havadurum

Üniversite öğrencileri ballı turşu yaptı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Biga Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı öğrencileri, hazırladıkları ürünleri sergiledi.

332
Gıda Teknolojisi Programı Bölümü Öğretim Görevlisi Serpil Aday, yaptığı açıklamada, yıl içinde öğrencilerle farklı lezzetleri denediklerini söyledi. Karnabahar, lahana, kornişon, fasulye, armut ve karışık turşu dışında közlenmiş biber ve patlıcan ile mantar, börülce, üzüm, erik, elma,armut, çilek, kırmızı erik, ananas, avokado ve havuç konserveleri hazırladıklarını belirten Aday, bunları öğrenci ve hocaların beğenisine sunduklarını bildirdi.
 
Yurt dışında sevilerek tüketilen tatlı ballı turşu ve Boşnaklara özgü kaymaklı biber turşusu yaptıklarını, olumlu eleştiriler aldıklarını kaydeden Aday, tatlı turşunun uzun yıllardır bilinen bir gıda ürünü olduğunu anlattı. Bunun Türk damak tadı ve zevkine uymadığı için fazla yapılmadığını vurgulayan Aday, şöyle devam etti: “Yurt dışında asitli, tuzlu ve tatlı gıdalar tercih ediliyor. Tuz ve asitle yaptığımız salamura, Avrupa ülkelerinde şekerle yapılıyor. Türkiye`den Avrupa ülkelerine ihraç eden bir firma, 4-5 yıl önce çalışmalarına ballı turşuyu katmış. Bu yıl ilk kez kendi öğrencilerimizle biz de denemek istedik. Biber, salatalık ve fasulye turşularında yapılan çalışmayı biz ilk kez okulumuzda lahana ile yaptık. Lahana koku veren bir gıda olduğundan tereddüt ettik ancak korktuğumuz gibi olmadı. Çok iyi sonuçlar elde ettik ve çok güzel beğeniler aldık.” Aday, kaymaklı biber turşusunu da (soka) denediklerini belirterek; “Beyaz biberleri kavanoza yerleştirip süt ve kaymakla fermantasyona bıraktık. Karanlık bir yerde 15 gün bekleyen soka, yoğurtlu biberden çok daha lezzetli bir turşu oldu” dedi.
Paylaş