havadurum

Vali Tuna ve eşi Türkmenleri yalnız bırakmadı...

Yaklaşık yüz yıldır süren Türkmen kültüründeki Hıdırellez kutlaması nedeniyle il genelindeki Türkmenler, sabah erken saatlerde merkeze bağlı Denizgöründü köyüne yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki ``Arap Dede`` adı verilen yatırın bulunduğu alana geldi. Her aile kendisine ayrılan alanda ateş yakıp, et ve yemek pişirdi.

754
 
 
Geleneksel Türkmen kıyafeti giyen kadınların da bulunduğu etkinliğe eşi Pervin Tuna ile gelen Vali Güngör Azim Tuna, köy muhtarı İbrahim Kahya tarafından karşılandı. Alanda bulunan ailelerin sofralarını ziyaret eden Tuna`ya muhtar Kahya gelenek ve görenekleri hakkında bilgi verip, ``kefiye`` adı verilen geleneksel örtüyü taktı.
 
Vali Tuna, burada yaptığı açıklamada, bu tip etkinliklerin en güzel tarafının insanlar arasındaki paylaşım ve kaynaşma olduğunu belirterek, ``Köylüler bir araya gelip, misafirleriyle burada adetleri, gelenekleri çerçevesinde bir gün önceden mezarlıklarını ziyaret edip, kurbanlar kesiyorlar. Bir gün sonra da burada birlikte oturup, herkes kendi ocağında yiyor, içiyor, misafirlerine ikramda bulunup paylaşıyorlar`` dedi.
 
Hıdırellezin kültürün önemli bir parçası olduğuna değinen Tuna, şöyle konuştu: ``Türkmen köylerinde belki ufak tefek farklılıklar olabilir, ama genel anlamda Anadolu`da birçok yerde Hıdırellez insanlar tarafından kutlanır, şenlikler yapılır, bir şeyler paylaşılır. Bir kaynaşmaya vesile olur. Bunun mutlaka sürdürülmesi gerekir. Bunlara sahip çıkıp, geliştirmek lazım. Günümüzde insan artık daha çok şehirlerde yaşıyor. Kırsal alanda yaşayan nüfus azaldı. Bu vesileyle hiç olmazsa onlar da doğdukları büyüdükleri yerlere gelip, görüyorlar, büyükleriyle bir araya geliyorlar. Bu gelenekleri iyi muhafaza etmek lazım.``
 
 
Vali Tuna`nın eşi Türkmen kıyafeti giydi
Etkinliğin yapıldığı alandan köye giderek muhtarın eşi Güllü Kahya tarafından Türkmen kıyafeti giydirilen Vali Güngör Azim Tuna`nın eşi Pervin Tuna, büyük ilgi gördü. Gazetecilerin ``eşinin kıyafetini nasıl bulduğu`` yönündeki soruya Vali Tuna, şu yanıtı verdi: ``Bunlar bizim kendi kültürümüzün bir parçası. Tamam biz de Karadeniz`den geliyoruz ama orada da, bizim köylerimizde insanlarımız böyle kıyafetler giyiyor. Dolayısıyla biz farklı bir ülkede, farklı bir şey yapmıyoruz. Kendi ülkemizde, kendi kültürümüze ait desenleri burada insanımızla paylaşıyoruz. Güzel bir karşılama, misafirperverlik gördük. Çanakkale`nin hemen yanı başında böyle güzel kültüre sahip değerli insanlara sahip olduğumuz için de bundan mutluluk duymamız lazım. Kıyafeti beğendim, göze hoş geliyor, ama biraz fazla pırıltılı. Eşim sadeliği sever. Tabii özel bir günde, özel bir kıyafet olduğu için de kırmadık buradaki insanlarımızı. Onların bir arzusu oldu.``
 
Pervin Tuna ise, ``Aynaya baktınız mı, yakıştı mı?" şeklindeki soruya ``Hanımlara sordum yakıştırdılar`` diye yanıt verdi.
 
 
Paylaş