdüğü belirtiliyor...

750
24 Ocak 1980 tarihinde alınan kararlar ekonomide ağırlığını hissettirmeye devam ediyor. 24 Ocak kararlarını değerlendiren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş, ‘Alınan kararların en çok sorgulanması gereken tarafının halkı neden mutsuz ettiği’ olduğunu belirtirken ÇASİAD Başkanı Hüseyin Yalman; “Bu kararlar Türkiye’nin ufkunu açan o zamanki ekonomi yönetimi için bir milat olabilecek kadar önemli ve çok ciddi yenilikler getiren kararlardır” dedi. Kale Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Üzen ise 24 Ocak kararlarından sonra Türkiye’nin kalkınma hızında gözle görülür bir değişim oldu” dedi.
 
24 Ocak 1980 tarihinde alınan kararlar ekonomide ağırlığı hissettirmeye devam ediyor. 24 Ocak kararlarını değerlendiren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş, ‘Alınan kararların en çok sorgulanması gereken tarafının halkı neden mutsuz ettiği’ olduğunu belirtirken ÇASİAD Başkanı Hüseyin Yalman; “Bu kararlar Türkiye’nin ufkunu o zamanki ekonomi yönetimi için bir milat olabilecek kadar önemli ve çok ciddi yenilikler getiren kararlardır” dedi. Kale Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Üzen ise 24 Ocak kararlarından sonra Türkiye’nin kalkınma hızında gözle görülür bir değişim oldu” dedi.
 
 
“Ekonomi iyi ama vatandaş mutsuz”
24 Ocak kararlarını değerlendiren Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş, “Ekonomi iyi, ihracat oranları iyi, bankacılık sistemi iyi diyoruz ama vatandaş mutsuz. İnsanların yüzü gülmüyor” dedi. Karakaş şunları söyledi; “Şu an ihracatımız gelişti. Ama insanımızı mutlu edebildik mi? Edemedik. Alınan kararların en çok sorgulanması gereken tarafı neden insanımız bu kadar karamsar. İşçi hakları, sosyal haklar gelişti ama insanımızı mutlu edemedik diye düşünüyorum. Ekonomimiz dışarıdan iyi deniyor ama insanımız mutlu değil. Çok sıkıntılar var. Örgütlü bir toplum olamadık. Toplumun bütün katmanları mutlu olursa mutluluktan söz edilebilir. Yoksa belli kesimler mutlu diğer kesimler mutsuz olursa bizim ülkemiz gibi olur. Bizim ülkemiz de şu an yaşanan intiharlar, çöküntüler, aile dramları 24 ocak kararlarının bunda büyük etkisi var.”
 
 
“Yeni devrimler, Yeni Başlangıçlar”
24 Ocak kararlarının etkilerini değerlendiren ÇASİAD Başkanı Hüseyin Yalman; “Bu kararlar Türkiye’nin ufkunu o zamanki ekonomi yönetimi için bir milat olabilecek kadar önemli ve çok ciddi yenilikler getiren kararlardır. Yeni devrimler yeni başlangıçlardır. Türkiye’ye kazandırdığı çok farklı etkileri oldu” dedi. Yalman şunları söyledi; “O dönemlerden bugüne gelen yalnızca bunun ön hazırlıklarının ve alt yapısının tamamlanmadan geçirilmiş olmasıydı. Türkiye 2001 de yaşadığı büyük krizden sonra ekonominin düzenlenmesi ve tekrar bu krizlerin yaşanmaması adına Kemal Derviş’in yapmış olduğu çalışma gibi uygulamaları ve onun alt yapılarını risklerini önleyecek kurallarını ve uygulamalarını kesinleştirmiş olsaydı 24 Ocak kararları öncesinde ekonomi yönetimi veya hükümet biz bugün çok daha iyi yerlerde olan bir ülke olacaktık. Bugüne gelen En büyük olumsuz yansımasının bu olduğunu düşünüyorum. 24 Ocak karaları ile dövizin taşınabilir ihracatın muamma gibi görüldüğü dış ticaretin çok zor olduğu ekonomini kapalı yönetildiği bir dönemdi. o şekilde kalsaydık bugün çok gerilerde olacaktık. O anlamda açılmış olmamız duvarların kalkması ve bunla beraber ab üyeliğimizin hep ötelenmesi gümrük birliğinin tek taraflı imzalanması ile kayıplarımız oldu ve devam da ediyor. 24 Ocak karalarının Türk ekonomisini dünya ekonomisine entegre olması Türkiye ekonomi ve ihracatı artırılması açısından çok katkısı oldu. 24 Ocak kararları araksında yeni kararlar entegrasyon için üretimin artırılması için yöntemleri hala aramaya devam etmeliyiz. Her yıl ve dönemin farklı ihtiyaçları ortaya çıkıyor 24 Ocak kararlarında kalmak bugünden o kararları yargılamak çok doğru olmayacaktır. Bu kararların bize hem faydası oldu. Bir çok yanlışı da beraberinde getirdi. “
 
 
“Kalkınma hızı arttı”
Kale Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Üzen de, 24 Ocak 1980 kararlarını Türkiye’nin kalkınma hızının ve Türkiye’nin ihracatının başladığı adeta uçağı ilk havalandıran bir gün olarak tarif etti. Üzen şunları söyledi; “24 Ocak kararlarından sonra Türkiye’nin kalkınma hızında gözle görülür bir değişim oldu. Ondan sonraki iktidarlarda 24 Ocak kararlarının temeli doğrultusunda ilerlemiş ve bugünkü gelişmiş 14 ülke arasına girdiğimiz bir düzeye ulaştık. Bu düzeye ulaşmamızda çok faydası olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin bundan donra da bugünkü hükümetin aldığı çok önemli kararlarla daha da iyi bir duruma geleceği düşüncesindeyim. Dünyadaki ekonomik krizden de en az etkilenerek 2023 yılı hedeflerine ülkemizin ulaşacağını düşünüyorum.”
Paylaş