havadurum

Yeni bir marka doğuyor: Mister No

Çanakkale, Dardanel’den sonra tüm dünyanın tanıyacağı yeni bir markaya merhaba demeye hazırlanıyor. Adı Dardanel markası ile özdeşleşen İşadamı Niyazi Önen şimdi Mister No ile gıda sektöründe yeni bir yatırıma hazırlanıyor.

1498
Dardanel markası ile tüm dünyanın tanıdığı Çanakkaleli girişimci İşadamı Niyazi Önen yeni markası ile adından söz ettiriyor. “Mister No” markası ile sektöre yeni bir hareket getirecek olan Önen; “Marka yaratmak çok zor bir şey. Ama bununda arkasında bir hikâyesi var. Uzun araştırmalar sonucunda bu isme karar verdik. Bunun iki anlamı biraz Niyazi Önen’den geliyor biraz da “No” diyoruz. Ama biz katkı maddelerine hayır diyoruz. Doğal gıdalara evet diyoruz” dedi.
 
Yatırımları ile ilgili bilgiler de veren Önen, Gökçeada’ya balık konserve fabrikasını taşımayı planladıklarını bildirdi.  Dardanel Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen projeleri ve çalışmaları ile ilgili bilgiler verirken Çanakkale gündemini de değerlendirdi. Gruba bağlı, üretim, restaurant zinciri, balık çiftlikleri, enerji, medya ve spor konularında olmak üzere yedi sektörde on firma ile çalıştıklarını ifade den Önen; “Şirketlerimiz gerek finansal yapıları itibari ile gerek yaratmış oldukları katma değerler itibari ile de önemli noktalara gelmiş durumdalar. Çanakkale’de toplamda 692 kişiye işveren durumundayız. Şu anda resmi kurum ve kuruluşlar ile Dardanel grubunun, Önentaş şirketi de dahil olmak üzere herhangi bir gecikmiş kamu borcuda hiçbir şekilde bulunmamaktadır. Basın kuruluşlarımızda hiçbir art niyet gütmeden, hiçbir yönlendirme yapmadan taraflı haber yapmadan çalışıyorlar. En azından ben bunun için bir teşekkür bekliyorum. Benim değil de şu kanallar Çanakkale’de bir takım kişilerin elinde olsa önce kendi menfaatleri için kişisel çıkarları için kullanabilirler” dedi.
 
“Şirketlerimizin kamu borcu bulunmuyor”
Şirketlerinin Çanakkale de istihdam yarattığını bildiren Niyazi Önen; “Dardanel Önentaş Gıda Sanayi A.Ş. halka açık şirketimiz daha önce kamuya yaptığımız açıklamalardan da bilindiği gibi Yıldız Holding ve MDM ismindeki finansal kuruluşlar ortaklık anlaşmalarımız parafladığımız ilk anlaşmalar yürürlüğünü koruyor. Bu firmalar ile aramızda anlaşamadığımız hiçbir konu ve hiç bir nokta yok.  Diğer bankalar ile finansal borçların kapanması ile ilgili olarak bu firmaların tek tek mutabakatları devam ediyor, prensiplerde de mutabakata varılmış olan rakamlar üzerinden şu anda bu işin tamamlanması için uğraşılıyor. Gerekli olan iki tane izin vardı. Sermeye ve rekabet kurulunun izni, her iki kuruldan da izinlerimiz alındı. Diğer yapılması gereken bürokratik işlemler yapılıp bitince ortaklık işlemlerimiz gerçekleşmiş olacak” dedi.
 
Önen şunları söyledi; “Herhangi bir aksilik ve anlaşamamama gibi bir durum söz konusu olursa bizim yaratmış olduğumuz Dardanel markasının gücü ile  kesinlikle üretimi tam kapasiteye ulaştıracak şekilde gereken hazırlık ve çalışmaları yaptık. Şu anda Dardanel grubu Çanakkale’de 692 çalışanımız var. Maalesef bir kısım kişiler bunlar niyetleri iyi olmayan bence Çanakkale sevgisinin olmadığı kişiler, kuruluşlar belki olumsuz bir takım şeyler söyleyebiliyorlar. Şu anda yine şirketlerimiz resmi kurumlara ödemeler açısından bakıldığında Çanakkale’de vergi, SSK, ve bunun gibi benzeri kamu kuruluşlarına yapılan ödemelere bakılacak olunursa Çanakkale merkezinde en fazla bu ödemeleri yapan firmaların biz olduğunu düşünüyoruz. Başka bir istihdam yaratan bir firmanın olduğunu düşünmüyorum. Hem de bir takım sıkıntılı dönemler yaşandı ama şu anda resmi kurum ve kuruluşlar ile Dardanel grubunun, Önentaş şirketi de dahil olmak üzere herhangi bir gecikmiş kamu borcu da hiçbir şekilde bulunmamaktadır.”
 
“Yeni bir marka: Mister No”
Yeni bir marka yarattıklarını ifade eden Niyazi Önen, "Dardanel Önentaş Gıda Sanayi işinde yoğunlaşmış şirketin faaliyetlerinin ürün çeşidi olarak bir kısmını birkaç sene öncesinde tamamen ayırmıştık. Bunları 01.01.2012’den itibaren Niyazi Önen Gıda Sanayi AŞ. Olarak yeni bir şirkette topladık. Bu şirket taze ve soğutulmuş, dondurulmuş ve konserve olmayan raf ömrü iki gün ile yirmi gün arasında değişebilen soğutulmuş taze ürünler üretiyor. Şuanda toplam bizim sekiz kategoride üretim yapacak bir kısmını şuanda yapıyor bir kısmını da önümüzdeki günlerde üretime başlıyor” dedi.
 
Mister No markası ile sektöre yenilik getireceklerini bildiren Önen şunları söyledi; “Sandviçler, pizzalar, salatalar, makarnalar, hazır sosu ile birlikte yemeğe hazır olan ürünler, kek, pastalar, soslar, dilim ekmek, tamamen tost ekmeği şeklinde gelişmiş, hazır yemekler olmak üzere ve bir de soğutulmuş bazı deniz ürünleri çiğ balıkları, füme yarı pişmiş marine edilmiş balıklar olmak üzere bunlar ayrı ayrı kategoriler. Bizim bu ürünlerimiz Türkiye’de yaptığımız yelpaze başka hiçbir firmanın girmediği tamamen yenilikçi ürünler. Tabi bu yenilikçi ürünlerin olabilmesi için bunun arkasında çok ciddi bir ARGE desteği oluyor. Bizim elimizde bunlar var. Büyük bir kısmının da ARGE çalışmalarını yurtdışındaki çeşitli ülkelerde Japonya’da, Fransa’daki çeşitli firmalarda yıllardan beri, geçmiş yıllardan beri süren ARGE çalışmalarının sonucudur. Burada on iki gün raf ömrü olan hiçbir katkı maddesi koruyucu madde kullanılmayan bir teknoloji ile üretiyoruz. Bu çok önemli bir ARGE ve Türkiye’de şuanda uzun ömürlü bir ürün yok. Mesela pizza, taze (soğutulmuş) pizzayı biz Dardanel markası ile üretiyoruz ve satıyoruz. Raf ömrü 15–20 gün civarında ama özel ambalajlama şeklimiz var ama bunların hepsi katkı ve koruyucu madde kullanılmadan yapılan ürünler. Ama bu söylediklerim pek fazla bir şey ifade etmiyor olabilir ama gerçekten çok önemli konular ve işin püf noktaları. İnsanlar artık sağlıklı beslenmek için çok fazla salata tüketmeye başlıyor. Özellikle sofrada salata türünde kullanılacak yedi çeşit bitkiyi bunları yurtdışından getirterek bunlarında üretimine başlanacak. Bunlarda geliştirilerek doğal ürünler olacak. Bu ürünleri biz şu ana kadar Dardanel markası ile üretiyorduk. Ama daha sonra markamızı değiştirdik. Sonra ambleminde değişiklikler oldu. Çok yakında raflarda göreceksiniz “Mister No” markası ile olacak. Uzun araştırmalar sonucunda, marka bulmak yaratmak çok zor bir şey.. Ama bununda arkasında bir hikâyesi olmuş olacak. Uzun araştırmalar sonucunda bu isme karar vermiş olduk. Bunun iki anlamı olmuş oluyor biraz Niyazi Önen’den gelmiş oluyor. Bir de “No” diyoruz ama nelere evet nelere hayır diyoruz; katkı maddelerine hayır diyoruz. Doğal gıdalara evet diyoruz. Bu ürünler ile gıda sektöründe bir portföyümüz oldu.”
 
“Gökçeada’ya balık konserve fabrikası projesi”
Organize sanayi bölgesine yatırım yapmaya hazırlandıklarını bildiren Önen; “Organize sanayi bölgesinde iki dönümde bir yeri birleştirip alma konusunda kendi aramızda bir karar verdik. Organize sanayi bölgesinin bir takım sorunları var. Bunların halledilmesi lazım. Bir de imarda bir sorunu var. Baca problem oluyor. Bunlarında kısa süre içersinde çözülmesinden sonra  fabrikamızı organize sanayi bölgesine taşıyacağız” dedi.
 
Önen şunları söyledi; “15 bin metrekareli kapalı alanlı bir yer yapılacak başlangıç açısından. Dünyada bunlar çok hızlı büyüyen konular. Pazar açısından örnek aldığımız birkaç firma var dünyada. Her yıl % 50 ki gelişmiş ekonomilerde % 50 oranında büyüyüp kısa süre içinde milyar dolara çıkan işler olabiliyor. Türkiye’de kısa sürede böyle noktalara gelmek çok zor. Yeni ürünler olduğu için ama bu yenilikçi yapımızı bu sektörde süratle göstereceğiz. Zaten Çanakkale’deki mevcut bizim fabrikamız şehrin içinde kaldı. Bizim 28 sene önce fabrikaları yaparken oralar bomboştu. Üretim yapılacak en uygun yerlerdi. Ama şehrimizin gelişmesi şimdi meskun alan içinde kaldık. Meskun alan içinde bakacak olursak fabrika arazimiz çok önemli bir konuma geldi. Belirli bir bölümümüzü yeni üretime geçtiğimiz bölümü taşıyarak bu adımı atmış olacağız. Bunun sonucunda da Dardanel Önentaş Gıda Sanayi AŞ.’nin yeni ortaklarımız ile karar vereceğimiz işlerden birisi ya buranın organize Sanayi bölgesine taşınması veya daha radikal bir karar düşünülerek eğer mevcut teşvikler yine bizim adalarımıza da verilirse daha önce veriliyordu. Gökçeada’ya balık konserve fabrikasını taşıyabiliriz. Zaten dünyada da bakıyoruz pek çok balık konserve fabrikaları adalarda var. Ham madde gemiler ile geliyor. İhracat ve satışlar olursa konteynırlar ile gidiyor limana. Bu iş olabilirse Gökçeada’ya çok büyük bir yatırım olabilir. Yaptığımız görüşmeler sırasında da bu konuyu kendilerine arz etmiştik. Onlar da ilgileneceklerini söylemişlerdi. Ama böyle bir şey olursa Dardanel Önentaş Gıda Sanayinin de iki ayrı fabrika olarak organize sanayi bölgesinde faaliyetlerimize devam etmek durumundayız. Bir sanayici olarak Çanakkale’den ayrılmaya kopmaya hiç niyetim yok. Aslında Çanakkale’nin dışındaki yerlere gidersek Doğuda, Güney’de daha uygun yerlerde var.”
 
“Her şeyim ile Çanakkaleliyim”
Yatırım için farklı bölgelerden teklifler aldığını bildiren Niyazi Önen; “Teşvik edilen yerler var ama ben Çanakkaleliyim orada doğduk büyüdük neticede o yörenin insanlarını o bölgeye yatırımlarını yapması ve o bölgede kalması lazım. Her şeyim ile ben Çanakkaleliyim. Dolayısıyla bir sanayici olarak da maksat para kazanmak değil başka yerlere gidip çok daha maddi bakımdan çok kazancım olacak olursa bile tercihimi Çanakkale için yapıyorum” dedi.
 
Sevenlere ve sevmeyenlere mesajı vermek istediğini bildiren Önen; “Ben ölsem bile benden sonra benim oğlum var. Biz Çanakkaleli insanlar olarak Çanakkale’de kalacağız ve burada iş hayatımıza sanayiciliğimize her şeye de devam edeceğiz. Çünkü bizi Çanakkale yarattı. Çanakkale’nin adını aldım. Mitolojideki adını aldım ve marka yaptım. Şuanda Dardanel markası en büyük markalardan bir tanesi. Şimdi Dardanel denilince akla Çanakkale geliyor. Çanakkale’de ben elimden geldiğince sıkıntılar ne olursa olsun her devirde her şeyi yaptım. Hiçbir şeyden kaçmadım ve Çanakkale halkıda beni destekledi. Bir takım kişilerin bir takım suçlamaları dedikodu yapmaları aleyhimizde bir takım spekülasyonlar yapmaları hiçbir şekilde ilgilendirmiyor artık. Biz bildiğimiz doğruları yapmamız lazım. Herkesi beni tanıyor. Bende herkesi çok iyi tanıyorum. Çanakkale sokaklarında dolaştığım zaman yani yüzlerce insan bana merhaba diyor. Ben Çanakkale’nin insanları ile birlikte olmaktan mutlu oluyorum. Çanakkale de elimden gelenin en iyisini yaparak şuana kadar verdiğime de inanıyorum” dedi.
 
“Okul inşaatı tamamlanacak”
Uzun yıllardır yapımı yılan hikayesine dönen okul inşaatını tamamlayacaklarını bildiren Niayzi Önen; “Hüseyin Akif Terzioğlu vakfından kulübümüzün kiralamış olduğu yakınındaki bir yere yapılacak olan AVM projesi var. Kipa firması ile görüşmemde buraya siz bunu yaparsınız elde edeceğim gelir hiç önemli değil öncelikle noksan kalan Çanakkale’ye söz verip de yapamadığım içimde ukdesi olan özürlüler okulunu bitirirsiniz demiştim.  Adı da Niyazi Önen Spastik Özürlüler okuluydu. Belediyenin yaptığı bir çalışma var. 650 bin TL. Ben bunu Kipa ile anlaşmam ile 750 bin TL. ile 100 bin TL. de fazlası ile peşin olarak imzalandığı takdirde Hüseyin Akif Terzioğlu ve Çanakkale Belediyesi ile bu alışveriş merkezi konusundaki gerekli ruhsatlar izinler alındığı takdirde ödenmek üzere bunu yapıyoruz. Böylece içimdeki bu dert bitmiş olacak. Bunu da yerine getirmiş olacağız” dedi.
Paylaş