havadurum

Üniversitede olanlardan insanlık adına kaygı duyuyoruz!

İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi bir açıklama yaparak ÇOMÜ’de yaşanılanların evrensel insan haklarının açıkça ihlali olduğunu belirterek; insan hakları savunucuları olarak gelişmeleri takip ettiklerini, rapor haline getirerek kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi.

978
İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Serpil Bayer; ÇOMÜ Rektörlüğü’nün uygulamaları ile özerk, bilimsel, demokratik, üniversite yaşamının gereklerine uyulmadığı gerçeği ile karşı karşıya olduklarını, böylesi uygulamalarla gündeme gelen bir rektörün görevde kalmasının ne derece doğru olduğunun değerlendirmesini kamuoyunun vicdanlarına bıraktıklarını ifade etti.
 
Gürhan Yahyaoğlu’nun ölümü vicdanları sızlatmıştır
Bir diğer vahim olayın, Yrd. Doç. Dr. Güran Yahyaoğlu’un görevine son verilmesi olduğunu belirten İHD Çanakkale Şubesi Başkanı Serpil Bayer; “akabinde ‘mazeretsiz olarak mesaiye gelmediği’ iddiasıyla maaşının kesildiği, istifa etmiş sayıldığı Güran Hoca’nın kemik iliği kanseri olduğu ortaya çıkmıştır. Güran Yahyaoğlu’nun avukatı ÇOMÜ yönetiminin hasta olduğunu çok net bir şekilde bildiğini, Yahyaoğlu’nun tek suçunun kanser gibi çaresiz bir hastalığı yaşaması olduğunu belirtmiştir. 17 Aralık 2012 Pazartesi günü hocamız aramızdan ayrılmıştır….” dedi.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğünün uzun zamandır basından ve kamuoyundan edinilen izlenimler sonucu keyfi uygulamalara yer verdiğinin anlaşıldığını belirten İHD Çanakkale Şubesi Başkanı Serpil Bayer; bu uygulamalardan bazı örnekler verdi: “Hak edenlere kadro vermemek, bazı kişiler dışındakileri görüşmeye kabul etmemek, bezdirmek, yıldırmak amaçlı soruşturmalar açmak, hukuksuz cezalar vermek, mahkeme kararlarını uygulamamak, bazı kişileri sürgün şeklinde gerekçesiz olarak farklı yerlerde görevlendirmek gibi üniversitede iş barışını bozan, verimliliği düşüren, eğitim ve çalışma hakkını ihlal eden durumlardır. Sözleşmeli işçilerin işine son vermek ÇOMÜ yönetiminin iş başına geldiği zaman yaptığı ilk iş olmuştur. İşten atılan işçilerden birinin gazeteci eşi bu sürecin bir sonucu olarak geçirdiği kalp krizi ile hayatını kaybetmiştir. Yine ÇOMÜ yönetimi idari personelden bir profesörü baskı ve sürgünler sonucu kalp krizi geçirmesine sebebiyet vermiştir. Yine kütüphane eski daire başkanı eşinin kanser ile mücadele ettiği süreçte defalarca sürgüne gönderildiğini ve eşinin ölümünden sonra da sürgün edildiğini basın aracılığı ile takip ettik. ÇOMÜ’de akademik personel ve çalışanlar dışında öğrenciler üzerindeki baskı ve sindirme kesintisiz bir biçimde devam etmiştir.”
 
Gürhan Yahyaoğlu’nun ölümü vicdanları sızlatmıştır
Bir diğer vahim olayın , Yrd. Doç. Dr. Güran Yahyaoğlu’un görevine son verilmesi olduğunu belirten İHD Çanakkale Şubesi Başkanı Serpil Bayer; “akabinde ‘mazeretsiz olarak mesaiye gelmediği’ iddiasıyla maaşının kesildiği istifa etmiş sayıldığı Güran hoca’nın kemik iliği kanseri olduğu ortaya çıkmıştır. Güran Yahyaoğlu’nun avukatı ÇOMÜ yönetiminin hasta olduğunu çok net bir şekilde bildiğini, Yahyaoğlu’nun tek suçunun kanser gibi çaresiz bir hastalığı yaşaması olduğunu belirtmiştir. 17 Aralık 2012 Pazartesi günü hocamız aramızdan ayrılmıştır….”dedi.
Paylaş