havadurum

Sosyal Medya Analizi ve Yapım Aşamaları

2538
Sosyal medyanın tarihine bakıldığında ilk olarak 1971’de yan yana iki bilgisayarın mail yollamasıyla ortaya çıkmıştır. Sosyal medya ortamları hem tüketiciyi hem de üreticiyi aynı yapıda bulundurmaktadır. Etkileşim hızlı bir şekilde oluşmaktadır. Anında dönüt alınabilmektedir. Etkileşime ve gelişime açık bir araçtır. İçerisinde toplulukları barındırır. Ayrıca, çevrimiçi iletişim ağları aracılığıyla hedef kitlenin katılımı sağlandığı bir iletişim kanalıdır. İnternet erişimine sahip olan her sanal kimlik kullanıcısı içerik paylaşımı yapabilmektedir. Bir konu üzerinde fikir alışverişi yapabilmektedirler. İletişim ve etkileşim süreçleri yoğun bir şekilde gerçekleşen ortamlar sosyal medya olarak adlandırılmaktadır. Video, fotoğraf, metin içermektedirler. Medyaya ilişkin paylaşım çeşitlilikleri bulunmaktadır. Bireylerin daha fazla etkileşim sağlamasını ve birbirlerinden haberdar olmalarını sağlamaktadır. Aynı zamanda bireyler arasında eğlence platformunu geliştirmektedir. Bireyler, sosyal medya üzerinden bir tıkla beraber eğlence dünyasına ulaşabilmektedirler. Sosyal medya aracılığıyla paylaşım yaratarak iletişime geçmektedirler.
 
Günümüz zamanında insanlar sosyal medyayı çok aktif bir biçimde kullanmaya başlamışlardır. Bu durum sonucunda ise sosyal medya analizi yapan programlar geliştirmişlerdir. Bu programlar sayesinde sosyal medya platformlarında yer alan profillerin ya da üretilmiş olan markanın performansını ölçmeye yaramaktadır. Ayrıca, elde edilen bu verilerle beraber markanın performansını arttıracak değerlendirmeler yapmayı sağlamaktadır. Sosyal medya analizi sayesinde hedef kitlenin kimleri kapsadığı ve ne olduğu değerlendirilebilmektedir. Takipçilerin ne derece de aktif oldukları saptanabilmektedir. Paylaşılan hangi veriden memnun olup ya da olmadıkları gözlemlenebilmektedir. Hedef kitlede artış olup olmadığına dair veriler ortaya koymaktadır. Tüm bu veriler istatiksel olarak gözlemlenebilmektedir. Ayrıca, sosyal medya analizi, sosyal medya hesabı bulunan ve bu hesabı aktif kullanan her marka için kullanılmalıdır. Sosyal medya analiz yapılması lehinize neyin işe yaradığını, neyi daha iyi yapabileceğinizi ve rekabet karşısında nasıl stratejiler geliştireceğinize yardımcı olmaktadır.  Bu analiz, marka için sosyal medyada uygun ilerleme sürecinin belirlenmesi için yardımcı olmaktadır. 
 
Sosyal medya analizi altı aşamada yapılmaktadır. Bu altı aşama şu şekilde sıralanır: hedef kitle, iletişim, kullanıcı davranışları, rakip analizi, içerik analizi ve Google analytics aşamalarıdır. İlk aşama hedef kitlenin belirlenmesidir. Öncelikle, markanın ya da profilin kime hitap ettiğinizi sorgulayarak hedef kitle belirlenmektedir. Hedef kitleyi tanımak yarar sağlayacaktır. Hedef kitlenin sahip olduğu dinamiklerin belirlenmesi, kitle üzerindeki davranışların bilinmesi yapılacak olan paylaşımın içeriğinin belirlenmesine yardımcı olmaktadır. Böylelikle, markanın ya da kullanıcının bilgilenmesini sağlamaktadır. Dijital ortam üzerinden markanın kime ve neye nasıl hitap edeceğini bilmesi gerekmektedir. Bu şekilde marka iyi kazanımlar rahatlıkla elde edebilmektedir. Bundan dolayı, hedef kitlenin ilgi ve beğenisini çekecek içerik paylaşımlarında bulunmalıdır. Bir sonraki önemli aşama ise iletişimdir. İletişimde kullanıcılar, bir sosyal medya platformu üzerinden marka sahibi ya da platformu yönetenlerle karşılıklı etkileşim halindedir. Kullanıcılar yönetenlerden ya da bireysel profillerden yanıt alamadığı zaman iletişimi kesebilmektedir. Bu durum sonucunda, takipçi kaybedilebilmektedir. Markanın aldığı olumlu yorumları beğenileri takip etmek kadar önemli olan bir diğer şeyde kullanıcılarla iletişim halinde bulunmasıdır. Daha sonraki aşama kullanıcı davranışları olarak yer almaktadır.  Kullanıcı davranışları tespit edilmelidir. Takipçilerin neye hangi şekilde tepki vereceği önceden ön görülmelidir. Böylelikle, kullanıcılar belirlenmiş olan hedef kitlenin hangi tür içeriklere nasıl tepkiler vereceğini, hoşlanıp, hoşlanmayacağını görebilmektedir. Kitleyi neyin harekete geçirdiği bilinmektedir. Bir sonraki aşama rakip analizdir. Sosyal medyada rakip analizi yapılırken, rakiplerin sosyal medya kullanım kriterleri incelenmelidir. Ek olarak rakiplerin performans kriterleri tespit edilmelidir. Rakiplerin sosyal medya verilerinden bir analiz türü hazırlanmalıdır. Sosyal medya da bu veriler herkese açık bir biçimde yer almaktadır. Ancak, bunları yaparken doğru analiz oluşturmak gerekmektedir. Ayrıca, tecrübe birikimi ve doğru araç kullanımı da etki olmaktadır. Sosyal medyada rakiplerinizin kim olduğunu tanımlamak çok önemlidir. Bundan dolayı, öne çıkan rakiplerinizi başlangıç noktası almak gerekmektedir. Eğer rakipsiz bir markanız varsa, sektörünüzde tek oyuncu olarak yer alıyorsanız şirketinize benzeyen bir şirketi de rakip olarak analiz etmeniz doğru olacaktır. Diğer bir aşamada içerik analizi olarak yer almaktadır. Sektör hakkında en çok konuşulan içerikler belirlenmelidir. Tüketici görüşleri, pazarlama tercihleri eş zamanlı olarak belirlenmelidir. Bunlar, strateji belirlerken yardımcı olacaktır. Son Olarak Google Analytics’le ise sosyal medya dönüşümleri takip edilmelidir. Bu araçlar tamamen ücretsizdir. Böylelikle, sosyal medya analizi yapmaya yardımcı olmaktadır.