havadurum

Üzen ‘AB desteğinden Çanakkale mahrum kalıyor’

ÇTB Başkanı Kaya Üzen, ÇOMÜ öğrencilerine yörede fermante ürün üretimi yapan kuruluşların faaliyetleri ve perspektiflerini anlattı.

328
 
Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi Biyoteknoloji ve Gen Bilimleri Topluluğunun düzenlediği “Yöreden Sektöre” Fermante Ürünler konulu panele katılan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen yörede fermante ürün üretimi yapan kuruluşların faaliyetleri ve perspektifleri hakkında bilgiler verdi.
 
Üzen; Türkiye’deki süt ve süt ürünleri üretimindeki önemli payı olan Çanakkale ve bölgesindeki süt ve süt ürünleri üretimi, süt ürünlerinde kalite ve çeşitlilik hakkında bilgiler vererek konuşmasına başladı. Sektörün güçlü yanlarına değinmekten çok yaşanılan sorunları ve yapılması gerekenleri ana hatları ile anlatan Üzen; “İlk olarak vurgulamak istediğim nokta maalesef Avrupa birliği tarafından verilen tarım ve kırsal kalkınma desteklerinden Çanakkale’nin dışarıda tutulması. Kısaca IPARD dediğimiz bu fonlarda bizler hiç bir sektörde başvuru yapamıyoruz. Burada Tarım Ve Kırsal Kalkınma Destek Kurumu Çanakkale’de kurulmasına rağmen atamaları yapılmasına rağmen bu bizlerin bu desteklerin dışında tutulmamız en azından adaletli olmadığını düşünmekteyim. İletmek istediği İkinci önemli husus ise bizler bölgemizde çok kaliteli, çok sağlıklı ortamlarda, çok sağlıklı paketlerle süt ve süt ürünleri imalatı yapıyoruz. Bölgemizde birçok yabancı sermayeli firma üretim yapıyor.  Ama maalesef AB ile yapılan gümrük birliği anlaşmalarından dolayı bizler bu ürünlerimizi AB pazarlarına sunamıyoruz. Bu alanda ben haksız rekabet ve adaletsiz bir karar olduğunu düşünüyorum. Çanakkale Ticaret Borsası başkanı olarak iddia ediyorum ki Bizler bu bölgede komşularımız olan AB ülkelerindeki üretime oranla daha hijyenik, daha sağlıklı ve daha düzgün tedarik zinciri ile çalışıyoruz. Bu pazarların yani AB pazarlarının bize kapalı olması, bizim her alanda ihracat yaptığımız her geçen gün de ortak üretim yaptığımız bu ülkelere süt ürünleri satamamamız en hafif ifadesiyle adaletsizlik” dedi.
 
Son olarak Üzen, birlik ve beraberlik kültürüne Ticaret Borsası olarak çok önem verildiğini belirterek sözlerini şu şekilde tamamladı; “Bizler iş dünyasının temsilcileri ve Tarım İl Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi ve Gıda Mühendisliği, Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odası, GMKA, KOSGEB gibi sektör oyuncuları ile birlikte İlimizin tarımsal üretimini ve sanayisini ülke ekonomisinin gerçeklerini göz önünde bulundurarak sektör için bugüne kadar birçok projede birlikte yer aldık. Bundan sonrada ilimiz ekonomisinin gelişmesi adına ortak çalışmalar ve projelere hep birlikte destek vermeye devam edeceğiz. Son olarak hepiniz biliyorsunuz Üniversitemizin sarıcaali köyünde Çanakkale teknoloji geliştirme bölgesi kuruldu. Biz de borsa olarak oranın yönetimine iştirak etme kararı aldık. Bu tekno kentte bu teknoloji bölgesinde de ortak çalışmalar yapalım teknoloji geliştirelim.”
 
Panelde Yöresel Potansiyelin desteklenmesi etabında  KOSGEB ve Destekleri ile ilgili KOSGEB Çanakkale Hizmet Merkezi Müdürü Erdoğan Yüksel,Rekabet ve Karlılığın Artırılma-sında Markalaşma konusu ile ilgili Güney Marmara Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofis Koordinatörü Recai Başaran ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme kısmında ise Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ümit Ortan sunum yaptılar.
Paylaş