20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü!

Dünya Çocuk Hakları Günü nedeni ile açıklamada bulunan İnsan Hakları Derneği, “Çocuklar cinsel istismara, tacize ve tecavüze uğruyor, çocuk işçiliği yasalarla olağan hale getiriliyor çocukların eşit, parasız anadil eğitim hakları engelleniyor. İnançları, düşünceleri, kültürleri hiçe sayılıyor çocukların” ifadelerini kullandı.

837
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeni ile açıklamada bulunan İnsan Hakları Derneği, Türkiye`de çocukların maruz kaldığı bazı uygulamalara dikkat çekildi. Yapılan açıklamada “Birleşmiş Milletlerin 20 Kasım 1959`da Çocuk Hakları Sözleşmesi`ni kabul etmesinin 55`inci yılını geride bıraktık. Aradan geçen onca yıla karşın Dünya`da ve ülkemizde çocukların `hak`lar bakımından en fazla mağdur edilen kesim olduklarını bilmenin burukluğu ile tüm çocukların `Dünya Çocuk Hakları Günü`nü kutluyor ve diyoruz ki… Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Çocuk Cezaevi yetkilileri cezaevlerinde yaşanan taciz, şiddet ve tecavüze karşı tüm başvurulara duyarsız kalmaktadır. Örneğin Adana Ceyhan M tipi cezaevinde taciz, tecavüz ve mahpus çocuklara yönelik şiddet cezaevinin rutini haline gelebilmiştir. 1 Ocak 2014 – 19 Kasım 2014 tarihleri arasında derneğimize yapılan başvurular ve basından tespiti yapılan vakalara göre; 49 çocuk cezaevlerinde, 64 çocuk gözaltı yerlerinde işkenceye uğramıştır. Bu tarihler arasında toplumsal olay ve gösterilerden dolayı 360 çocuk gözaltına alınmış, 59 çocuk tutuklanmış ve bu olaylarda 42 çocuk yaralanmıştır. Bunlar sadece tarafımızca tespit edilebilen vakalardır. Biliyoruz ki tekrar gözaltına alınma, tekrar işkence ve taciz görme korkusu bu başvuruları engellemektedir. Bir kez daha ilgili kurum, kuruluş ve yetkililere sesleniyoruz; tutuklu çocukları koruyamıyorsunuz. Cezaevlerinde tutuklu olan tüm çocukları derhal serbest bırakın. Bu süre zarfında cezaevlerinde kalan çocukların yaşadığı işkence, taciz ve tecavüzün etkilerinden kurtulması için ilgili kurum, kuruluş ve STK’lar ile çalışmalar yapın. Bu çocukların hayata adaptasyonu açısından travmaları ortadan kaldırıcı yol ve önlemler alın” dendi.
 
“Savaşın mağduru da çocuklar”
“Türkiye de gerçekleşen her türlü demokratik eylem, kolluk güçleri tarafından engellenmektedir” denilen açıklamada “Bu engellemeler sıklıkla şiddete dönüşmekte, eylemcilerin gaz bombası kapsülü, plastik mermi, sopa olarak tabir edilen silahlarla öldürülmesine kadar varmaktadır. `Çocuk demeden kadın demeden` birçok insan gibi çocuklarda bu eylem ve etkinliklerde öldürülüyor. Yaşamlarına barış içinde devam etmek istedikleri için yeni kalekol yapımlarına en önde hayır derken öldürülüyorlar. Kendilerine daha ekolojik bir gelecek istedikleri için, parklarının beton yığınlarına dönüşmemesi için eylem yaparken öldürülüyorlar. Roboski’ de evinin geçimini sağlamak için kaçağa giderken, İstanbul’da ekmek almaya giderken öldürülüyorlar. İstedikleri yerde oynayamayacaklarını hala temizlenmemiş mayınlar hatırlatıyor onlara. Her seferinde bilmedikleri, oyunlarına dahi kahraman yapmadıkları `terorist` sanılıyorlar öldürülürken. Bazen haklarında ölüm fermanı çıkarılıyor `çocukta olsa öldürün` diye. Çocuklar cinsel istismara, tacize ve tecavüze uğruyor, çocuk işçiliği yasalarla olağan hale getiriliyor çocukların eşit, parasız anadil eğitim hakları engelleniyor. İnançları, düşünceleri, kültürleri hiçe sayılıyor çocukların. ülkemizin tarihinden de biliyoruz ki Yetişkinlerin çıkardığı savaşlarda en çok etkilenenler çocuklar. Bizim ülkemizin de taraf olduğu Suriye savaşında yüz binlerce çocuk yerinden edildi, anne babasını kaybetti. Hayatta kalma çabası sürerken eğitim hakkı, sağlıklı yaşama hakkından söz edilemiyor bile” ifadeleri kullanıldı.
 
“Yetişkinlere sesleniyoruz”
Yapılan açıklamada “Yetişkinlere sesleniyoruz” denilen açıklamada “Çocukların kendilerini etkileyen tüm kararlar alınırken katılma hakları var. Eğer samimi iseniz bu haklarını gerçekleştirecek mekanizmayı kurun. Çocuklar büyüklerin ve devlete egemen olanların ihtiyaç duyduğu dünya ve toplum için değil kendi istedikleri bir dünya için karar verebilsinler” ifadeleri yer aldı.
Paylaş